• BIST 8740.24
  • Altın 2234.833
  • Dolar 32.3364
  • Euro 35.1115
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 6 °C
  • Tunceli 9 °C

AABK’dan Dersim isminin reddedilmesine tepki!

AABK’dan Dersim isminin reddedilmesine tepki!
Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) “Dersim” isminin mahkeme tarafından reddedilmesine tepki gösterdi.

Dersim Kültür ve Tarih Vakfı Girişim Grubunun, vakıf senedinin tescili amacıyla yaptığı başvuru Tunceli 1.Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından ‘Dersim isminin resmi olarak kabul edilmediği’ gerekçesiyle reddedildi. Alevi kültürünün araştırılıp arşivlenmesi ise "bölücülük" olarak değerlendirildi.

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) konuya ilişkin açıklama gerçekleştirdi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Seyit Rıza, tam  bundan 83 yıl önce Elazığ Buğday Meydanı'nda  dar ağacına giderken o gün ülkeyi yönetenlere böyle seslenmişti.

Alevilik vardır; haktır. Kendine özgü inançtır. Kızılbaş Alevilerinin ikamet ettiği yerin adı Dersim'dir. Dersim ismini kabul etmeseniz bile, Alevi Ocakları'nın, ziyaretlerinin o kutsal topraklarda yaşayanların belleğinde, yüreğinde Dersim hep vardır ve var olacaktır.

Dersim Tarih Kültür Vakfının kuruluşu için yapılan başvuru, Tunceli 1. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından 26.12.2019 tarihinde aşağıdaki gerekçeler neden gösterilerek;

1.''Dersim'' isminin resmi olarak kabul edilmediği,

2. ''Dersim 1937 – 1938 Sözlü Tarih Projesi çerçevesinde yapılan mülakatların, korunması, arşivlenmesi, bilimsel değerlendirmesi ve nihayet kamuoyuna açılması çalışmalarına katkı sunacağı, Alevi ritüelleri, dualar ve beyitlerin kayıt altına alınacağı, Dersim ve Alevi tarihi ile ilgili araştırma çalışmalarının desteklenmesi..’’ gibi amaçların düzenlendiği, bu kapsamda TMK 101/ 4 maddesi uyarınca Cumhuriyetin anayasa ile belirlenen niteliklerine ve anayasanın temel ilkelerine, hukuka ahlaka milli birliğe ve ülke menfaatlerine aykırı olduğu için 12.11.2020 günü Tunceli 1. Asliye Hukuk Mahkemesi , Dersim Tarih Kültür Vakfının kuruluşunu reddetmiştir.’’

Avrupa ülkelerinde yukarıda belirtilen gerekçeleri yerine getiren vakıf ve derneklere kamu yararına çalışma statüsü verilir. Bu projeleri uygulayan kuruluşlara her türlü maddi ve manevi destek sağlanır.

Dersim 1937 -1938 Sözlü Tarih Projesi çerçevesinde yaklaşık 400 tanık ile uluslararası standartlara uygun yapılan mülakatların, arşivlenmesi ''Hafıza Merkezi'nin’’ aracılığı ile halka açılması, suç değil; bilakis hukuksal olarak desteklenmesi gerekir.

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu olarak soruyoruz?

Munzur Eğitim ve Kültüre Hizmet Derneği (Süleymancıların), Ehlibeyit Sevenler Eğitim Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneği (Menzil tarikatı), Ensar Vakfı Tunceli Şubesi, Birlik Vakfı Tunceli Şubesi, İlim Yayma Cemiyeti Tunceli Şubesi, Tügva Tunceli Temsilciliği ve Milli Beka Hareketi Derneği...

Dersim’ de faaliyet yürüten yukarıda belirtilen vakıf ve dernekler, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ile belirlenen niteliklere ve anayasanın temel ilkelerine uygun faaliyet yapıyorlar da Dersim Tarih Kültür Vakfı mı Cumhuriyet ve Cumhuriyetin temel değerlerine ve milli birliğe zarar veriyor!

Seyit Rıza'nın deyimiyle ''Biz sizin hilelerinizle entrikalarınızla baş edemiyoruz ama ne Dersim halkına ne de Alevilere boyun eğdiremeyeceksiniz!''

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu dün olduğu gibi bugün de Dersim halkının yanındadır. Dersim halkının asimilasyona karşı duruşunu selamlıyoruz. Dersim Sözlü Tarihi'nin arşivlenmesi, Dersim’de Hafıza Merkezi'nin oluşturulmasını destekliyoruz.

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim