• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 21 °C
  • Tunceli 15 °C

Dersim'de 1 Eylül etkinliği

Dersim'de 1 Eylül etkinliği
1 Eylül Dünya Barış Günü kapsamında Dersim’de etkinlik gerçekleştirildi.

Seyit Rıza Meydanı’nda gerçekleşen açıklamayı okuyan Emek Partisi İl Başkanı Ergin Tekin, “1939’da Nazi Alman ordularının Polonya’ya saldırarak; dünyanın gelmiş geçmiş en kanlı, en yıkıcı savaşı başlattığı günün yıl dönümü. Sonrası malum… Dünyayı kana bulayarak egemen olma hesabındaki Hitler faşizmini, başta Sovyetler olmak üzere Dünya halkları durdurdu. Dişe diş bir mücadele yürütüldü. Savaştan sonra 1 Eylül Dünya Barış Günü ilan edildi… İşçiler,  emekçiler ve tüm insanlar savaşın ve sömürünün olmadığı, eşitlikçi bir düzende kendilerini özgür ve güvende hissederler. Türkiye’nin egemenleri ve yönetenleri , halkı; ülkenin etrafının düşmanlarla çevrili,  bekasının tehlikede olduğuna inandırmak için bin bir türlü dümenler çeviriyorlar. Sonra da kurtuluşun kendi politikaları etrafında seferberlik havasında birleşmekten geçtiğini propaganda ediyorlar. Ekonomik ve siyasal olarak sıkışan iktidar, savaş ve operasyon olasılığını gündemde tutarak, işçi ve emekçileri yedeklemek, muhalif güçleri hizaya çekmek istiyor” ifadelerini kullandı. 

 

Kayyım atamalarının gerekçelerinin kimseye inandırıcı gelmediğini belirten Tekin, “Demokrasi, hak eşitliği, barış ve emek taleplerimiz savaş, silahlanma ve kışkırtıcı siyasetle bastırılması sonucu halkımızın yoksulluğu büyümüş, ekmeği küçülmüş, birlikte yaşamı tehlikeye sokulmuştur. AKP-Erdoğan iktidarının “milli güvenlik” adına uyguladığı yayılmacı ve savaşçı politikalar, Türkiye’yi Suriye’de, Doğu Akdeniz’de, Ortadoğu’nun tamamında emperyalistler arasındaki paylaşım mücadelesinin bir parçası yapmaktadır. Bu durum, bırakalım güvenliğin sağlanmasını, ülkeyi giderek daha büyük gerilimlerin ve bölgesel savaş ve çatışmaların içine çekmektedir. Yıllardır devam eden bu politikaların sonucu milyonlarca insanın ölmesi, bir o kadarının yerinden yurdundan edilmesi, açlık, kan, gözyaşı ve yoksulluktur. AKP iktidarı, iddia ettiği gibi Ortadoğu’daki yangının mağdurlarından biri değil, birinci dereceden sorumluları arasındadır. Gerilimi tırmandırıcı politikalar uygulayarak, radikal İslamcı silahlı çeteleri destekleyerek, emperyalistlerin kullanım alanına gönüllü girerek, ülkeyi bir ateş çemberine atmıştır” diye konuştu. 

İHD verilerini aktaran Tekin,  Akp nin iktidara geldiği 2002 yılından bu yana katledilen kadın sayısı 15 binin üzerindedir. Bu bir savaşta yitirilecek insan sayısından fazladır. Bunun en önemli sebebi hükümetin muhafazakarlaşma çabaları ve devletin cezasızlık politikalarıdır.  Bu tabloda açıkça görüldüğü gibi, son haftalardaki başlıca gelişmelerin bir tarafında, AKP ,MHP faşizmi dururken bunun Karşı tarafında ise; bu politikaların hedefe koyduğu işçiler, emekçiler, Kürtler, çevreciler, hukukçular, bilim insanları aydınlar, sanatçılar, ilerici demokrat güçler vardır” diyerek sözlerini tamamladı. 

Açıklamada konuşan HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde halkların barış talebini yineleyerek savaş siyasetine karşı herkesi ortak mücadeleye çağırdı.

Açıklama, sloganlar ve alkışlar eşliğinde sona ererek müzik dinletisine geçildi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim