• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C
  • Tunceli 13 °C

KHK'lı doktorlar özel hastanede çalışabiliyor,KHK'lıöğretmen çalışamıyor

Caner Aktan

Bugün 24 Kasım Öğretmenler Günü. Dünyada 5 Ekim'de kutlanan öğretmenler günü, Türkiye'de ise 12 Eylül darbecilerinin aldığı kararla 24 Kasım'da kutlanıyor.

12 Eylül Türkiye tarihi açısından kara bir lekedir. Çünkü, demokrasi tamamen rafa kaldırılmış, Türkiye baskıcı ve otoriter bir yönetim anlayışının cenderesi altında tutulmuştur.1982 Anayasası baskıcı ve anti-demokratik yönetim anlayışının vücut bulduğu bir metin olarak, Türkiye'nin geleceğini ipotek altına almak üzere düşünülmüş ve hayata geçirilmiştir.

Hal böyleyken '24 Kasım Öğretmenler Günü' de 12 Eylül döneminin bir ürünü ve öğretmenlere bir dayatmasıdır. 24 Kasım, 12 Eylülcülerin nasıl bir öğretmen profili istediklerinin kurumsallaştırılmış halidir. Siyasi iktidar her fırsatta darbelerle hesaplaşacağız derken, darbe dönemlerinin ürünü olan çeşitli anma ve özel günleri de kutlamaktan kendini alamıyor.

***

Bugün öğretmenler sefalet ücretine mahkum bir hayat sürüyor. Öğretmenler mesleğine küsmüş; emekli olmak istiyor. Özlük ve sosyal hakları kullanma konusunda büyük sıkıntılar yaşıyorlar. Sürgünler, keyfi atamalar, norm kadro uygulaması öğretmenleri mağdur ediyor.

Eğitimde nitelik düşürülmüş ve eğitimin kamusal özelliği yok sayılmaya çalışılıyor. Okullar eğitim kurumları değil, ticarethane gibi görülmekte ve eğitim adım adım paralı hale getirilmeye çalışılıyor.

***

Tüm bunların yanı sıra bir de KHK meselesi var. 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminden sonra ilan edilen OHAL kapsamında çıkarılan KHK'lar ile kamu görevinden ihraç edilen öğretmen sayısı yaklaşık 35 bin civarında.

FETÖ iltisaklı olduğu iddiasıyla kapatılan okullarda çalışan 20 bin öğretmen de hesaba katıldığında, 55 bin öğretmen işsiz kaldı. Kentimizde de çok sayıda eğitim emekçisi KHK ile ihraç edildi. Bir kısmı iade edildi, bir kısmı reddedildi, bir kısmının ise işlemleri devam ediyor.

***

İhraç edilen ve işsiz kalan öğretmenler için özel okullarda çalışma kapısı da kapalı. Oysa, KHK'yla kamu görevinden atılan doktorlara 2018 Kasım'ında yapılan düzenlemeyle özel hastanelerde çalışma imkanı verildi.

Örneğin 2018'deki düzenleme ile kamu hastanelerinden ihraç edilen doktorlara özel hastanelerde çalışma izni verilmişti. Bugün 24 Kasım. KHK'lı doktorlar özel hastanede çalışabiliyor, KHK'lı öğretmenler ise çalışamıyor...

Hukukun nasıl bir enstrüman haline geldiğini, kişiye yada gruplar özel nasıl bir dayatma ve yok sayma aracı olarak kullanıldığını bir kez daha görmüş oluyoruz.

Bu yazı toplam 40494 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim