• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C
  • Tunceli 12 °C

Katalonya'da eylem: 36 yaralı

Katalonya'da eylem: 36 yaralı
İspanya'nın Barselona kentinde, Katalan milletvekillerine karşı düzenlenen protestolar sırasında çıkan olaylarda 36 kişi hafif yaralandı, 4 gösterici gözaltına alındı.

Sağlık ile diğer sektörlerde kesinti öngören 2012 bütçe görüşmelerine başlayan Katalonya Özerk Yönetim Parlamentosunu protesto eden ve milletvekillerinin parlamentoya girmelerini engellemeye çalışan grup siyasilerin tepkisini çekti.

İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, Meclis Başkanı Jose Bono, ana muhalefetteki Halk Partisi'nin lideri Mariano Rajoy, Katalan Özerk Yönetim Başkanı Artur Mas eylemcilerin şiddete başvurmasını kınayan açıklamalarda bulundu.

Zapatero, genel anlamda sistem karşıtlarının barışçıl eylemlerinden rahatsızlık duymadığını belirtse de "şiddete başvurmaları beni endişelendiriyor" dedi.

Eylemler nedeniyle parlamentoya helikopterle gelen Mas, "kırmızı çizgiyi geçtiler" dedi ve "eylemlerinde şiddet yapan göstericilere karşı polisin meşru güç kullanma hakkı bulunduğunu" söyledi.

Katalan parlamentosundaki siyasi partilerin sözcüleri de olayları kınadı.

Akşam saatlerine kadar devam eden olaylar nedeniyle Katalan hükümet üyeleri helikopterle parlamentodan ayrılırken, 40 kadar milletvekili de polis araçlarına bindirilerek parlamentonun bahçesinden çıktı.

Bu arada eylemciler arasında şiddet uygulayanların bulunmasına, "sistem karşıtı" gruplardan da tepki geldi. "Hemen Gerçek Demokrasi", "15-M" gibi grupların sözcüleri, "Biz sadece barışçıl eylemleri destekliyoruz. Hakaret etmek, su veya boya atmak özellikle de siyasilerin çalışmasını durdurmak bizim yöntemimiz değil" diyerek, şiddete karşı olduklarını savundular.

Katalan parlamentosu önünde toplanan "sistem karşıtlarının" konuşmalarında da "Kazandığımız bu krediyi kaybedemeyiz. Hep birlikte oturup, ellerimizi havaya kaldırmamız yeter. Bu sembolik bir eylem. Hepimiz, daha fazla kemer sıkma politikasına karşı olduğumuz için buradayız" diyenler çoğunlukta oldu.

Kaynak : haber7.com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim