• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C
  • Tunceli 16 °C

Köprü olmadığı için çaydan geçmek zorundalar

Köprü olmadığı için çaydan geçmek zorundalar
Tunceli’nin Nazımiye İlçesi’ne bağlı Dokuzkaya köylüleri, köylerine ulaşımı sağlayan tek asma köprünün güvenlik gerekçesiyle sökülmesinin ardından Pülümür Nehri’nden geçerek köylerini ziyaret edebiliyorlar.

Tunceli’nin Nazımiye İlçesi’ne bağlı Dokuzkaya köylüleri, köylerine ulaşımı sağlayan tek asma köprünün güvenlik gerekçesiyle sökülmesinin ardından Pülümür Nehri’nden geçerek köylerini ziyaret edebiliyorlar.
Tunceli’nin Nazımiye İlçesi’ne bağlı Dokuzkaya Köyü, 1994 yılında güvenlik gerekçesiyle boşaltıldı. Boşaltılan köye ulaşımı sağlayan tek asma köprü de kesilince köyle bağlantı da kesildi. 2008 yılından itibaren de Genelkurmay Başkanlığı tarafından geçici güvenlik bölgesi ilan edilen köye, ancak özel izinlerle belli tarihlerde gidilebiliyordu. Köylülerin, Genelkurmay Başkanlığının geçici güvenlik bölgesi kararını Malatya İdare Mahkemesi’nde iptal etmesi de köylerine rahatça gitmelerini sağlayamadı. Çünkü köye ulaşımın sağlandığı tek asma köprü de güvenlik gerekçesiyle kesilmişti. Şeker Bayramı nedeniyle köyde bulunan mezarlarını ziyaret etmek isteyen köylüler, Pülümür Nehri’nden geçmek zorunda kaldı.
Boşaltılmanın ardından köy tüzel kişiliği de düşen köylüler tüzel kişiliklerini yeniden kazanmak için bir de dernek kurdu.
Dernek aracılığıyla köprülerinin yapılması için girişimlerde bulunan köylüler, bu girişimlerden sonuç alamadıklarını ifade ediyor.
Dokuzkaya Köyü’nde uzun yıllar muhtarlık yapan Hıdır Bozdağ isimli vatandaş, 1962 yılında yapılan köprülerinin 1994 yılında yaşanan olaylardan ötürü imha edildiğini söylüyor. Köylerine gitmek için Pülümür Çayı’ndan geçmek zorunda olduklarını belirten Bozdağ, “Su geçit vermediği için köyümüze ancak 8. 9. aylardan sonra gidebiliyoruz” dedi.
Yaşanan köprü sorununa ilişkin bir açıklama yapan Dokuzkaya Köyü Yardımlaşma ve Kalkındırma Derneği Başkanı Hüseyin Aygül, köprü yapılması yönündeki girişimlerine duyarsız kalınmasına tepki göstererek, “İnsanlarımız köylerine dönmek istiyor. 1994 yılından beri mal ve mülkiyet haklarımızı kullanamıyoruz. Cenazelerimizi köyde defnedemiyoruz. Dini bayramlarda mezarlarımızı ziyaret etme imkanı bulamıyoruz. Köyümüze ulaşımı sağlayan Pülümür Çayı üzerindeki köprümüzün yapılması halinde sorunlarımızın çözümü bir nebze de olsa gerçekleşecek. Bunu yetkili kurumlara ilettik ancak olumlu bir gelişme olmadı. Buna rağmen biz köyümüze dönmekte kararlıyız. Üretmek istiyoruz. Her gün demokrasiden insan haklarından, özgürlüklerden bahseden hükümetin, idarecilerin içinde bulunduğumuz bu zorlukları görmesini ve köyümüzün acil ihtiyacı olan köprü ve yolun yapılmasını köyümüzün bu vadisinden haykırılıyoruz. Sesimizi duyurana kadar sorunlarımız çözülene kadar Dokuzkaya Köyü Derneği olarak mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz” dedi.
Köylülerin de destek verdiği açıklamanın ardından, Dokuzkayalılar mezar ziyaretleri için köylerine gitti. 
 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim