• BIST 9645.02
  • Altın 2410.881
  • Dolar 32.5648
  • Euro 34.7004
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 14 °C
  • Tunceli 15 °C

Mehmet Ali Bul için hak ihlali kararı verildi

Mehmet Ali Bul için hak ihlali kararı verildi
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Tunceli Belediyesi eski Başkanı Mehmet Ali Bul hakkında hak ihlali kararı verdi. AİHM, Türkiye'nin Mehmet Ali Bul'a 8 bin Euro tazminat ödenmesine hükmetti.

16 Kasım 2016 tarihinde düzenlenen operasyonla dönemin Tunceli Belediyesi Eş Başkanı Mehmet Ali Bul gözaltına alınmış ve çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. Bul'un yerine ise Tunceli Vali Yardımcısı Olgun Öner belediye başkan vekili olarak atanmıştı. Devam eden yargılamalar ve iç hukuk yollarının tüketilmesi nedeniyle Mehmet Ali Bul, Av. Fatma Kalsen aracılığıyla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvuruda bulundu. Dün bir araya gelen AİHM heyetinden mahkeme başkanı Carlo Ranzoni ve mahkeme üyesi Hasan Bakırcı, Mehmet Ali Bul hakkında hak ihlali kararı verdi.

 

TÜRKİYE TAZMİNATA MAHKUM OLDU

Konuya ilişkin açıklama yapan Av. Fatma Kalsen, "2016 yılında haksız bir şekilde tutuklanarak cezaevine konulan ve yerine kayyum atanarak görevinden uzaklaştırılan Dersim Belediye Başkanı Mehmet Ali Bul’un haksız tutukluluk durumuna ilişkin AİHM’ne yaptığımız başvuruda hak ihlali kararı çıktı. AİHM bugün açıkladığı kararında; Belediye başkanının kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı ile ifade özgürlüğü hakkının ihlal edildiğine karar vererek Türkiye’yi tazminata mahkum etti. Bu kararla birlikte, yargılama süreci boyunca devam ettirilen tutukluluk halinin hukuka aykırılığı tescil edilmiş oldu" dedi.

 

KARAR OY BİRLİĞİYLE VERİLDİ

AİHM kararında şu ifadeler yer aldı; Başvuranın tutuklu yargılanması ve tutulması için yeterli gerekçenin bulunmaması nedeniyle Sözleşme'nin 5 ve 3 maddesinin ihlal edildiğine; Sözleşme'nin 10. maddesinin ihlal edildiğine; Savunmacı Devletin, ödeme tarihinde geçerli olan kur üzerinden Savunmacı Devletin para birimine çevrilmek üzere, üç ay içinde başvurana aşağıdaki tutarları ödemesine: 8.000 Euro (manevi tazminat) 5.000 Euro (masraf ve giderler) Söz konusu sürenin bitiminden ödemeye kadar bu tutarların, Avrupa Merkez Bankası'nın bu dönemde geçerli olan marjinal borç verme imkânına eşit oranda basit faizle üç puan olacak şekilde artırılmasına; Yönetmeliğin 77. maddesinin 2. ve 3. fıkralarının uygulanmasıyla 30 Kasım 2021'de yazılı olarak tebliğ edildi."

Kenan Korkmaz

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim