• BIST 8990.9
  • Altın 2299.643
  • Dolar 32.3233
  • Euro 35.0607
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 20 °C
  • Tunceli 14 °C

‘Kara Çarşamba’ nedeniyle mumlar yakılıp dua edildi

‘Kara Çarşamba’ nedeniyle mumlar yakılıp dua edildi
Pülümür ile Munzur Çayı'nın birleştiği yer olan ve Dersim Alevileri tarafından kutsal sayılan Gola Çetû ziyareti, "Kara Çarşamba (Çarseme Şiya)" olarak bilinen inanış nedeniyle dolup taştı.

Kent halkı önem atfettikleri bu günde ziyaretgahlarında depremzedeler için mum yakıp dua etti, sonrasında niyaz dağıttı.

Dersim'de Alevilerin inanışına göre, “Xızır Ayı” olarak da bilinen Şubat ayının arkasından gelen Mart ayının ilk üç çarşambası “Kara Çarşamba” olarak kabul edilir. Yüzyıllardır devam eden bir gelenek olan “Kara Çarşamba” aynı zamanda baharın başlangıcı sayılıyor. Bugünlerde evlerde ve kutsal mekanlarda çıralar yakılır, kurbanlar kesilir, cemler dönülür ve lokmalar dağıtılır. Dersimliler bu törenlerde yılın iyi geçmesini ve kötülüklerin defedilmesini diler.

Aleviler için kutsal bir gün olarak kabul ediliyor

Kara Çarşamba Kırmancki (Zazaca) adıyla (Çarseme Şiya) bu kadim gelenek yüzyıllardır Dersim'deki Aleviler için kutsal bir gün olarak kabul ediliyor. Dersim, Erzincan, Erzurum, Varto, Bingöl gibi bölgelerde yaşayan Aleviler arasında “Kara Çarşamba” geleneği hala devam ediyor. Eski takvime göre, Şubat ayının son çarşambası ile Mart ayının ilk iki çarşambası arasında kalan çarşamba günleri halk arasında "Kara Çarşamba" olarak adlandırılıyor.

Kara Çarşamba nedeniyle çok sayıda Dersimli “Gola Çetû”yu ziyaret edip niyaz dağıtan vatandaşlar, depremzedeler ve tüm insanlık adına mumlarını yakıp dualar etti.

Emine Sarıca, "Kış olduğu zaman her şey ölür. Toprağın dibinde uyur. Baharda da hepsi yeniden uyanır. Dirilir. Bu o Çarşamba'dır. Diğer Çarşamba da gül, çiçek açar; kuşlar ötmeye başlar. Hayat yeniden canlanır. Kara Çarşamba baharın gelişidir. Bizim inancımızda önemli bir yere sahiptir. Tüm insanlık için dua ettik, mum yaktık. Depremde hayatını kaybedenlerin ailelerine allah sabır versin, inşallah deprem ve sel felaketleri olmaz”dedi.

Yıldız Aşkın, “Geldik dua ettik, depremlerden felaketlerden bizi koru. Ülkemiz çok zor durumda umarım her şey düzelir. Kılıçdaroğlu içinde dua ettim, kimse ona karışmasın herkes huzur içinde yaşasın çocuklarımız kurtulsun. Herkesin niyazı ve duası kabul olsun”diye konuştu.

Heyzan Tokmak, “Düzgün baba başta Kılıçdaroğlu’na yardımcı olsun, fakir fukaraya yardım ediyor. Deprem yerine gitti insanları ziyaret etti onların yanında oldu.  Bizde o depremzedeleri görünce ağlıyoruz Allah hepsine yardımcı olsun ”ifadesini kullandı.

Haber: Kenan Korkmaz/Caner Aktan

 

kara-carsamba-(1).jpgkara-carsamba-(2).jpgkara-carsamba-(3).jpgkara-carsamba-(5).png

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim