• BIST 9450.21
  • Altın 2497.486
  • Dolar 32.5868
  • Euro 34.8227
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 20 °C
  • Tunceli 21 °C

Mazgirt’te Ermeni kilisesi ilgi bekliyor! VİDEO HABER

Mazgirt’te Ermeni kilisesi ilgi bekliyor!  VİDEO HABER
Dersim’in Mazgirt ilçesinde bulunan Gölbağı Ermeni Kilisesi, bakımsızlık ve restore edilmemesi nedeniyle harap durumda.

Ermenilerin 1960 yılına kadar en yoğun yaşadığı ilçeler arasında yer alan Mazgirt’te Ermenilere ait kiliseler bakımsızlıktan harabeye dönüşmüş.

Mazgirt’te yaşayan vatandaşlar, Ermeni vatandaşların ibadetlerini yerine getirmeleri için kilisenin onarılmasını istiyor.

Kültür Bakanlığı tarafından envanteri çıkartılıp tescilli olmasına rağmen Gölbağı Ermeni kilisesi 50 yıl içerisinde tamamen harabe hale gelmiş. Korumasız kalan kilise doğa koşulları nedeniyle tavanları çökerken, iç kısmı ise, define avcıları tarafından talan edilmiş. Kiliseden geriye yıkılmış duvar, taş yığını ve son zamanlarda yeni ev yapanların söktükleri taşları kendi evlerinde kullanmak üzere almaları ile geriye sadece kalıntılar kalmış.

Mazgirt Belediye Başkanı Tekin Türkel, Ermeni vatandaşların, Alevi ve Sünni vatandaşlar gibi ibadetlerini yerine getirmeleri için tahrip olan kilisesinin onarılarak, vatandaşların hizmetine sunulması gerektiğini belirtiyor.

Hangi yıllarda inşa edildiği hakkında bir bilgiye sahip olunmayan Gölbağı Ermeni Kilisesi’nin onarılması için belediye olarak girişimde bulunduklarını söyleyen Mazgirt Belediye Başkanı Tekin Türkel, şuana kadar kilisede herhangi bir çalışma yapılmadığını söylüyor.

Belediye Başkanı Tekin Türkel, “Ben belediye başkanı olana kadar bu ilçede cem evimizde yoktu. Sonuçta Alevi toplumunun yoğunlukta yaşadığı bir yerdi. Burada Selçuklardan kalan tarihi camimiz var, bu camide de Sünni vatandaşlarımız inançlarını yerine getiriyorlar. Ama burada eksik olan şey var. Burada Ermeni vatandaşlarımız merkezde ve köylerde yoğun olarak yaşamaktadır. Birçoğu da kendisini ifade edemiyor. Yüzlerce ve binlerce Ermeni vatandaşımız var. Sonuçta insanlar neden kendi inancıyla ibadetlerini yapmasın, biz meseleye bu mantıkla baktık. Biz burada cemevimizi, belediye, kurumların ve vatandaşların katkılarıyla yaptık ama içimde  ukde kalan bir şey var, buda Ermeni vatandaşlarımıza yönelik bir şey yapamadık. Bir sosyalist ve yönetici olarak bu beni üzmüş durumda. Mevcut olan kiliseler tahribe uğratılmıştır. Eğer buradaki tarihi yapılar tahrip edilmeyip yaşatılsaydı ve restore edilseydi Mazgirt nüfusu artardı, hem inanç turizmi gelişirdi hem de Ermeni vatandaşlarımız ibadetlerini yerine getirmiş olacaktı ”dedi.

İlçede yaşayan 80 yaşındaki Ermeni vatandaşlardan Sıdkı Sonar, “Ben bir Ermeni vatandaşım, şimdiye kadar hep burada yaşadım. Allah razı olsun reis beyden, girişimleri oldu. Bu kilise yapılsa çok iyi olur. Fakir fukara buraya gelir gider. Kilise yapmak iyidir. Devlette para yok. Belediyeye yardım etsinler bu kiliseyi yapsınlar ”şeklinde konuştu.

Ermeni vatandaşlar kadar ilçede yaşayan Alevi vatandaşlarda yıllarca barış içinde yaşadıkları Ermeni vatandaşlara ait kiliselerin onarılmasını istiyor.

Fikriye Özgeç, “Biz Dersimliyiz ve Aleviyiz,  bu memleketin çocuğuyuz. Bu memlekette Türk, Alevi ve Ermeniler ile yıllarca birlikte yaşadık. Hiçbir zaman aramızda kavga çıkmadı ve birbirimizi hep çok sevdik. Biz istiyoruz ki Ermenilere ait bu kilise tamir edilsin ve Ermeniler ibadetlerini yerine getirebilsinler”dedi.

Zaman zaman yurt içi ve yurt dışından insanların ziyaret ettiği kilisenin onarılarak turizme kazandırılmasını bekleyen vatandaşlar, kilisenin define avcılarının da hedefinde olduğunu söylüyor.

Zekiye Yıldırım ise, “Kilise benim evime çok yakın, herkes gelip kiliseye giriyor. Defineciler ve alkolik insanlar hep buraya geliyor. Bu kilise yıkılmasın ve tahrip edilmesin yazıktır”diye konuştu.

Haber-Video: Ali Haydar Gözlü

mazgirtte-ermeni-kilisesi-ilgi-bekliyor-(1).jpgmazgirtte-ermeni-kilisesi-ilgi-bekliyor-(4).jpgmazgirtte-ermeni-kilisesi-ilgi-bekliyor-(5).jpgmazgirtte-ermeni-kilisesi-ilgi-bekliyor-(6).jpg

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim