• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C
  • Tunceli 19 °C

ESOB Başkanı Hıdır Belice ile esnaf sorunları üzerine söyleşi

ESOB Başkanı Hıdır Belice ile esnaf sorunları üzerine söyleşi
Tunceli ESOB Başkanı Hıdır Belice, göç sorunundan fırıncıların yaşadığı sıkıntılara, minibüsçülerden taksicilere, turizmden zincir marketlere kadar birçok konuda esnafın yaşadığı sorunları anlattı.

5-6 BİN GENÇ GÖÇ ETTİ

Son zamanlarda 5-6 bin gencimizin Avrupa'ya göç ettiğinden bahsediliyor. Tabii bunlar pasaport alıp gidenler. Eğer bu rakamlar doğru ise ilimizi tamamen insansızlaşma hareketi bekliyor. Belki yaz ayalarında kendi insanlarımız buralara dönüyor. Ancak 3 aylık bir ekonomik girdi oluyor. 3 ay sonra ise ciddi bir darboğazla karşı karşıyayız.

ZİNCİR MARKETLER SORUNU

Zincir marketler küçük yerlerde daha büyük tahribatlar yaratıyor. Nazımiye, Pülümür, Mazgirt gibi ilçe nüfuslarımız ortama 1300'dür. Buralarda A101'ler BİM'ler var. 1300 nüfusun olduğu yerde 50-60 esnaf vardır. Bu ne demek 50-60 esnafın bitmeye mahkum olması demektir. Bir kişi kazanırken, 60 kişi aç kalıyor. Bu da sosyal ve toplumsal barışın bozulmasına neden oluyor.

FIRINCI EYLEMİNİ DOĞRU BULMADIM

 Fırıncı arkadaşlarımızın 3 gün ekmek dağıtmama kararını doğru bulmadığımı kendilerine ilettim. Vatandaşı ve halkın cezalandırmanın bir anlamı yoktur. İşinize gelmediği zaman ben üretiyorum ama size ürün vermiyorum demek doğru değil. Bu arkadaşlarımız kendilerince haklılar. Ancak biz bu rayiçleri verirken emin olur hep vicdanı davranıyoruz. Halk da bizim esnaf da bizim.

BAZI FIRINCI KARDEŞLERİMİZ YANLIŞ YAPIYOR

 Şöyle bir örnek vereyim. Bir esnafımız kamudan ihale almış. Ekmeği 2 TL'ye veriyor. Benden ne istiyor aynı adam? 5 TL istiyor. Ya kardeşim 2 TL'ye verirken kar ediyorsun, sonra diyorsun ekmek 6-7 TL olsun. Şimdi burada vicdani, mantıklı, ölçülü bir durum yok. Evet ben esnaf temsilciyim ama doğru taleplerin, halkı taleplerin temsilcisiyim.

MİNİBÜSÇÜLER SONUNA KADAR HAKLI

Yakıt pahalı, 1 litre 30 TL oldu.  Örneğin İnönü Mahallesi'nde belediye 75 kuruşa öğrenci, 1,25 TL'ye ise sivil taşıyor. Bizim verdiğimiz fiyat 3 TL'dir. 75 kuruş dururken kim gelir 3 TL'ye gider? Giden minibüsçüyü de kurtarmıyor, belediye de bu işten zarar ediyor. Minibüsçülerimiz de bu halkın bir parçasıdır.  Kontak kapatma olayı da bu zararların halkta farkındalık oluşturması için yaptıklarını söylediler. Çok da haklılar. Ben de sonuna kadar onları destekliyorum.

TAKSİMETRE AÇILMASI ZORUNLU

Taksimetrenin takılı olmadığı hiç bir taksi trafiğe çıkamaz. Bütün taksilerimizde taksimetre vardır. Taksimetreyi her taksici açmak zorunda ve açıyordur. Örneğin Atatürk Mahallesi'ne gelirsin taksimetreyi açsan 70-80 TL yazar, taksimetreyi açmadan geliyor 50 TL alıyor. Uzak mesafelerde daha da çok yazacağı için pazarlık usulü ile çalışıyor olabilirler.

TURİZM CENNETİ BİR KENT

Turizme karşı olan kurumlar var, turizmi istemeyen kişiler var. Vadi boyu ciddi bir doğa tahribatı yaşanıyor. Bence bir yol haritası belirlenmelidir. Ayrıca turizm bir ekonomidir. Bunu yaparken sadece karşı olmak yerine yaratılan sorunlara yönelik çözüm odaklı çalışalım. Rehberler olmalı, alt yapı oluşturulmalı. Tarihimizi, kültürümüzü ve doğamızı koruma niteliğinde bir çalışma yapmalıyız diye düşünüyorum.CANER AKTAN/KENAN KORKMAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim