• BIST 9524.59
  • Altın 2499.358
  • Dolar 32.5654
  • Euro 34.2565
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 10 °C
  • Tunceli 11 °C

Diş Hastanesi Pardus’a geçti

Diş Hastanesi Pardus’a geçti
İlimiz Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, açık kaynak kodlu yer bir işletim sistemi olan Pardus’a geçiş yaptı.

Tunceli Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nden yapılan açıklamada, “Merkezimizde, Milli ve Yerli İşletim Sistemi Pardus’ u Sağlık Bakanlığı kamu hastanelerinde, Tunceli ili olarak Tunceli Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Şubat 2021 tarihi itibariyle, Hastanemiz Bilgi işlem Departmanı tarafından HBYS (Hastane Bilgi Yönetim Sistemi) ile entegre edilerek kullanılmaya başlanmıştır.” İfadeleri kullanıldı. 

HERKESİ KULLANMAYA DAVET ETTİ

Başhekim Dt. Bengü Demirdaş, Türkiye'nin İlk Milli işletim sistemi olan PARDUS’u herkesin kullanması gerektiğini belirterek, “Milli Teknoloji Hamlesi yolculuğumuzda dışa bağımlılıktan kurtularak dövizin yurt dışına çıkmasını engellenmesi, siber güvenliği, gizlilik, yerli ve milli kaynakların kullanılması gerektiği hassasiyetimizden dolayı PARDUS İşletim Sistemini tercih ettik. Bu tercih sonucunda ödenmesi gereken para konusunda Tasarruf sağlamış olduk. Ayrıca Hastanemize Bağlı 5 adet ilçe Diş Polikliniklerininde (Mazgirt, Pertek, Ovacık, Çemişgezek, Hozat) İşletim sistemlerini, Yerli ve Milli Pardus İşletim sistemine entegre ederek devreye aldık. Bütün resmi kurumlarımızı ve vatandaşlarımızı ücretsiz olarak edinebilecekleri Pardus İşletim Sistemi kullanmaya davet ediyoruz” şeklinde konuştu. 

PARDUS NEDİR?

 Pardus projesi, bilişim alanında yurt dışına olan bağımlılığın azaltılması, siber ve bilgi güvenliğinin güçlendirilmesi ve tasarruf sağlanması amacıyla kritik sistemlerin üzerinde çalışabileceği, açık ve standart veri yapılarını destekleyen, kaynak kodlarının gerekli durumlarda incelenmesine imkan veren, farklı ihtiyaçlara göre uyarlanabilecek esnek bir işletim sistemi altyapısı sağlamak amacıyla 2003 yılında Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile başlatılmış ve Tübitak ULAKBİM tarafından yürütülmektedir. Özellikle kamu kurumlarında yerli yazılım ürünü kullanması stratejik öneme sahiptir. Açık kaynaklı olması bütün sistemin şeffaf olmasını sağlamakta, kaynak kodları görülebilmektedir. Bu da Pardus' un güvenilir bir işletim sistemi olmasını sağlamaktadır. Açık kaynak olmasının ikinci bir avantajı da kötü niyetli programcıların virüs, trojen gibi zarar verici uygulamaları yazmasına engel olmasıdır. Pardus, LibreOfis gibi güçlü bir ofis yazılımlarını tam Türkçe ve ücretsiz sağlar. Böylece yazılar, sunumlar, hesap tabloları ve diğer gereksinim duyulan belgeler Pardus'la kolayca hazırlanabilir. Daha önce hazırlanmış belgeler de problemsiz açılıp güncellenebilir. Pardus uygulama depoları içerisinde yaklaşık 35.000+ uygulama paketini ücretsiz olarak kullanıcısına sunar. Pardus Türkçe bir işletim sistemidir. Kullanıcısına ana dilinde bilgisayar kullanımının rahatlığını sunar. Türkçe karakterleri de sorunsuz bir şekilde F ve Q klavye seçenekleri ile kullanılabilir. E-Devlet uygulamalarına ve kurumsal belge yönetimi sistemlerine elektronik imza kullanarak rahatlıkla ve güvenle girilebilir. Ayrıca, gerek Pardus gerekse de LibreOfis uygulamalarıyla ilgili kitaplar ve eğitim setleri hazırlanmış olup ücretsiz olarak dağıtılmaktadır.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim