• BIST 9693.46
  • Altın 2509.35
  • Dolar 32.5753
  • Euro 34.7611
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C
  • Tunceli 19 °C

DAD’dan Gağan lokması

DAD’dan Gağan lokması
Demokratik Alevi Dernekleri DAD Genel Merkezi, Gağan lokması verdi.

Dersim Genel Merkezi’nde gerçekleşen lokmaya dernek üyeleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.DAD Genel Merkezi’nde Gağan lokması verildi. Verilen lokmada çerağlar uyandırıldı. Pir Nesimi Genlik’in verdiği gülbeng ile lokmalar pay edildi.
Lokmaların pay edilmesinin ardından basın açıklaması gerçekleşti. Açıklamayı Demokratik Alevi Dernekleri Genel Merkez yöneticisi Ali Doğan yaptı.
Doğan, “Bugün günlük kullanılan takvime göre günlerden Çarşamba. Aylardan Ocak. Ayın 16’sı yıl 2019’dayız. Ama toplumumuzda buna yeni takvim derken bir de eski takvim dedikleri adına bizim takvim ve hesap dedikleri takvime göre de biz Ocak ayının 3. günündeyiz. Biliyorsunuz toplumumuz günü, ayı, mevsimsel geçişleri, seneleri, inancı, itikatı, kültürü ve yaşamındaki tüm önemli günleri kendi eski takvimine göre yapar ve hesaplar. Bu asırlardan beri böyle gelmiş, böyle yaşanmış ve böyle yapılmıştır. Toplumumuzun Gağand’ını, çileyi, Hızır’ı, Kara Çarşamba Mart’ı, (Newroz) heft malı, pire, pevirleri, Camus kıranı şarikı şivanı (Çoban bayramı) gibi günleri ve ayları kendi takvim hesabına göre yapar. Bu günlerin hepisinin ayı, günü ve haftası bellidir. Bu belli günlerde karşılar yapar ve uğurlar. Bu duruma vurgu yapılmadan yada altını çizmeden geçemeyiz” diyerek bilgilendirmede bulundu.
“TOPLUMSAL DEĞERLERİMİZE SAHİP ÇIKALIM, YAŞATALIM”
Dersim’in her geleneğinin bir kitaba konu olacak kadar büyük ve derin olduğunu ifade eden Doğan, “İşte yapılan, yaşanan bu haftaya 3 gün boyunca bu toplumun yaptığı inanç, itikat, kültür ve yaşatmaya çalıştığı değerin adıdır Gağand. Gağand bir toplumun inancıdır, itikatıdır, kültürüdür ve yaşamıdır. O toplumu, toplum yapan temel değerlerden biridir. Yoksa o bir tiyatro sahnesi, bir gösteriş değildir. Bir iki sakallı elinde değnekler, değneklerin altında zavallı bir kadın, arkasında 1 grup erkek, taciz edilen kadın tek savunması tepesinde sallanan erkeğin sopası. Sokak sokak dolaştırılan kadınla yapılan gösteri. Hiç mi hiç bizim bir değerimiz bir kültürümüz değildir ve olamaz. Sadece toplumsal değerlerimizin içini boşaltıp kemirmekten başka bir şey değildir.” diye konuştu.
Doğan, son olarak “Yol dilinde ve yol kavramlarımızda; doğum kapısı Hak kapısıdır. Hak doğumda ispat edilir. Mürşüdü Kamurla Fatmadır. Yolun anası kadındır. Toplumsal değerlerimize sahip çıkalım, onları yaşatalım onları yaşayalım ki onlar da yaşasın.” diyerek çağrıda bulundu.daddan-gagan-lokmasi-(3).jpegdaddan-gagan-lokmasi-(4).jpeg

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim