• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 26 °C
  • Tunceli 23 °C

Dersim'de 54 bin ağacın kesilmesi kararı endişe yarattı

Dersim'de 54 bin ağacın kesilmesi kararı endişe yarattı
Dersim’de 54 bin 900 ağacın kesilme kararı vatandaşları endişelendiriyor.Dersim'de, Katı Atık Depolama ve Bertaraf Tesisi için bölgede 54 bin 900 ağacın kesilmesine karar verildi. Kararı vatandaşlar tarafından endişe ile karşılandı.

Dersim'de çöplerin geri dönüşümünü sağlayacak olan bir Kati Atik Tesisi bulunmadığı için çöpler arazideki depolama alanlarında toplanıyor. Ancak bu durum zamanla çevreye zarar verir hale geldi.

Dersim Belediyesinin de aralarında bulunduğu 5 belediyenin oluşturduğu birlik, katı atıkları bertaraf etme tesisini Dersim merkeze bağlı Sütlüce (Tüllük) Köyü Kemer Mezrası'nda inşa etmek istiyor.

Dersim'de katı atık tesisinin inşa edileceği alan ile ilgili tepkiler ve tartışmalar devam ediyor. Bölgede tesisin yapılması halinde doğanın ve yaban hayvanların zarar göreceğini belirten köylüler ve çevre örgütleri kararın iptal edilmesi için dava açmıştı.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nin, bölgede inşa edilmesi planlanan katı atık tesisi için verilen "Çevresel Etki Değerlendirilmesi Olumlu" kararının iptali için açtığı davada, bilirkişi raporu tamamlandı.

Oda, raporda; "55 bin ağacın kesilmesi öngörüldüğü proje alanının, orman alanı olduğunu, tesisin inşa edilmesi durumunda insan sağlığının, su kaynaklarının, bölgedeki tarım ve hayvancılığın olumsuz etkileneceğinin" değerlendirildiğini açıkladı.

15 Bin Euro'ya yapılması planlanan katı atıkları bertaraf etme tesisine ilişkin  bilirkişi raporunda, her ne kadar alınacak önlemler olumsuz etkileri azaltacak olsa bile, projenin telafisi mümkün olmayacak çevresel tahribata yol açacağı ifade edildi.

Merkez Sütlüce (Tüllük) Köyü Kemer Mezrası'nda inşa edilmek istenen katı atık depolama ve bertaraf tesisi alanında yapılacak alanda incelemede bulunan Avukat Özgür Ulaş Kaplan, "Bilirkişi raporu neticesinde bir rapor hazırlandı ve dosyaya sunuldu. Raporlar şu hususlar açık bir şekilde tespit edildi. Bu projenin buraya yapılması hukuken uygun değildir ve çevreye ciddi anlamda zarar verecektir. 54 bin ağacın kesilmesi mantıkla, hukukla ve genel değerlendirme ile bağdaşmamaktadır. Bu yüzden mahkeme kararı bu bilirkişi raporu sonucu neticelenecektir. Bilirkişi raporu mahkeme kararına dayanaktır" diye konuştu.

Sütlüce bölgesinde hayata geçirilmesi planlanan tesisin yapımına  köylüler karşı değil, ancak projenin farklı bir bölgede yapılmasını talep ediyor.

Sütlüce( Tüllük) köylüleri de tesisin yapılması halinde çevrenin zarar görmesinden ve göç yaşanmasından endişe ediyor.

Dersim Mimarlar Odası Başkanı İbrahim Demir de, "Oda olarak katı atık tesisine karşı değiliz. İlimizin de bu tesise ihtiyacı var gelen ve artan turist nedeniyle. Fakat bu  katı atık tesisin yapılacağı alanın uygun alan olması ve bilimsel verilere göre seçilen bir alan olması gerekir. Mevcut seçilen alanın ise bu veriler ışığında seçilmediği ve uygun olmadığı ortaya çıkmıştı" diye konuştu.

Yusuf Mengeç de, "Bu tesis yapılırsa biz nereye gideceğiz? Kendimi bildim bileli buradayım.  2 km benim köyüm, 1 km Mili koyu, 2 km Dersim. bunu yaptılar mı insanlar nereye gidecek? Kokudan duramayacaklar, bir yere gidemeyecekler" şeklinde konuştu.

Sultan Çimen ise,"Bundan sonra burada artık ne bahçe yetişir ne  bostan. Pislik olur buralar, hastalık çıkar, bir şey yetişmez burada. Biz öleceğiz ama bizim torunlarımız var. Bu tesisin buraya gelmesi ile yılan, domuz ve ayı burada kalmaz, burası çok kötü olur. Artık buranın havası değişir burası yaşanmaz olur" diye konuştu.

Kenan Korkmaz

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim