• BIST 9889.16
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 27 °C
  • Tunceli 29 °C

Dersim Emek Demokrasi Güçleri: Soykırımı unutturmayacağız

Dersim Emek Demokrasi Güçleri: Soykırımı unutturmayacağız
Dersim Emek ve Demokrasi Güçleri, 1915 yılı olayları ile ilgili İnsan Hakları Derneği Dersim Şube binasında basın açıklaması gerçekleştirdi.

Açıklamaya sivil toplum örgütleri, siyasi partiler, kurum temsilcileri katıldı. Ortak açıklamayı okuyan Demokratik Alevi Dernekleri yöneticisi Dursun Demirtaş, “Bundan 104 yıl önce 24 Nisan 1915 yılında Anadolu coğrafyasında Ermeni halkına dönük başlatılan soykırım harekâtı insanlık tarihinin gördüğü en büyük felakatlerden biridir. Bu coğrafyanın kadim halklarından biri olan yıllardır bu topraklarda yaşam sürdüren Ermeni halkına yapılan bu zulüm insanlık adına utançların en büyüğünü yaşatmıştır” dedi.
Demirtaş, “Ne yazık ki tarihi yine egemenler yazdığı için zulüm gören ve katledilen halklar suçlu ve ezilip yok edilmesi gereken kötüler olarak yazılmıştır. Komşumuz, kirvemiz, dostumuz ve ekmeğimizi, suyumuzu ve aşımızı paylaştığımız ermeni halkının uğradığı zulme kayıtsız kaldığımız da bir gerçeklik olarak ortada durmaktadır. Bir cumhuriyet müfettişinin 1925’li yıllarda devlete yazmış olduğu raporda geçen şu söz oldukça manidardır. “Zo diyenleri bitirdik ve hallettik. şimdi sıra lo diyenlerde.” Arkasından gelen de 1921 koçgiri ile başlayıp 1925 Şêx Seid, 1930 Ağrı ve en sonda 1937-1938 Dersim soykırımıyla aynı akıbeti yaşamıştır”dedi.
Demirtaş sözlerini şöyle sürdürdü: “Milyonlarla ifade edilen Ermeni soykırımı bu toprakların ortak acısı olmaya devam ediyor. Yakılan, kurşunlanan, sürgüne giderken yollarda açlık ve hastalıktan kırılan, dünyanın dört bir tarafına savrulan Ermeni halkının kayıplarını yâd ederken acıları acımız, kayıpları kaybımızdır, diyoruz. Unutmadık ve unutmayacağız! yaşasın halkların kardeşliği” 
Açıklamada konuşan Ermeni vatandaşlardan Enver Devletli ise “Yapılan soykırımdır. Dedem Dersimliler tarafından kurtarıldı. Ermeni Soykırımı’nda yaşananların aynısı bugün bu topraklarda sürüyor. Eğer o zaman hesaplaşılsaydı bugün aynıları yaşanmazdı” dedi.
İnsan Hakları Derneği Elazığ Şubesi Eski Başkanı Cafer Demir, yaşanmış olanlar büyük bir acı ve soykırımdır. Ermeniler her zaman bir özerklik istemişler ancak bir ülke inşa etme çabaları olmamıştır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarihiyle yüzleşmelidir. Eğer zamanında yüzleşilme olsaydı ne Dersim Katliamı yaşanırdı ne de şu an yaşananlar olacaktı” ifadelerini kullandı.

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim