• BIST 9563.79
  • Altın 2482.753
  • Dolar 32.4986
  • Euro 34.7453
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 26 °C
  • Tunceli 24 °C

Hollanda'nın Dersimli Adalet Bakanı Dilan Yeşilgöz'ün partisinin icraatl

Caner Aktan

Sosyal medya çalkalanıyor. "Hollanda'da bir Dersimli Adalet Bakanı oldu"... Biz de içinde "Dersim" adı geçtiği için hemen atlıyoruz olaya... Peki, Hollanda'nın Dersimli Adalet Bakanı Dilan Yeşilgöz'ün partisinin icraatlarından haberiniz var mı?

Mart 2021’deki seçimlerde Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi – VDD’den milletvekili seçilen Dilan Yeşilgöz'ün yeni hükümette Güvenlik ve Adalet Bakan’ı olarak görev alacağı açıklandı.

Dilan Yeşilgöz, Dersimli olmasıyla biliniyor. Elbette bir Dersimlinin uluslararası alanda önemli görevler alması bizler için sevindiricidir. Ancak olayın bir de başka bir boyutu var.

Dilan Yeşilgöz’ün siyaset yapmak için seçtiği parti ekonomide liberal, siyasette muhafazakar bir sağ parti olan Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi – VVD (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie). Türkiye’deki karşılığıyla Saadet Partisi. Ve bu parti 2010 yılından bu yana Hollanda'da iktidarda.

Sağlık sisteminden sosyal güvenlik sistemine, eğitimden konut bütçesine kadar sosyal devletten geriye kalan tüm kırıntıları yok etti bu parti. Yani son 12 yıldır Hollanda devletinin bütün neo-liberal, işçi ve emekçi düşmanı uygulamaların en baş aktörüdür bu parti.

Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie) yani VVD, emperyalist işgal politikalarını savunan, aynı zamanda Hollanda'nın kölelik ve sömürgecilik tarihiyle yüzleşmeyi reddeden bir politika izlmektedir.

Düşünün ki; Türkiye'de sağ ve muhafazakar, işçi ve emekçi düşmanı, azınlık ve göçmen düşmanı bir parti iktidarda, bir Dersimli de iktidardaki bu partinin bakanı.

Nasıl tepki verirsiniz?

Ne dersiniz?

Elbette yaşamın kendisi, siyasetin kendisi tek başına böyle bir değerlendirmeye sığmaz.

Çünkü Dilan Yeşilgöz'ün kendi özgün koşulları var. Dersimli olması, Alevi olması, kadın olması ve göçmen olarak Hollanda'ya gitmesi kendi özgün koşullarını yarattığı anlamına gelir. Bu önemlidir, çünkü Suriyeli bir göçmenin, Afgan bir göçmenin Türkiye'de "Bakan" olma ihtimali ne kadar düşükse, bir Dersimlinin bir Alevinin Hollanda'da bakan olması ise bize göre sevindirici bir durumdur.

Buradaki tespitleri Dilan Yeşilgöz'ü eleştirmek için değil, aksine Yeşilgöz'ün daha demokratik ve halkçı politikalar izlemesi yönünde bir temenni oluşturması adına yazıyorum. Her birey istediği partide siyaset yapabilir. Sonuç olarak ifade etmek istediğim; Sosyal medyada fırtına koparmadan önce olayların arka planını incelemekte fayda var.

Kaynaklar

[1] Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi https://tr.wikipedia.org/wiki/%C3%96zg%C3%BCrl%C3%BCk_ve_Demokrasi_i%C3%A7in_Halk_Partisi

[2] Öz Hollanda'da Başbakan Rutte'nin partisi sandıktan birinci çıktı

https://dw.com/tr/hollandada-başbakan-ruttenin-partisi-sandıktan-birinci-çıktı/a-56910207

[3] Hollanda’da hükümete seçilen bakanlar “biz”den mi? https://gasteavrupa.org/2022/01/05/hollandada-hukumete-secilen-bakanlar-bizden-mi

[4] Rutte, Hollanda'nın kölelik tarihi ile ilgili özür dilemeyecek

https://haber.sol.org.tr/haber/rutte-hollandanin-kolelik-tarihi-ile-ilgili-ozur-dilemeyecek-8601
 

 

Bu yazı toplam 38345 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim