• BIST 8718.11
  • Altın 2246.154
  • Dolar 32.3335
  • Euro 35.1959
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 1 °C
  • Tunceli 5 °C

DERSİM – TURİZM ve KALKINMA

Sabit MENTEŞE

DERSİM dünyada eşine pek az rastlanır, nadide doğal yaşam alanlarından biridir. Buna karşılık sahip olduğu güzelliklerinden en az yararlanandır. Temel nedenleri çok ve çeşitli olsa da, son tahlilde bu duruma, uygulanan merkezi politikaların yol açtığı rahatlıkla söylenebilir. Nitekim Ankara’nın yerelde gerçekleştirmesi gereken zaruri yatırımlar yerine; HES projeleri ve kale kolları ile yöreye gelmektedir. Gerçi yerel halkın da kendine göre hata ve eksikleri bulunmaktadır. Sözgelimi yerele gelen yatırımcı kamu ve halk nezdinde gerekli karşılığı bulamamaktadır. Dolayısıyla yatırımlarını farklı yer ve alanlara kaydırmaktadır. Bu duruma yerel yönetimler dâhil, kamusal hiçbir kuruluş ses çıkarmamaktadır.

Doğa gezilerine birkaç yıldır fırsat buldukça katılırım. Görüp yaşadıklarım bana hiç mi hiç yabancı gelmemekte. Ancak geçmişte bulunduğum bu yerlere ilişkin algımda oldukça değişmeler oldu.  Kalkınmış çeşitli ülke ve yöre örnekleriyle karşılaştırdığımda, benzer özelliklerin yarısına sahip bulunmayan çokça yer ve yöre bacasız kalkınmanın tüm nimetlerinden yararlanmış, yerel sorunlarını, özellikle iş ve istihdam ve geçim sorunlarını önemli ölçüde çözmüştür.  

 

Dünya genelinde turist sayısı her geçen yıl artarak 2014’de 1.4 milyara ulaşmıştır.Turistlerin ilgisini çeken yerlerin başında saf ve sade doğal ortamlar gelmektedir. Bu ortamların verdiği ferahlığı kısa bir süreliğine de olsa yaşamak, dünyaya yeniden gelmekle eşdeğer gören çok insan bulunmaktadır.   

Kapadokya, Doğubayazıt, Fırtına Deresi, Ayder Yaylası..Eğe, Akdeniz…vs. Türkiye’nin daha nice yerleri yanında oldukça özel ve öznel bir yere sahip  DERSİM bulunmaktadır.  Kapadokya’yı yılda 1.5 milyon turist ziyaret etmektedir. Dersimi ziyaret eden turist sayısı bir elin parmağı kadardır.

Bakıldığında yerelde önemli toplumsal sorunların başında (siyasal nitelikli olanları dışta bırakacak olursak) kalkınmışlık ve buna bağlı istihdam, yaşanabilir ve sürdürülebilir bir çevre gelmektedir. Her nedense bu konuda siyasiler, Dersim ve kamuoyu oldukça suskun. Dersim, dünya turizm merkezlerinden biri haline getirilebilir mi? Evet. Nasıl mı? Bu tabii ki Kışlanın müze haline getirilmesiyle ya da Pertek Kalesi’nin restorasyonu ya da Tepe Başına şelale yapımı ile olmayacaktır.  Kışla’nın yüklenici firması, astığı levhaya her şeyi yazmasına karşılık, kaça mal edeceğini yazmamış. Sonra ekleyeceği işler hariç. Özel bir nedeni olabilir mi?  Bilemiyorum. Ancak bildiğim bir şey var o da, birkaç yıl sonra kent Atatürk mahallesine ve oradan da Elazığ yoluna doğru bir kayışla Mamekinin oracıkta yalnız başına kalacağıdır.  6 yıl önce bunu yazmıştım. Merkezde kışlanın restorasyonundan önce yapılması gereken o kadar çok şey var ki.. Tepebaşı şelalesi ve Pertek kalesi de yapıldı.. Ne işe yaradılar bilemiyorum..

Kaldı ki kışlanın hiçbir tarihi ve estetik yönü bulunmamakta.. Görüp ziyaret etmektense yerine çok daha anlamlı bir eser yapılabilirdi. Dersim anısıyla ilgiliyse kışlanın restore edilmesi, o zaman 38 ve öncesi dönem yapılmış çok sayıda karakol var ve o takdirde bunların da restore edilmesi gerekir. Yok eğer utanç abidesiyse, şahsıma bunu restore etmek yerine bir daha görmemek üzere, yapılması gereken neyse onun yapılmasıdır.  Diyeceğim, Mameki’nin cazibesini yitirmeyeceği yatırımlara ihtiyacımız bulunmaktadır.

Hozat-Pertek arası yüz yıldır hala kazma kürek yolu olarak hizmet vermektedir. Hozat-Ovacık yolu 6. Yıldır yapımı sürmekte ve bitmesine daha nice yıllar bulunmakta(!). Pertek yoluna başlandı ancak ne zaman biter kimse bilmemekte. Dünyanın bir ucundan Hozat’a gelenler, Pertek köprüsünden Hozat’a gelişi bir işkence olarak gördükleri bilinmektedir. Aynı şekilde Pertekten Dersime’de. Erzincan yolu malum.  Bir yerin canlanabilmesinin ilk girdisi ulaşımdır. Her gelen kaymakamın Hozatlılara verdiği ilk müjde,  bu yolun yapılacağı ve kendisinin bir eseri olarak bırakıp gideceği yönündedir.   Pertek kalesine harcanan para ile iki köprü yapılır deniliyor.  Bizim Ankara ve il genel meclis üyelerimiz (!) bildiğiniz gibi bu işlere bakmaktan ve Dersimi düşünmekten çala çocuğunu unutur olmuş-öyle ki-görmeye hasret kalmışlar. Doğrusu bu hallerine yazık..!  

Dersimin turizm merkezlerinden biri olmaya hakkı vardır. Kendisine bu hak verilmeli ya da bu hakkı bir şekilde alınmalıdır. İş ve istihdam ve insanın doğduğu yerde doyması kadar güzel bir şey olamaz. Ancak bunu kim ve kimler nasıl başarır..bekleyip göreceğiz..!

Herkese ve herkesime güzellikler dileklerimle ..!

Bu yazı toplam 17627 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
    Yazarın Diğer Yazıları
    123456
    Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim