• BIST 9887.6
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 24 °C
  • Tunceli 25 °C

HDP’nin açıklamasına polis ablukası

HDP’nin açıklamasına polis ablukası
Cezaevlerinde devam eden açlık grevleri nedeniyle HDP’nin yapmak istediği basın açıklamasına polis ablukası uygulandı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dersim İl Örgütü tarafından cezaevlerinde devam eden açlık grevlerine ilişkin basın açıklaması gerçekleştirildi. Sanat Sokağında yapılmak istenen açıklama polis tarafından engellendi. Özlem Toprak tarafından kamuoyuyla paylaşılan açıklama parti binası önünde yapıldı. Açıklamadan öne çıkan satırbaşları şöyle;

hdp’nin-aciklamasina-polis-ablukasi-(4).jpg

Türkiye’deki hapishanelerde yaşanan insan hakları ihlallerinin sonlandırılması, ağırlaşan infaz koşullarının düzeltilmesi ve İmralı Hapishanesinde uzun zamandır sürdürülen ağır tecrit ve izolasyona son verilerek aileler ve avukatları ile görüşmelerin sağlanması talepli olarak cezaevlerindeki   tutsaklar tarafından 27 Kasım 2020 tarihinde süresiz-dönüşümlü açlık grevi eylemine başladıkları kamuoyuna duyurulmuş ve bugün itibari ile eylem 56. gününde devam etmektedir.

hdp’nin-aciklamasina-polis-ablukasi-(6).jpg

Türkiye Hapishanelerinde uzun süredir hak ihlalleri yaşanmaktadır ve bu durum sürekli hale gelmiştir. Özellikle pandemi bahane edilerek çıkarılan 7242 sayılı infaz kanunu değişikliği ile Terörle Mücadele Kapsamındaki mahpuslar bakımından infaz koşulları ağırlaştırılmış ve aleyhlerine bir durum yaratılmıştır. Pandemi koşullarının eklenmesi ile birlikte ihlaller giderek artmıştır. Ceza süresini tamamlayan mahpusların sudan bahanelerle infazları yakılmakta ve tahliye ertelenmektedir..

İmralı Yüksek Güvenlikli F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan tutsaklar  için daha önce de açlık grevleri yapılmış, bu grevlerin etkisi ile tecrit geçici olarak kaldırılmış, ancak 7 Ağustos 2019 tarihinden beri görüş yasakları yeniden devreye girmiştir. Bu durum BM Mandela Kuralarına, CPT tavsiyelerine ve 5275 sayılı İnfaz Kanunu’na aykırıdır. Adalet Bakanlığı tarafından bir an önce yasal olmayan bu uygulamaya son verilmeli, gerek avukat gerekse aile görüşleri yaptırılmalıdır.

hdp’nin-aciklamasina-polis-ablukasi-(3).jpg

Ayrıca tüm hapishanelerde yaşanan hak ihlallerine son verilerek, kişi onuruna yakışır muamele yapılması, tutsaklara  yönelik işkence, kötü muamele ve insan onuruna aykırı davranış yasağı kapsamında muamelelerin ve diğer hak ihlallerinin ortadan kaldırılması, hasta tutsakların tedavilerinin aksatılmadan yapılması, hastane sevkleri sonrası karantina koşullarının tecrit işkencesi uygulamasına dönüştürülmesinin önlenmesi hususunda tüm kurum ve kuruluşlar görevlerini yapmalıdır. 

hdp’nin-aciklamasina-polis-ablukasi-(5).jpg

HDP Dersim İl Örgütü olarak ileride yaşanacak tüm olumsuzlukların önüne geçmek ve cezaevlerinde olası ölümleri engellemek için yetkilileri acil önlem almaya ve halkımızı duyarlı olmaya çağırıyoruz.

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim