• BIST 9668.36
  • Altın 3996.585
  • Dolar 38.8091
  • Euro 43.2885
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 13 °C
  • Tunceli 18 °C

Yaraya merhem olması için CHP de adım atmalı

Yaraya merhem olması için CHP de adım atmalı
CHP Tunceli Eski Milletvekili Hasan Güyüldar, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Dersim özrünün Dersimlilerin gönlünü aldığını söyledi.

CHP Tunceli Eski Milletvekili Hasan Güyüldar, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Dersim özrünün Dersimlilerin gönlünü aldığını söyledi. Benzer bir tavrı CHP'den de beklediklerini kaydederek, "Toplumun gözü kulağı CHP'de. Yaraya merhem olması için CHP'nin bir adım atması gerekir." dedi.Aleviler Dersim olaylarına ilişkin CHP'den özür beklerken, parti içinden önemli bir çıkış geldi. CHP'nin eski milletvekillerinden Onur Öymen'in Meclis kürsüsünde sarf ettiği "Dersim isyanında analar ağlamadı mı?" sözünün ardından partisinden istifa eden eski CHP Tunceli Milletvekili Hasan Güyüldar, "Toplumun gözü kulağı CHP'de. Yaraya merhem olması için CHP'nin bir adım atması gerekir." dedi. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın devlet adına dilediği özrünü öven Güyüldar, bu özrün acıların hafiflemesi açısından Dersimlilerin gönlünü aldığını belirtti. Benzer bir tavrı CHP'den de beklediklerini kaydederek, "Başbakan'ın açıklamaları, acılarımızın iktidar tarafından sahiplenilmesi bizi çok rahatlatmıştır. CHP'nin de bu konuyla ilgili toplumu rahatlatması gerekiyor." ifadelerini kullandı. Böyle bir tartışmanın başlamasının insanî değerler açısından çok faydalı olduğunu dile getiren eski CHP'li vekil, bundan sonraki süreçte ülkenin geçmişinde yaşanan acıların üzerine giderek yüzleşmesi gerektiğini dile getirdi. Güyüldar, "Kendimizi rahatlatarak güzel bir Türkiye'nin önü açılmalı. Bunu yaparken de siyaset, beklentileri menfaatleri ön plana almadan toplumun rahatlatılması gerekir." çağrısında bulundu.
 
Eski CHP Tunceli İl Başkanı ve eski Tunceli Milletvekili Bekir Gündoğan da Dersim dosyasının açılmasının acı tarihle yüzleşmek açısından çok olumlu ve gerekli bir gelişme olduğunu ifade etti. 'Kanayan yaranın tedavi edilmesi' gerektiğini kaydeden Gündoğan, o dönemde yapılan operasyonların, 'Dersim'e medeniyet getirmek' şeklinde gerekçelendirilmesine de karşı çıktı. Gündoğan, şunları kaydetti: "Peki bir topluma medeniyetin getirilmesi için o toplumun kökünü mü kazımak gerekirdi? Böyle medeniyet getirilir mi? Bu toplum tarihi boyunca özgürce yaşamış. Sen bu topluma bir dayatma yaparken alışkanlıklarından anında kopmasını bekleyemezsin. Bunu yapmak için katliam değil ehilleştirme yapmak gerekirdi. Yol yapmak, fabrika kurmak, iş vermek gerekirdi."
 
Bekir Gündoğan, Başbakan Erdoğan'ın devlet adına özür dilemesini de "Sayın Başbakan'ın çabasını doğru ve haklı buluyorum." şeklinde değerlendirdi. Yeni adımların da atılarak Dersim olaylarına ilişkin resmî arşivlerin açılmasını istedi. Eski CHP'li vekil, Kılıçdaroğlu'ndan beklenen özürle ilgili de şunları kaydetti: "Sayın Başbakan olumlu bir adım atmıştır. Ancak özür dileyip dilememek Sayın Kılıçdaroğlu'nun bileceği iş. Rahmetli İnönü'nün, rahmetli Fevzi Çakmak'ın ve rahmetli Celal Bayar'ın hesabı Kılıçdaroğlu'ndan sorulmamalı bana göre."

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim