• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C
  • Tunceli 23 °C

Belediyeden Vatan Partisine heykel tepkisi

Belediyeden Vatan Partisine heykel tepkisi
Vatan Partisi, Seyit Rıza’nın, bütün cadde, sokak, meydan ve diğer tabelalardan isim ve sembollerinin kaldırılması için Tunceli Valiliği ve Dersim Belediyesi’ne başvuruda bulunmuştu.

Vatan Partisi, 15 Kasım 1937’de yaşı küçültülerek idam edilen Seyit Rıza’nın, 2010 yılında Kışla Meydanı’na dikilen heykeli başta olmak üzere kent sınırları içinde bulunan bütün cadde, sokak, meydan ve diğer tabelalardan isim ve sembollerinin kaldırılması için Tunceli Valiliği ve Dersim Belediyesi’ne başvuruda bulunmuştu.

Başvurunun ardından bir çok siyasi parti, demokratik kitle örgütü ve Dersim’liler başvuruya tepki göstermişti. Dersim Belediyesi’de yazılı bir açıklama yaparak, ‘Dersim halkı ve belediyemiz tarafından karşılığı yoktur’ açıklamasında bulundu.

DERSİM BELEDİYESİ’NİN AÇIKLAMASININ TAMAMI ŞÖYLE;

Vatan Partisi tarafından 16.12.2019 tarihinde Seyit Rıza’yı temsil eden heykellerin kaldırılması ve Seyit Rıza’nın ismi verilen bütün cadde, sokak, meydan ve her türlü yapı isimlerinin değiştirilmesi yönünde bir dilekçe elimize ulaştırılmıştır.

Seyit Rıza Heykeli Dersim halkının iradesiyle seçilen belediye tarafından 2010 yılında alınan kararla inşa edilmiştir. Sonrasında da Dersim ile bütünleşmiş ve sembol haline gelmiştir.

 

‘SEYİT RIZA HEYKELİNİN KALDIRILMASI SÖZ KONUSU DEĞİLDİR’

Dersim’in kültürel değerlerini, inancını, dilini bir bütün sahipleniyor ve kültürel değerlerimize sahip çıkıyoruz. Dersim halkının büyük bir irade ile sahiplendiği Seyit Rıza Heykeli’nin kaldırılması söz konusu değildir.

 

‘DERSİM HALKININ ORTAK HAFIZALARI VE KÜLTÜREL DEĞERLERİDİR’

Seyit Rıza, Wusênê Seydi,Findik Ağa, Aliye Mirzê Sili,Hesenê Ivraimê Qıji, Hesen Ağa, Resik Uşen, Sey Qaji, Sılo Qız, Alaverdi, Baba Bertal, Firig Dede, Sey Uşen ve sayamadığımız birçok isim Dersim halkının ortak hafızaları ve kültürel değerleridir. Bu şekilde yaşamaya devam edeceklerdir.

 

‘DERSİM HALKI VE BELEDİYEMİZ TARAFINDAN KARŞILIĞI YOKTUR’

Bu anlamda Vatan Partisi’nin “Tunceli Belediyesi içerisinde yer alan, Seyit Rıza’nın ismi verilen bütün cadde, sokak, meydan ve her türlü yapı isimlerinin değiştirilmesi”ne dönük yazdığı dilekçenin Dersim halkı ve belediyemiz tarafından karşılığı bulunmamaktadır.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim