• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 9 °C
  • Tunceli 26 °C

DEDEF’ten mermer ocağı tepkisi!

DEDEF’ten mermer ocağı tepkisi!
Dersim Dernekler Federasyonu(DEDEF) Hozat ilçesinde açılmak istenen Mermer Ocağı’na tepki gösterdi.

Mermer ocağının açılması halinde önemli tarım alanları ve meraların zarar göreceği belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Her gün ülkemizin farklı yerlerinden doğa talanına ilişkin haberler almaktayız. Dersimde de benzer haberlerin sık sık geldiği bölge haline geldi. Bir kez daha kentimizin doğasına yönelik yeni bir saldırıya dikkat çekmek istiyoruz. Hozat ilçesi Altınçevre ve Yenidoğdu köyleri arasında bulunan Guggurik mezrası bölgesinde mermer ocağı açılarak İlçemizin en önemli tarım alanları ve Meraları yok edilmek istenmektedir.

Sermaye ve onun hizmetindeki Siyasi iktidar, bugüne kadar özellikle de Barajlar, HES’ler, dere ıslahı, Munzur gözelerinin tahribatı , suyun ticarileştirmesi ve  madenler konusunda verdiğimiz tepkilere, dile getirdiğimiz çekince ve endişelerimize, yargı kararlarına, bilimsel raporlara uyumlu düzenlemeler yapmak yerine, bütün bunları göz ardı eden, yok sayan ve arkasından dolanan bir zihniyetle hareket etmektedir.

Su kaynakları, tarım arazileri ve önemli mera alanlarına yakın bir noktada mermer ocağı yapılması patlatmaların etkisiyle su kaynaklarının yönünü değiştireceği gibi etrafa yayılan toz partikülleriyle bölge ekosisteminin bozulmasına, tarım arazilerinin zarar görmesine ve bölge halkının akciğer hastalıklarıyla mücadele etmesine sebep olacaktır.

Hayatını ekip biçme ve hayvancılık ile kazanan bölgedeki köylülerin toprakları zarar görecektir, bu durum bölgeyi kuraklığa götüren sürecin başlamasına sebep olacaktır.

Yetkili ve sorumluluk sahibi olanlar; bütün bu maden projelerini durdurarak, tarım, mera ve orman arazisi tahsislerini iptal ederek; yeniden çok yönlü çalışmalarla düzenlemeler yapmak yerine; siyasi iktidarın gücü ile bu alanlarda ranta ve paylaşıma giden yolu tercih etmektedir.

Yargı kararlarının yanında bilimsel rapor ve yöre halkının tepki ve mücadelesini hiçe sayarak, vadilerimiz, dağlarımız ve doğal yaşam alanlarımıza geri dönüşümsüz zararlar veren; şirketlerin kontrolüne verilmesini de kapsayan bütün Baraj, HES ve maden projeleri durdurulmalıdır.

Bütün projeler durdurulup, iptal edilinceye, vadilerimizde yaşanan katliamlar durdurulup, sularımızın, meralarımızın dağlarımızın ticarileştirilmesinin önüne geçinceye kadar bundan sonra da var gücümüzle devam ettirme azim ve kararlılığındayız!”

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim