• BIST 8718.11
  • Altın 2245.967
  • Dolar 32.3336
  • Euro 35.1866
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 2 °C
  • Tunceli 5 °C

Gulik (Çiriş) otu pazar tezgâhlarında yerini aldı

Gulik (Çiriş) otu pazar tezgâhlarında yerini aldı
Yüksek kesimlerde toplanan ve halk arasında Gulik olarak adlandırılan ıspanak benzeri bitki pazarda yerini aldı.

Dağların yüksek zirvesinden toplanan Gulik mevsim itibariyle sofralara taşınmaya başladı. Mayıs ayının başlarına kadar bulunabilen bu bitki eskiye göre daha çok ilgi görüyor. Sağlık açısından faydalı olan ve birçok türden yemeği yapılan Gulik, pazarda yoğun ilgi görüyor.

Gulik otu, baharın gelmesini müjdelercesine doğadan kendiliğinden yetişen lezzetli ve yararlı bir bitkidir. Her yörede farklı adlarla tanınan ota Gülük, Sarı çiriş, Nünü,  Çivriş, Kirgiç, sarızambak gibi isimlerde verilmiştir. Birçok bölgede rastladığımız çirişin, çeşitli hastalıklara derman olduğuna inanılır. Yüksek rakımlı bölgelerde yetiştiğinden toplaması da zahmetli olan çiriş Nisan ayından itibaren toplanmaya başlanmaktadır. Çiriş bitkisi çok eskiden beri tedavi amacıyla da kullanılmaktadır. Eskiden çiriş köklerinden hazırlanan merhemler uyuz ve frengi hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktaydı. Ayrıca Anadolu’da çocuk düşürmek için de çirişin kullanıldığı gelen bilgiler arasında yer almaktadır.

Ayrıca idrar artırıcı özelliği bulunan otun bazı türlerinin köklerinden elde edilen kök ekstratlarının (glukomannazlar) anti-tümör etkisi olduğu tespit edilmiştir. Ülkemizin birçok yöresinde çiriş otundan çeşitli yemekler yapılmaktadır. Çok yönlü kullanım özelliği olan çiriş bitkisinin keskin bir kokusu var. Çiriş otunu kavurabilirsiniz, kıymalı yemeğini, salatasını veya böreğini yapabilirsiniz. Çiriş otundan yemek yapmak için önce zarları temizlenir. Yıkanıp doğranır ve haşlanır. Suyu süzüldükten sonra tereyağında kavrulur. Yumurtalı kavurması, pirinçli yemeği çok lezzetlidir.

Basur(hemoroit) ve romatizma tedavisinde, idrar söktürücü olarak, saçkıran tedavisinde, egzama tedavisinde, sivilce ve çıbanların iyileştirilmesinde kullanıldığı bilinmektedir.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim