• BIST 10082.77
  • Altın 2428.149
  • Dolar 32.3702
  • Euro 34.6846
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C
  • Tunceli 21 °C

Yağışlar bal üretimini yüzde 60 düşürdü VİDEO HABER

Yağışlar bal üretimini yüzde 60 düşürdü VİDEO HABER
Haziran ayının yağışlı geçmesi nedeniyle Dersim’de bal üretimi olumsuz etkilendi.

Dersim ve ilçelerinde önemli bir geçim kaynağı olan doğal kır balının sağımı tamamlandı. Ancak, nisan, mayıs ve haziran ayının yağışlı geçmesi sonucu çiçeklerdeki balın yıkanması nedeniyle bal üreticileri istediği balı elde edemedi.

Özellikle üç ay boyunca havanın yağışlı geçmesi, arıların kovanlarında mahsur kalması ve çiçeklerden bal toplayamaması bal üretimini önemli ölçüde olumsuz etkiledi.

Bitki çeşitliliğinin zengin olması sayesinde Dersim'de 600 arıcı, 66 bin 221 kovan ile arıcılık yaparak geçimini sağlamaya çalışıyor.

Mevsim şartlarından ötürü bal üretiminde yaşanan düşüş nedeniyle mağdur olduklarını belirten üreticiler, devletin kendilerini desteklemesini istiyor.

Bal üreticisi Salman Çivil, “Geçen yıl arılarımız iyiydi. Arılardan iyi bal aldık. 1 buçuk ton bal elde ettik ama zar zor satmayı başardık. Bu yıl çok yağmur yağdığı için arılar gelişmedi, arı gelişmeyince de bal üretimi de olmadı”dedi.

Bal üretiminin beklenin altında gerçekleşmesi Dersim’de arı üreticilerini düşündürüyor. Yeterli bal üretiminin gerçekleşmemesi nedeniyle üreticiler ekonomik anlamda sıkıntı yaşamaktan endişe ediyor.

15 yıldan beri arıcılık yapan Hıdır Basrioğlu, “Bu yıl durumuz hiç iyi değil. Yılda bir kez sağım yapıyoruz. Bu yılda kötü geçti, tekrar diğer yılı beklememiz gerekiyor ki toparlanabilelim. Bu iş maliyetli bir iş,  arılarımızı Hatay ve çeşitli şehirlere getirmemiz gerekiyor. Bunun için nakliye parası vermemiz lazım buda çok masraflı oluyor ”diye konuştu.

Beser Eroğlu, “Bu yıl yağmur ve dolu çok yağdı, rüzgâr vardı. Bizim hayatımız ve geçimimiz bu arılara bağlı, bu arılar olmazsa biz geçinemeyiz. Paramızın çoğunu bu arıların nakliyesini yaparken yolda harcıyoruz ”dedi.

Çok sayıda vatandaşta bal satın almak için geldikleri üreticilerde bal bulamamanın üzüntüsünü yaşıyor.

Yıllardan beri Dersim’de bal satın aldığını belirten Nuri Arslan ise “Ben Hollanda’dan bal almak için geldim ancak balın olmadığını söylediler. Sanırım bu yıl çok fazla yağış olduğu için yeterli bal yok. ”şeklinde konuştu.

2017 yılında 600 ton bal üretilen Dersim’de yaşanan olumsuz durumdan ötürü bu yıl 300 ton bal elde edilmesi bekleniyor.

Devletin yaşanan durum karşısında üreticiye destek vermesi gerektiğini ifade eden Dersim Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kazım Doğan, yaşanan mevsim şartları ve yasak bölge uygulamasının devam etmesi arıcılığın olumsuz etkilenmesinde önemli payı olduğunu söyledi.

Doğan, “Üreticimiz bu yıl mağdur. Bunun başlı sebepleri arasında doğal sebepler gelmektedir. Mart ve nisan ayının kurak geçmesi ve mayıs ve haziran ayındaki sürekli yağmurlar arıcımızı perişan etti. Bizim ilimiz için  farklı sebepler de sayabiliriz. Örneğin güvenlik bölgesi, arıcıların güvenlik bölgesine girememesi oradaki bal nektarının sadece kuruyup yok olmasına sebebiyet veriyor. Buda ilimizdeki artı değerin eksi hale dönüşmesine neden oluyor. Birliğimizde üye bin arıcıdan 600’ü aktif arıcılık yapmakta ve geçimini bu işten sağlamaktadır”dedi.

Haber: Ali Haydar Gözlü

bal-ureticileri--zor-durumda-(1).jpgbal-ureticileri--zor-durumda-(4).jpg

 

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim