• BIST 9548.09
  • Altın 2499.866
  • Dolar 32.4908
  • Euro 34.5788
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 22 °C
  • Tunceli 17 °C

Hem halay çektiler hem nohut topladılar

Hem halay çektiler hem nohut topladılar
Dersim'de Yerxat Buluşması ve Xırmaçık Şenliğinde bir araya gelen vatandaşlar hem halay çekti hem de nohut hasadı yaptı.

Dersim Belediyesi ve Ovacık Doğal Kooperatifi tarafından Hozat Yenidoğdu (Kilise) Köyü Şamik Mezrasında Yerğat Buluşması ve Xırmaçık Şenliğinin üçüncüsü yapıldı. Etkinliğe sanatçılar Metin Kahraman, Zeynep Kılıç, Musa Baki ve Vedat Aldemir'in yanı sıra çok sayıda gönüllü de katıldı. Sanatçıların da etkinlik renkli görüntülere sahne oldu.

Farklı şehirler ve yurt dışından vatandaşların da katıldığı etkinlikte yardımlaşma kültürünü canlandırmak istediklerini belirten halk, bu tür etkinliklerin artarak devam etmesini istediklerini söyledi.

Dersim'deki yöresel düğünlerin vazgeçilmezi ismi haline gelen 'Çılgın davulcu' lakaplı davulcu Muharrem Yılmaz'ın şovlarıyla eğlenen halk, halay çekip nohut hasadını gerçekleştirdi.

Seda Canpolat ve Erkan Çelik tarafından 70 dönümlük tarlaya ekilen nohudun hasadı gerçekleştirildi. Evlilik hazırlıkları yapan genç çift hasat sonrası kına yaktı, davul zurna eşliğinde halay çekti. Sanatçılar tarafından da dinleti yapılan etkinlik nohutların toplanmasıyla son buldu.

Ekinliğe katılan sanatçı Zeynep Kılıç, "Bugün buraya geldik, ekilen nohutların toplama zamanı, hepimiz destek vererek toplayacağız. Biz bugün burada ırgatız, ırgatlık bizim kültürümüzde olan bir şey eski insanlarımızda biri zorda olduğu zaman bu şekilde yardım ederek destek olurlardı. Bu çok güzel bir şey ve istiyoruz ki bu yardımlaşma kaybolmasın ve devam etsin" dedi.

Celal Memecin, “Arkadaşlarımıza destek vermek için buraya geldik. Uğur böcekleri adlı grup fakir vatandaşlar için nohut ekmiş bizde bu insanlara yardım etmek için geldik. Buraya yardıma gelenlerden Allah razı olsun, insanlarımız hep böyle dayanışma içinde olsun aksi takdirde ayakta duramayız” diye konuştu.

52 yıl sonra Antalya'dan Dersim'e gelen Zehra Kılıç, güzel duygularını paylaştı.

Kılıç, “Ben ilk defa Antalya'dan buraya geliyorum. Atalarımız 100 yıl önce buradan gitmişler, gençken çok merak etmiyordum ama yaşlanınca merak etmeye başladım ve geldim köyümü gördüm ve çok heyacanlandım. Anladım ki bu topraklara aitmişim, her ne kadar dilimde asimile olsam da kendim asimile olmadığıma inanıyorum. Seda adlı kızımın etkinliğini gördüm ve gelip katkım olsun istedim, Dersim güzel, Dersim'de olmak güzel bir duygu” ifadelerini kullandı.

Musa Baki ise, “Irgatlık için geldik, nohut ekmişler nohutları toplayacağız. Eskiden de bu şekilde yardımlaşma olurmuş bizde bunu sürdürüyoruz” dedi.

Haber: Kenan Korkmaz

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim