• BIST 9718.4
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C
  • Tunceli 29 °C

Dersimli sanatçılar, türküler eşliğinde fasulye hasadı yaptı

Dersimli sanatçılar, türküler eşliğinde fasulye hasadı yaptı
Dersimli sanatçılar, Kırmancki (Zazaca) müzik eşliğinde fasulye hasadı gerçekleştirdi.

Dersim’in Ovacık ilçesinde, Kırmancki müziğinin önemli sanatçılarından Yılmaz Çelik’e destek olmak için Dersim Belediyesi’nin yaptığı çağrı üzerine Dersimli yerel sanatçılar ve gönüllü vatandaşlar toplanarak hasada yardım etti.

Yakın zamanda cezaevinden çıkan Dersimli sanatçı Yılmaz Çelik, tarım ve üretimin gelişmesi için Kedek köyünde 80 dönüm arazi üzerine fasulye ekti.

Organik fasulyelerin hasadı için aralarında Dersim Sanat İnsiyatifi üyeleri, Dersim Baro Başkanı Avukat Kenan Çetin, Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, Kırmancki müziğinin önemli isimlerinden Metin Kahraman, Zeynep Kılıç, Musa Baki ve  çok sayıda gönüllü vatandaşın katılımıyla hasad yapıldı.

Ovacık İlçesi’ndeki fasulye hasadı renkli görüntülere sahne oldu. Hasad çalışması Dersimli sanatçıların Kırmancki türküleri ve sohbetleri eşliğinde gerçekleştirildi.

Irgatlık kültürünün dedelerinden kaldığını ve dayanışma kültürü olduğunu ifade eden sanatçılar, üretim ve dayanışmanın güçlenmesi için bu tarz çalışmaları sürdüreceklerini söyledi.

Dersimli sanatçı Yılmaz Çelik’in köyünde ektiği organik fasulyelerin hasadı imece usulüyle yapıldı.  Yılmaz Çelik, “Yaptığımız bu iş eski bir iştir, eskiden de insanlarımız biri zor durumda olduğu zaman bu şekilde yardımlaşıyorlardı. Biz istiyoruz ki birlikte üretelim, birlikte türkülerimizi söyleyelim. Birçok arkadaşımız sağ olsun, Nazımiye, Pülümür, Dersim ve birçok yerden geldiler ve bize destek verdiler”dedi.

Ovacık  ilçesinde belediye olarak başlattıkları üretim seferberliğinin devam ettiğini ifade eden Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, “ Biz 6 yıl önce insanlarımız ile birlikte tarla ektik ve insanlar yüzünü buraya çevirdi ve bize destek oldular. Şimdi de sanatçı arkadaşımız Yılmaz Çelik, Pandemi sonrası burada fasulye ekti, kadınlar, erkekler ve her meslek dalından insanlarla buraya gelip kendisine destek verdik. Biz istiyoruz ki bir birimize destek verelim ve üretelim”diye konuştu.

Hasad etkinliğine katılan Dersim Baro Başkanı Kenan Çetin’de avukatların ve diğer meslek dallarındaki insanların üretime destek vermelerini istedi.

Çetin, “Bu durum Dersim Barosu üyelerine, sanatçılara, doktorlarımıza örnek olması gereken bir duygudur. Sadece duruşma salonlarında cüppeleriyle adaletin yılmaz savunucuları olmak dışında böyle üreten köylünün yanında olmak gibi bir sorumlulukları da vardır. Burada Dersim Barosu olarak bulunmanın başka bir anlamadı da var. Bu alanlar birilerine peşkeş çekilmeye çalışılıyor, maden sahaları yapılmaya çalışılıyor. Bizim ayak izlerimiz burada ayak izlerimiz burada olması gerekiyor”diye konuştu.

Dersimli sanatçılarda ilk kez böyle bir etkinlikle üretim ve dayanışmaya destek olmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Sanatçı Zeynep Kılıç, “Bugün Pulur’da sanatçı Yılmaz Çelik’in hasadı için geldik kendisine destek vereceğiz. Eskiden de bu topraklarda büyüklerimiz bu şekilde, tarlasını biçemeyen insanlara yardıma giderlerdi ve destek olurlardı. Bu çok güzel bir şey bundan sonra da devam etmesini istiyoruz”dedi.

 Enstrüman yapım ustası Senem Arın ise, “Bugün Pulur’a çağrı üzerine geldik. Fasulye hasadı yapıyoruz, sanatçılarla ve gönüllerle birlikte dayanışma içinde çalışıyoruz. Çok güzel ve mutluyuz ”şeklinde konuştu.

Kırmancki müziğinin önemli isimlerinden Metin Kahraman, “Biz bugün Yılmaz Çelik’in ırgatıyız, kendisine yardım edeceğiz. Bizim kültürümüzde yardımlaşma ve dayanışma var biz de bir araya geldik ve çalışıyoruz”dedi.

Sanatçı Musa Baki, “Biz Dersim sanatçıları olarak Yılmaz Çelik’e yardıma geldik. Eskiden de büyüklerimiz bu şekilde bir birine destek verirdi biz de öyle yaptık güzel bir şey yaptık”şeklinde konuştu.

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim