• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C
  • Tunceli 25 °C

Düzgün Baba Cemevi: İyi niyetimiz suistimal edildi

Düzgün Baba Cemevi: İyi niyetimiz suistimal edildi
Nazımiye ilçesindeki Düzgün Baba Cemevi'nin bahçesinde Sanatçı Hasret Gültekin'in heykeline yönelik saldırı iddiasında Düzgün Baba Cemevi'den açıklama yapıldı.

Yapılan açıklamada; “İyi niyetimiz suistimal edildi. Sinan Samat ve onun gibiler çok zengin olabilirler ama değerlerimiz üzerinden reklam yapma ve rant elde etmelerine müsaade etmeyiz”denildi.

Düzgün Baba Cemevi bahçesine 1993 yılında 33 sanatçı ve aydınla birlikte yakılarak katledilen sanatçı Hasret Gültekin’in heykeli dikildi. Ancak tartışmaları da beraberinde getirdi. Dün Hasret Gültekin’in heykeline ‘saldırı’ iddiası ortaya atıldıktan sonra Düzgün Baba Cemevi Yönetim Kurulu tarafından açıklama geldi. Açıklamada; “Düzgün Baba’da Hasret Gültekin’in heykeli yıkıldığı, saldırıya uğradığı gibi akla ve mantığa uymayan ahlak ve vicdanla bağdaşmayan bir takım asparagas haberler servis edildiğini üzüntüyle görmekteyiz”ifadelerine yer verildi.

 

Düzgün Baba Cemevi Yönetim Kurulu tarafından sanatçı Hasret Gültekin’in heykeline yönelik ‘saldırı’ iddialarına yapılan açıklama şöyle:

KAMUSAL KİMLİĞİMİZE YÖNELİK BİR SALDIRI: 18.07.2020 Tarihinde Düzgün Baba’da yıkıldığı, saldırıya uğradığı gibi akla ve mantığa uymayan ahlak ve vicdanla bağdaşmayan bir takım asparagas haberler servis edildiğini üzüntüyle görmekteyiz. Bu konunun birinci derece muhatabı olan başkanı ve yönetim kurulunun bilgisi ve görüşü alınmadan bu konunun aslı sorulmadan bu haberlere itibar edip sosyal medya ve basında kurumsal kimliğimize dönük bir saldırı ve karalama kampanyasına dönüştürülmek istenmektedir. Bu durumun açığa kavuşturulması halkımızın doğru bilgilendirilmesi hususunda bir açıklama yapmak zaruriyeti doğmuştur. Dersimli iş insanı Sinan Samat iki yıl önce gelip Düzgün Baba Cem Evi eski başkanıyla görüşme yapıyor. Cem evinin yan tarafında kendisine bir alan tahsis ediliyor. Bu alanda Sivas Şehitleri hatıra ormanı kuruluyor ve bu mekanda kendi eşinin ismiyle bir tabela dikiliyor. Ayrıca bu alana Hasret Gültekin Canımızın heykelinin kurulacağı bir duvar örülüyor.

 

ORTAK KANAAT DÜZGÜN BABA’DA HEYKEL YAPILMAMASI YÖNÜNDE: 11.06.2019 Tarihinde Düzgün Baba Cem Evi Yönetim Kurulu ve Başkanlığında bir değişim yaşanmıştır. Düzgün Baba Raa Haq-Hakk Yol Aleviliğinin serçesmesidir. Toplumumuzun en önemli inanç ve itikat merkezidir. Bu mekanın kutsiyeti, maneviyatı, doğallığını korumak burda hizmet veren Canların temel görevidir. Sivas Şehitleri bizim ve halkımızın temel değerleridir. Bugün gerek Türkiye gerekse Avrupa da varolan Alevi kurumları, Cemevleri bu şehitlerimizin külleri üzerinden varolmuşlardır. Bunu reddetmek kendi varlık gerekçemizi inkar etmek anlamına gelir. Düzgün Baba Cem Evi yönetim kurulu olarak sosyal, kültürel ve toplumsal anlamda önemli çalışmalar yapmaktayız. Hizmet verdiğimiz bu dönem içerisinde gerek Düzgün Baba’ya gelen ziyaretçi Canlar gerek Nazımiye halkı gerekse bir çok ocağımız, pirlerimiz, analar ve toplumsal kurumlarımızın görüşleri alınmış tarafımızca bir kamu oyu yoklaması yapılmış ortak kanaat Düzgün Baba da heykel yapılmaması yönünde bir irade açığa çıkmıştır.

 

 

 

TOPLUM TARAFINDAN RIZALIK VERİLMEMİŞTİR: Düzgün Baba’da heykelin kurulmasına toplumumuz tarafından rızalık verilmemiştir. Bütün bu süreci ve eğilimi heykeli dikmek isteyen iş insanı Sinan Samat’a defalarca ısrarla iletmemize rağmen bu konuda kendisini ikna edemedik. Kendisi de Avrupa da bir çok görüşme aldığını ve insanların çoğunun olumlu karşıladığını beyan etmiştir. Ayrıca üç yıllık bir çalışma olduğunu emek verdiğini bu konuda var olan tepkilerin kısa sürede yatışacağını ifade etmiştir. Son olarak kendisine cemevi yönetimi olarak Dersimde bulunan Ocaklarımızı, Pirler, Analar, Yerel Yönetimler, inanç önderlerimiz ve sivil toplum örgütlerinin hazır bulunduğu Düzgün Baba’da bir muhabbet Cem’i yapalım, buraya gelen bütün bu canların ortak akıl, Konsensüs ve rızalıklarını alarak bu canımızın heykelini dikelim dedik. Bu önerimizde dikkate alınmadı. Kısa bir süre önce Hasret Gültekin canımızın heykeli getirildi. Bizlerde yönetim olarak Düzgün Baba’daydık. Heykel rızasız dikildi. Bizlerde gerek bu değerlerimize gerek şehit ailelerimize gerekse verilen emeğe duyduğumuz saygı gereği herhangi bir olumsuz tavır içine girmedik.

 

 

HEYKEL NAZIMİYE İLÇE MERKEZİNE DİKİLECEK: Yönetim kurulumuzla bu durumu değerlendirdik. Düzgün Baba’da Hasret Gültekin ve diğer şehitlerimizi tartıştıracak ve değer ailelerimizi incitmemek adına bir açılış planlamasını başlattık. Fakat heykelin dikildiği günden itibaren gerek Düzgün Baba’ya gelen ziyaretçiler gerek ilçe halkı Türkiye’nin her tarafından ve Avrupa’dan yoğun bir eleştiri ve tepkiyle karşı karşıya kaldık. Bunun üzerine heykeli dikmek isteyen Sinan Samat ile yeniden bir görüşme yaptık. Kendisini bir kez daha toplumsal kurumlarımız ve halkımızdan rızalık alıp bu süreci böyle yürütelim dedik. Bu konuda irademiz bir kez daha dikkate alınmadı. İyi niyetimiz suistimal edildi. Tepkiler yoğunlaşınca Sinan Samat bizimle görüşme talebinde bulundu. Yaptığımız görüşme neticesinde kendisine Hasret Gültekin canımızın Heykelinin Dersim merkez veya Nazımiye ilçe merkezine taşıyalım. Bütün kurumlarımızın katılacağı şehitlerimize ve onların anısına yakışır bir etkinlikle bu çalışmayı taçlandırmak gerektiğini önerdik. Sinan Samat bu konuda bize Rızalık verdiğini heykelin taşınması konusunda insiyatifin Düzgün Baba cemevi yönetim kurulunda olduğunu söyleyerek Rızalık verdiğini beyan etmiştir. Bizde Rızalık aldıktan sonra Nazımiye belediye başkanı ile görüşme aldık. Heykelin Nazımiye’de dikilmesi konusunda talebimiz oldu. İlçe merkezinde kurulabileceği konusunda onay aldık.

 

YETER GÜLTEKİN BİZİMLE İLETİŞİME GEÇMEDİ: Değer ailemiz olan Hasret Gültekin canımızın eşi bu çalışmanın ilk gününden son gününe kadar bizi aramamış fikrimizi görüşümüzü sormamış ve Rızalığımızı almamıştır. Yeter Gültekin canla heykelin taşınacağı gün bir görüşmemiz olmuş kendisine bu konuda tarafımızca bilgi verilmiş toplumumuzun Düzgün Baba’da heykel dikilmesine Rızalık vermediği kendisine aktarılmıştır. Düzgün Baba’nın kutsallığı ve maneviyatına saygı duyulması konusunda toplumun beklentilerinin dikkate alınması gerektiği söylenmiştir. Hasret Gültekin canımızın heykeli Düzgün Baba’da bulunan canların itinalı bir çalışmayla kaldırılmış yeni kurulacak yere götürülmek amacıyla Cemevimizde bulunan Cem salonumuzda bekletilmektedir.

 

Şehitlerimizin anısına yakışır bir açılış planlaması yapılırken ve heykeli yaptıran iş insanının Rızalığı alınmışken bugün basında ve sosyal medyada aslı astarı olmayan bir haber yayılmıştır. Düzgün Baba cemevi yönetim kurulu olarak gerek Sivas Şehitleri gerekse hak ve hakikat uğruna şehit düşmüş bütün canlarımızın takipçileriyiz. Bize dönük bu karalama kampanyasının sistemden bağımsız olmadığını bir merkezden bilinçli ve planlı organize edildiğini bilinmesini istiyoruz. Bu konuda dostlarımızın ve duyarlı halkımızın daha duyarlı olmasını istiyoruz. Dost düşman herkes bilsin ki Gücümüzü halkımızdan ve haklılığımızdan alıyoruz. Sırtımızı ne gerici sisteme nede herhangi bir siyasi güce dayamamışız. Yönümüzü yüzümüzü bawa Duzgın’e dönmüşüz. Onun adaletine sığınmışız. Sinan Samat ve onun gibileri çok Zengin olabilirler çok paraları olabilir. Değerlerimiz üzerinden reklam yapma ve rant elde etmelerine müsaade etmeyiz. Zemin olmayız Tahammül etmeyiz. Sermayenin gücüyle her istedikleri şeyi yapamayacaklarını yereldeki halkın iradesinin yok sayılmasını ve Rızalığının alınmamasına karşı duruşumuzdan taviz vermeyiz. Aşk ile…”

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim