• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 21 °C
  • Tunceli 10 °C

HDP Milletvekilleri, dağ keçilerinin öldüğü bölgeyi ziyaret etti

HDP Milletvekilleri, dağ keçilerinin öldüğü bölgeyi ziyaret etti
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dersim İl Örgütü, “Herkes İçin Adalet” kampanyası kapsamında Mazgirt ilçesine bağlı Yukarı Oymuca köyünde 20 dağ keçisinin ölü olarak bulunduğu yerde basın açıklaması yaptı.

Açıklama öncesi HDP’liler, Mazgirt İlçe Merkezi,  Elmalı (Seyidan) Köyü,  Akpazar (Peri) Beldesi esnafı ve Darıkent (Muxundi) Köyünde bulunan Baba Mansur Ocağına ziyarette bulundu. Yapılan ziyaret ve açıklamaya kayyım atanan Akpazar Belediye Eşbaşkanı Orhan Çelebi, Songül Doğan, HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül, parti il ve ilçe yöneticileri katıldı.

 

“İNSANLIĞA SIĞMAYACAK ŞEKİLDE DOĞAYA MÜDAHALE EDİLİYOR”

Dağ keçilerinin avlanmasına ilişkin yapılan açıklamada ilk olarak konuşan HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, “Herkes için adalet dediğimizde, bu coğrafyanın dili, kültürü, inancı, dağı, taşı, canlıların hepsi adaletsizlikle karşı karşıya. Herkes için adalet diyoruz ama peki bu Herda Derweş’in, dağının, taşının, ovasının, ziyaretinin bütün olarak bir yaşamın adalete ihtiyacı var. Dağ keçilerinin neden öldüğü daha anlaşılmadı. Her şeyimiz ölüyor. Dağ keçileri bırakın doğal ölümü katliamla karşı karşıya. Her şeyde olduğu gibi kutsal sayılan dağ keçilerimiz de katliamla karşı karşıya. Bu coğrafya yıllardır kimyasal silahlarla yakılıyor, bombalanıyor. Böylesi bir ortamda tabi ki ölümler yaşanıyor. İnsanlığa sığmayacak şekilde yılanlar, tırtıl bırakılıyor buraya. Doğa yok edilmesi için dışarıdan müdahale edildi. Biz bunun için halkımızla bir araya geliyoruz” dedi.

 

“KUTSAL DEĞERLERE SAYGI DUYULMALI”

HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül,  coğrafyanın her adının kutsallarla adlandırıldığını belirtti. Bülbül, kentin inancının toprakla, dağ, hava ve suyla yoğurulduğunu bu yüzden doğal hale gelmiş bir inanç olduğunu söyledi. Bu inancın gereği olarak dağ keçilerinin kutsal kabul edildiğini dile getiren Bülbül, “Dolayısıyla av katliam avcıda katildir. Avcılık bir spor olamaz. Amerika’ya pazarlanıyor, birkaç tane dağ keçisi için ihale yapılıyor. Buradan Tarım İl Müdürlüğüne gelir elde ediliyor. Böyle bir gelir olabilir mi? Doğanın kendi ekolojik dengesi içinde canlılar yaşar, ölür, çoğalır, azalırlar. Doğanın ekolojik dengesine müdahale var. Ölen dağ keçilerinin ölüm sebeplerine ilişkin bilgi verilmemiş. Bunun sebebi nedir, zehirlenme mi, kasıt mı var, doğaya aykırı bir şey mi, hastalık mı bulaşmıştır. Bununla ilgili bir an önce açıklama yapılması lazım. İnsanların kutsal değerlerine saygı duyulması lazım” şeklinde konuştu.

Baba Mansur Ocağı ziyaretinde bulunan HDP’lileri Ocak evladı Veli Doğan karşıladı. Doğan HDP’liler’e Baba Mansur’un hikâyesini anlattı. HDP’liler mum yakıp ve dualar etti. Esnaf ziyaretinde ise HDP’liler ilgi ile karşılanırken ekonomik krizin esnafı derinden etkilediği ifade edildi.

Akpazar Beldesinde esnafı ziyaret etmek isteyen HDP’liler jandarma tarafından araçları durdurularak karantina olduğu gerekçesiyle engellendi.  HDP’liler ve askerler arasında tartışma yaşanırken Peri Beldesi girişinden araçların geçmesi dikkat çekti. Duruma tepki gösteren HDP’liler, pandeminin bahane edildiğini, halkla buluşmaların engellendiğini belirtti. Tepkilerin ardından HDP’liler Akpazar Beldesine girerek esnafı ziyaret etti. Akpazar Belediyesinin demir bariyerlerle ablukaya alındığı göze çarptı. Esnaf ziyaretlerinde Belediyenin sadece bugünlük ablukaya alındığı belirtildi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim