• BIST 8718.11
  • Altın 2246.456
  • Dolar 32.3338
  • Euro 35.1962
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 2 °C
  • Tunceli 6 °C

AYM: BASIN AÇIKLAMASI KAMU DÜZENİNİ BOZMAZ

AYM: BASIN AÇIKLAMASI KAMU DÜZENİNİ BOZMAZ
Dersim’de OHAL döneminde 2016 yılında düzenlenen basın açıklamalarına katılan HDP’li yöneticilere verilen idari para cezası AYM tarafından demokratik toplum gereklerine uygun olmadığı gerekçesiyle hak ihlali olarak değerlendirildi.

Dersim’de 2016’da düzenlenen basın açıklamalarına katıldıkları gerekçesiyle dönemin Belediye Eşbaşkanları Mehmet Ali Bul ve Nurhayat Altun ile HDP İl Eşbaşkanı Arslan Çağ’a idari para cezası kesildi. Avukat Fatma Kalsen 2017 yılında para cezalarının iptali için Tunceli Sulh Ceza Hakimliği’ne başvuruda bulundu. Mahkeme, emniyetin tutanaklarını değerlendirerek cezaların iptali talebini reddetti.

Fatma Kalsen bunun üzerine Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuruda bulundu. HDP eski Dersim Milletvekili ve Belediye Başkanı Edibe Şahin, İnsan Hakları Derneği (İHD) Dersim Şube Başkanı Gürbüz Solmaz ile aktivist Aysel Doğan’ın avukatları da kesilen para cezaları nedeniyle AYM’ye başvurdu.

Gazete Duvar’ın haberine göre tüm dosyaları birleştiren AYM kararını verdi.

 

‘DEMOKRATİK TOPLUMUN GEREĞİ’

AYM, Anayasa’nın 34. maddesinde güvence altına alınan toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine hükmederek yargılamanın yeniden yapılması için dosyayı yerel mahkemeye gönderdi. Mahkemenin ihlal kararında; başvuruculara para cezası kesilmesinin olağanüstü hal sürecinde toplantı haklarını kullanmalarında dolaylı ve caydırıcı bir etkisi olduğu belirtildi ve “Bu durumun demokratik toplum gereklerine uygun olmadığı sonucuna ulaşıldığı tespit edilmiştir” ifadelerine yer verdi. Anayasa Mahkemesinin 17 Haziranda verdiği karar avukatlara yeni tebliğ edildi.

 

KAMU DÜZENİ BOZULMADI

AYM kararını değerlendiren Avukat Fatma Kalsen, 2016 yılında ilan edilen OHAL döneminde siyasi parti ve sivil toplum örgütleri tarafından çok sayıda açıklama gerçekleştirildiğine vurgu yaparak şöyle dedi: Mahkeme kararında söz konusu açıklamaların barışçıl şekilde sona erdiğine ve kamu düzeninin bozulmadığına vurgu yaptı. Alınan bu kararla ilimizde, emniyet müdürlüğü tarafından özellikle son yıllarda sıklıkla başvurulan bir yol olan idari para cezasına ilişkin verilen bu kararın önemli olduğunu, idari ve yargısal makamlar tarafından dikkate alınması gerektiğini düşünüyoruz.

Haklarında hak ihlali kararı verilen ve her ikisi de tutuklu olan eski belediye başkanlarından Nurhayat Altun’un Tunceli Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davası sürüyor. Mehmet Ali Bul hakkında verilen 8 yıl 9 aylık hapis cezası ise Yargıtay tarafından onandı. Cezaya ilişkin AYM’ye yapılan bireysel başvuru süreci ise henüz sonuçlanmış değil.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim