• BIST 9046.62
  • Altın 2297.773
  • Dolar 32.3261
  • Euro 35.0684
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • Tunceli 15 °C

Deniz Gezmiş ve arkadaşları anıldı

Deniz Gezmiş ve arkadaşları anıldı
Emek Partisi (EMEP) Dersim İl Örgütü tarafından 6 Mayıs 1972’de idam edilen Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan için, Dersim Sanat Sokağında idam edilen 3 fidan için bir açıklama gerçekleştirdi.

6 Mayıs 1972’de 12 Mart muhtırası sonrasında idam edilen Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan için tüm yurtta anma eylemleri gerçekleştirilirken Dersim’de de EMEP İl Başkanlığı tarafından bir program düzenlendi. Siyasi parti ve sivil toplum örgütleri temsilcilerin katıldığı programa çok sayıda yurttaş da katıldı. 

 

“DENİZLER İSİMLERDE YAŞIYOR”

EMEP Dersim İl Başkanı Ergin Tekin açıklamasına “Onları asanlar, idam ipini boyunlarına geçirenler Denizleri asmak çözüm olur sanıyorlardı ancak beklentileri yerle bir oldu. Denizler 48 yıldır yüzlerce binlerce gencin adında, mücadelesinde, kararlılığında, cesaretinde yaşıyor, yaşamayada devam edecek” diyerek başladı.

Açıklama şöyle devam etti:

“Her geçen yıl Denizleri ve mücadelelerini hatırlamak, emperyalizme karşı açıktan ve örgütlü bir savaşımın içerisinde yer almak isteyen gençlerin sayısı çoğalıyor. Çünkü 48 yıl öncesinde olduğu gibi bugün de Denizleri idam eden düzenin temsilcileri iktidardalar. Uluslararası sermaye güçleri ve onların yerli işbirlikçileri dünyanın her tarafını yağmalıyor, kapitalizmi, barbarlığı en ücra köşelere kadar götürüyor! Onların yerli işbirlikçileri Türkiye’den Venezuela ve Latin Amerika’ya, Suriye ve Ortadoğu’dan Afrika’ya ırkçı, gerici, mezhepçi savaş politikalarından vazgeçmiyor. Dünya halklarının barış ve özgürlük özlemlerine yağma, savaş ve sömürüden başka cevap vermiyorlar” 

 

“DENİZLER TAM BAĞIMSIZ VE DEMOKRATİK TÜRKİYE MÜCADELESİNİN ÖNCÜSÜ OLACAKLAR”

Dersim Sanat sokağında gerçekleşen açıklamada “Onlar iktidardan defolup gidene kadar, halkların, işçileri-emekçilerin özgür ve eşit dünya özlemleri gerçekleşene kadar Denizler tam bağımsız ve demokratik Türkiye mücadelesinin, sınıfsız bir toplum kavgasının en önünde koşmaya devam edecek” denildi. Açıklama;

“Emperyalistlerin yerli iş birlikçisi tek adam yönetimi ve arkasındaki sermaye güçleri, her geçen gün ülkemizi Ortadoğu bataklığına sokmaya devam ediyor, emperyalist savaş politikalarının parçası oluyorlar. Milli güvenliğin korunması ve beka söylemleriyle Suriye ve Libya’ya cihatçı örgütlerle birlikte askeri operasyonlar gerçekleştirerek İstiklal Mücadelesi verdiklerini söylüyorlar. Ortadoğu halkları ölümle göç arasında seçim yapmak zorunda bırakılıyor. Ne ülkemizi ne de orta doğuyu emperyalistlere, emperyalizmin askeri birliklerine, ticaret örgütlerine teslim etmeyeceğiz! Egemen güçler devasa köprüler inşa ederek bunları sömürü olanağı haline dönüştürürken, Denizler, Kürt-Türk bütün milliyetlerden halkların eşit ve özgür yaşamı için köprüler inşa etmişlerdi” devam etti.

 

“TEK ADAM YÖNETİMİ TÜM İMKANLARI PATRONLARA SUNUYOR”

EMEP ile birlikte birçok siyasi parti temsilcisi ve sivil toplum örgütünün destek verdiği açıklama “Tek adam yönetimi, ekonomik kriz koşulları ve COVİD-19 pandemisi sürecinde açıkladığı 100 milyar liralık “Ekonomik İstikrar Kalkanı” paketiyle devlet bütçesini, kamu gelirlerini, memleketin bütün imkânlarını bir kez daha patronlara sunuyor. Paketten sermayedarlara borçlarının ertelenmesi, teşvikler; işçilere, emekçilere işten atmalar ve ücretsiz izin düşüyor. Olağan koşullar altında dahi asgari bir yaşamdan fazlasını vadetmeyenler, bu süreçte işçileri, emekçileri üretimde tutarak sokağa çıkma yasağının dışında tutuyor. Bir avuç kapitalistin kar hırsı milyonların bulaşıcı hastalığa yakalanma ve ölüm riskine tercih ediliyor” denildi. 

 

“ONLARI İDAM EDENLERİN DÜZENLERİNİ YIKACAĞIZ”

EMEP İl Başkanı Ergin Tekin tarafından okunan açıklama “Onlar şunu gösterdiler; örgütlü mücadele her şeydir, ancak örgütlü bir mücadeleyle emperyalist kuşatmaya, ideolojik-politik saldırılara karşılık verilebilir! Deniz’i Deniz yapan örgütlü yaşamı, örgütlü mücadelesinin halka bağlılığı, mücadelenin en sert dönemlerinde örgütüyle izlediği mücadele taktikleriydi. Denizler 48 yıl önce tam da bu nedenle idam edildiler, onları idam edenlerin korktukları başlarına gelecek, mutlaka biz kazanacağız! Her 6 Mayıs’ta Denizlerin binlerce yoldaşı olarak ülkenin dört bir yanında, onları, onların devrim ve sosyalizm mücadelesini coşkulu bir şekilde anıyoruz. Bugün içinden geçtiğimiz pandemi süreci ne onları anmamızın ne de onlara verdiğimiz devrim ve sosyalizm sözünü tutmamızın önünde engel değildir. Sizlere sözümüzdür yoldaşlar! Bizlere yoksulluktan-yoksunluktan, açlıktan, savaştan, işsizlikten, salgından başka hiçbir şey vadetmeyen Emperyalist kapitalist sistemin ve onun temsilcilerinin karşısında insanlığın en ileri birikimi olan Sosyalizm bayrağıyla dikileceğiz. Örgütlenmeye, çoğalmaya, her yerde olmaya, bulunduğumuz her alanda sözümüzü söylemeye devam edeceğiz. Denizlere verdiğimiz sözü tutacağız. Bağımsızlık, demokrasi ve sosyalizm için mücadelemizi büyütecek, onları idam edenlerin düzenlerini yıkacağız! Yaşasın Devrim ve Sosyalizm” denilerek sonlandırıldı.

Açıklama sonrasında Sanatçı Metin Kahraman “Deniz Koydum” adını parçasını dillendirdi ve anma programı sonlandı. 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim