• BIST 8770.09
  • Altın 2238.51
  • Dolar 32.3377
  • Euro 35.0943
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 6 °C
  • Tunceli 9 °C

Aleviler 27 yıldır yas tutuyor

Aleviler 27 yıldır yas tutuyor
Dersimliler, Sivas'ta 2 Temmuz 1993'te Madımak Oteli'nin yakılması sonucu hayatını kaybedenlerin yasını tutuyor.

2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas'ta gerçekleşen ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği tarafından organize edilen Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında Madımak Oteli'nin toplanan yüzlerce gösterici tarafından yakılması ve çoğunluğu Alevi 33 yazar, ozan, düşünür ile 2 otel çalışanının yaşamını yitirmesinin üzerinden 27 yıl geçti.

Tarihe “Sivas Katliamı” diye geçen bu olayın 27'inci yıldönümü etkinlikleri kapsamında 1 ve 2 Temmuz tarihlerinde Avrupa ve Türkiye'nin çeşitli şehirlerinde anma törenleri düzenleniyor.

Dersim'de de Aleviler, Madımak Oteli'nde yaşamını yitiren 35 insanın anısına lokma dağıtıp, çerağ yaktıktan sonra deyişler söyledi.

Sivas Katliamı ile ilgili 27 yıldır herhangi bir hukuksal sürecin doğru dürüst yürütülmediğini ve suçluların korunduğunu belirten Dersimliler, “Alevilere yönelik baskıcı politikaların tarihten beri sürdürüldüğünü” düşünüyor.

Katliamla ilgili 124 sanık hakkında "laik anayasal düzeni değiştirip din devleti kurmaya kalkışma" suçlamasıyla dava açıldı. Ankara 1 No'lu Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde yapılan yargılama sonucunda 26 Aralık 1994'te açıklanan kararla 22 sanık hakkında 15'er yıl, 3 sanık hakkında 10'ar yıl, 54 sanık hakkında 3'er yıl, 6 sanık hakkında 2'şer yıl hapis cezası verilirken, 37 sanık hakkında ise beraat kararı verilmişti.

Son olarak Sivas Katliamı ile ilgili yargılamada ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan Ahmet Turan Kılıç'ın yaşı ve hastalığı gerekçesiyle affedilmesi de Alevi toplumunda büyük tepkilere neden olmuş durumda.

Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Eş Başkanı Musa Kulu, “farklı düşünen ve farklı ırktan olanlara yönelik baskıcı ve yok edici politikaların tarih boyunca devam ettiğini” söyledi.

DAD Eş Başkanı Musa Kullu, "27 yıl önce Sivas Madımak'ta şeriat isteyenler, başka düşünceleri tanımayan insanlar, bir Otel'de 35 canımızı ateşe vererek yaktılar. Aradan 27 yıl geçmesine rağmen bu canlarımızı yine anacağız çünkü onları unutmadık ve sahip çıkacağız. Yine sormaya devam edeceğiz, yine Muhlis Akarsu nerede, Asım Bezirci nerede Hasret Gültekin nerede ve siz neden bu insanları yaktınız diyeceğiz. Bu olayın ardından 27 yıl geçti hala bu olayda kimse ceza almadı ve mahkum da olmadı. Cumhurbaşkanı bu insanlara sahip çıkıyor. Suçlular ceza almadı ve mahkemede serbest bırakıldı. Sanıklardan biri hastalığı bahane edilerek serbest bırakıldı. Bu ilkede gazeteciler içerde, Kürtler içerde siyasetçiler içerde. Farklı düşünenlerin yaşamı Tayyip Erdoğan gibi Devlet Bahçeli insanların iki dudağı arasında" dedi.

 

Aleviler için önemli bir inanç yerine sahip olan Baba Mansur Ocağı Dedelerinden Baki Aydın ise, "Dünyada biliyor ki 35 insanımız, ozanımız ve kardeşlerimiz Sivas'ta yakıldı. Bu acı sadece Sivas'ta yaşanmadı, Abbasi, Emevi, Selçuklu, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti zamanına kadar devam etti. Sürekli Ehlibeyte hakaret ettiler, öldürdüler ve yaktılar. Allahımız tektir, peygamberimiz tektir neden Alevileri  yaktılar, korkununuz yok mu? Bu katilliktir, herkes insandır farklı düşünebilir, dini başka olabilir.Bu edepsizlik ve cahilliktir" diye konuştu.

 

Mürşide Doğan da, "Biz bugün Sivas'ta hayatını kaybeden canlarımızı anmak için bir araya geldik, mum yaktık ve dua ettik. Onları unutmadığımızı göstermek istedik. Onların bedeni toprağa karıştı ama ruhu yaşıyor. Bu acı Kerbela'dan daha büyük bir acıdır" şeklinde konuştu.

Haber: Ali Haydar Gözlü

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim