• BIST 8718.11
  • Altın 2245.316
  • Dolar 32.3297
  • Euro 35.1766
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 2 °C
  • Tunceli 5 °C

Av. Barış Yıldırım’dan yol genişletme çalışmalarına tepki!

Av. Barış Yıldırım’dan yol genişletme çalışmalarına tepki!
Av. Barış Yıldırım, “Aleviler için kültürel ve doğal mirası alanı durumundaki Anafatma Ziyeratgahı’ndaki Ağaçlar’ın bir kısmı da iş makinaları tarafından tahrip edilmiştir. " dedi.

Munzur Vadisi Milli Parkı sınırları içerisinde bulunan Dersim Ovacık yolunda yol genişletme çalışmalarına dair açıklama yapan Av. Barış Yıldırım, “Aleviler için kültürel ve doğal mirası alanı durumundaki Anafatma Ziyeratgahı’ndaki Ağaçlar’ın bir kısmı da iş makinaları tarafından tahrip edilmiştir. Yol genişletme çalışması hukuka aykırıdır. Zira; Munzur Vadisi Milli Parkı’nın doğal habitatlarının insan etkileşimine karşı korunması yerine trafik yükünün arttırılması ile ekolojik kaynak değerleri ağır tahribata uğrayacaktır” dedi.

Dersim Ovacık yolu genişletme çalışmalarında ağaçlar iş makinaları tarafından tahrip ediliyor.

Konuya ilişkin açıklama yapan Dersim Kültürel ve Doğal Mirası Koruma Girişimi Sözcüsü Av. Barış Yıldırım, “Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından Munzur Vadisi Milli Parkı sınırları içerisinde bulunan Tunceli – Ovacık Karayolu’nda yol genişletme çalışmaları yapılmakta. Çalışma yapılan alan Milli Parkın ‘Mutlak Koruma Zonu’dur” dedi.

 

AĞAÇLAR TAHRİP EDİLİYOR

Milli Parklar mevzuatına göre; Milli Parkların ‘Mutlak Koruma Zonu’nda ekolojik ortam doğal şekliyle korunduğunun altını çizen Yıldırım, “Fakat yapılan yol genişletme çalışmasında ağaçlar iş makinaları tarafından yerlerinden sökülmektedir. Yapılan yol çalışması kapsamında Milli Park içerisinde Karayolunun yanıbaşında bulunan ; Aleviler için kültürel ve doğal mirası alanı durumundaki Anafatma Ziyeratgahı’ndaki Ağaçlar’ın bir kısmı da iş makinaları tarafından tahrip edilmiştir” diye konuştu.

 

HUKUKA AYKIRIDIR

Yol genişletme çalışmasının hukuka aykırı olduğunu belirten Yıldırım, “Zira; Munzur Vadisi Milli Parkı’nın doğal habitatlarının insan etkileşimine karşı korunması yerine trafik yükünün arttırılması ile ekolojik kaynak değerleri ağır tahribata uğrayacaktır. Milli Parkın temel kaynak değeri Munzur Irmağı boyunca uzanan Tunceli – Ovacık Karayolu’ndaki yoğun araç trafiği nedeniyle Bern Sözleşmesi’ne göre koruma altında bulunan yaban hayatı türleri sürekli olarak araç çarpması neticesinde telef olmaktadır” ifadelerini kullandı.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim