• BIST 8718.11
  • Altın 2246.949
  • Dolar 32.3335
  • Euro 35.1933
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 1 °C
  • Tunceli 5 °C

Fikri Hocamızın Dikkat Çektiği Feryat Üzerine..!

Sabit MENTEŞE

Sevgili Fikri hocamız 02.04.2015 tarihli “Dersim Haber” köşesinde sözünü ettiği feryat aslında Haydar Hoca’mızın kendi şahsına ait bir feryadı değildir. Fikri Hoca’mızın feryadı Haydar Hoca’mızın şahsında Dersimin, Dersim doğasının, yaşam alanlarının, kurdunun, kuzgununun, balığının, su samurunun, böcek, kartal ve tüm canlı ve cansız varlıklarının feryadıdır. Yaşam alanlarının daraltılması sonucu dağlarındaki kuzuların ürkütücü sessizliğinin feryadıdır. Açlıktan çöpleri karıştırmaya mecbur bıraktırılan domuzları seyreden köpeklerimizin feryadıdır. Bu feryat, dört tarafı barajlarla çevrilmesi sürecinin tamamlandığı,  sıra post modern katliamının halk destekli kirletilmesinin fark edilişinin feryadıdır. Derinliğinde sahipsiz kalan köylerimizin feryadıdır.

Bilindiği üzere yakın bir zamanda Haydar Çetinkaya’nın özel çabaları sonucu var olan çevre duyarlılığı potansiyeli “Munzur Doğa Yaşamı Koruma Derneği” aracılığı ile pratik yaşama geçirildi. Böylece doğamıza yönelik olumsuzluklara karşı kendi çapında örgütlü bir mücadelenin de bayrağı açılmış oldu.  Duyan ve görenler, uzak-yakın fark etmez il ya da il dışında, diasporada her yer ve zamanda sosyal medya veya başka iletişim kanalları üzerinden kısa bir süre zarfında Haydar Hoca’mızın Dersim doğasına yönelik bu duyarlılığına gösterdikleri pozitif yönlü tepkiler hepimizi fazlasıyla ziyade etmiş ve etmektedir. Bilinmektedir ki, Munzur ve Pülümür suları dahil ilimiz dahilinde ya da dışında tüm akan sularımızın özgürlükleri ellerinden alındığında -ki önemli bir kesiminin alınmıştır-, bu durum, yalnız Dersimin değil, insanlığın varlık nedenleri olan yaşam, inanç, kültür..vs. tüm kaynakların hak ve hukukunun da var oluş nedenlerini ortadan kaldırmış olacaktır. Fikri Hoca’mızın Haydar Hocamızın şahsında haklı feryadı bundandır.  

Küresel ve işbirlikçi yerli sermayenin biz gibi ülkelerde, demode olmuş enerji kaynaklarına yönelmeleri anlaşılırdır. Bunlar, kar için yapılamayacak çılgınlıkların karşılığı olan felsefenin dışa vurumu, pratik sonuçlarıdır. Ancak özel ve kamu kuruluşlarının (KALEKOLLAR BAŞTA OLMAK ÜZERE-BELEDİYELER-YOL KENARLARINDAKİ LOKANTALARIN) ve en önemlisi ise yerli halkın bireysel olarak katı atıkları doğaya atmalarının, yol açtığı tahribat, işte üzerinde durulmaya değer çok özel bir durum.. Haydar Hocamızın dile getirmek istediği ve Fikri Hocamızın sesine kulak verdiği bu çığlığın derinliğini bir yolu 09.03.2015 tarihli Tunceli Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne verilen talep dilekçesinde bulmak mümkün.  Tabii ki hepsi bu değil.

Tüm platformlarda dillendirilen ve yazılı kayıt altına alınan bilimsel verilere dayalı çıkarımlar göstermektedir ki; Dersim Doğamız yönünden zamanında alınması gereken önlemlerin alınmaması durumunda, görünen o ki katı atıklarla yaşanan çevre kirliliği HES’lerin AÇTIĞI VE AÇACAĞI

TAHRİBATTAN ÇOK DAHA FAZLASI OLACAKTIR.   

Her kim, kurum ve kuruluş olursa olsun, bireyler de dâhil olmak üzere HER FERDİMİZ doğamıza karşı duyarlı olmak mecburiyetindeyiz. Bunu dağ keçimiz, kırlangıcımız, perperiğimiz, kutsal sularımız ..Tanrı’nın BİR LÜTFU DOĞAMIZ ve İNSANLIK İÇİN Yapmak zorundayız:

 Munzur Doğa Yaşamı Koruma Derneğine sahip çıkalım.

 

 

Çevremizi koruma refleksini yükseltelim.

Doğamızın yok ediliş sürecini iyi okuyalım.

Feryada pratikte kulak verelim.

Herkese ve her kesime güzellikler dileklerimle..!

 

SABİT MENTEŞE

Bu yazı toplam 10263 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
    Yazarın Diğer Yazıları
    123456
    Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim