Tunceli Valisi Mustafa Taşkesen, 8 Mart Dünya Kadınlar günü dolayısıyla bir kutlama mesajı yayınladı.
Vali Taşkesen mesajında şu ifadelere yer verdi:
“Dünya kadınlarının onurlu eşitliğine adanan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, ülkemizin ve yöremizin tüm kadınlarına kutlu olsun. İnsanlık tarihi boyunca süren bir onur mücadelesinin evrenselliğini simgeleyen bu gün, kadınlarımızın ekonomik ve toplumsal yaşamda hak ettikleri yeri almalarına engel olan tüm sorunları hatırlamak ve çözüm için gerekli ortak akıl ve iradeyi güçlendirmek için bir fırsat olarak değerlendirilmelidir. Bir ülkede yaşamanın nimet ve külfetinin dağılımında hangi nedenle olursa olsun adaletsizlikler, ayrımcılıklar ortaya çıkarsa, o ülkede ne kalıcı bir beşeri kalkınmadan ne de gerçek anlamıyla bir barış ve huzurdan söz edilebilir. Devletler, eylem ve işlemlerinde ayrımcılığın hiçbir türünü yapmamakla sorumluluklarından kurtulamazlar; aynı zamanda ayrımcılığın hiçbir toplumsal katmanda hüküm sürmemesini sağlamakla da yükümlüdürler. Bu bağlamda, sosyal dokuyu en fazla tahrip eden ayrımcılık türlerinin başında gelen cinsiyet ayrımcılığını önlemek, çağdaş devletlerin öncelikli görev ve sorumlulukları arasındadır.
Kadın hakları derken kastımız “kadının insan hakları” olduğunu gözden kaçırmamak gerekir. Amaç, insan haklarından kadınların da en az erkekler kadar yararlanmasını teminat altına almaktır.
Bir başka husus, kadın haklarına “kadın ile erkek arasında bir paylaşım” mantığıyla yaklaşmanın yanlışlığıdır. Kadınların haklarının korunması, kadın-erkek rekabeti şeklinde anlaşılmamalıdır. Bir toplumda, tüm kadınların onurlu bir yaşam sürme imkanlarına sahip olması, sadece kadınların değil toplumun tüm fertlerinin ortak amacı ve sorumluluğudur. Kadının ezilmesi, erkeğin yücelmesi sonucunu değil, toplumun yozlaşmasını beraberinde getirir. Eşit ve güçlü kadın, toplumun genel kalitesini ve mutluluğunu arttıracaktır. Bu bağlamda, kadın hakları konusunda yalnızca kadınlar değil erkekler de çaba göstermeli ve bundan da önemlisi yalnızca devlet değil tüm toplumsal sektörler bu noktada inisiyatif alabilmelidir. Çağımızın dünyasında sadece devletin “pozitif ayrımcılık” uygulamalarına bel bağlamak, gerçek eşitliği sağlamaya yeterli olmamaktadır.
Kadınlarımızın sorunlarını, salt onların yaşam standartlarıyla ilgili görmek hatasına düşmemeliyiz. Türkiyemizi daha çağdaş, daha adil, daha yaşanılır bir ülke haline getirmek yolundaki kaçınılmaz bir toplumsal görev olarak kabul etmeliyiz. Tecrübelerimiz, sorunları yok saymanın, görmezden gelmenin, “kendimize özgü koşullar” şeklindeki bahanelere sığınmanın çözüm olmadığını göstermiştir.
Diğer yandan kadınlarımızın ayrımcılığa karşı en sağlam güvencelerle korunması hususunda onlardan talep gelmesi beklenemez. Maalesef çoğu kadınımız, yoksunluğa, ezilmişliğe, mağduriyete karşı gerek eğitimsizlik, gerek kültürel alışkanlıklar gerekse hak arama yollarının sınırlı olması nedeniyle seslerini dahi çıkartamaz durumdadır. Onların sessizliğini, yaşadıklarını kabullendikleri şeklinde yorumlamamalı, kadınlarımızı hakları konusunda yaygın faaliyetler aracılığıyla bilinçlendirmeliyiz. Hak arama yollarını güçlendirmeli, zenginleştirmeli ve etkinleştirmeliyiz. Bu konularda devlet ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliği büyük önem taşımaktadır.
Bütün bu faaliyetlerin önemli ancak yetersiz olduğu, kadınlarımızın korunması adına yapılması gereken çok iş olduğunu kabul etmek zorundayız. Kadının ekonomik ve toplumsal yaşama katkısının ülkenin kalkınma meselesinden önce kadının eşit fırsat ve yaşam hakkı olduğunu kavramak ve kadınlar için yapılan ve yapılması gerekenleri lütuf ya da himaye değil bir sorumluluk olarak algılamak zorundayız" dedi.
Vali Taşkesen, 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü Kutladı

Tunceli Valisi Mustafa Taşkesen, 8 Mart Dünya Kadınlar günü dolayısıyla bir kutlama mesajı yayınladı.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
SON EKLENEN GALERİLER
Diğer Haberler
Tunceli’ye Dev Hibe Desteği: IPARD’da 80 Milyon, Kırsal Kalkınmada 273 Milyon TL’lik YatırımTunceli Valisi Şefik Aygöl, kentte yürütülen kırsal kalkınma ve IPARD projelerine ilişkin açıklamalarda bulundu.
Sarı Saltuk İlkokulu Çevresinde Hafriyat Tehlikesi: Öğrenciler ve Sürücüler Risk AltındaSarı Saltukİlkokulu’nun bulunduğu bölgeye yakın bir noktada, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne ait binanın yıkımının ardından ortaya çıkan hafriyatın uzun süredir kaldırılmaması, bölgede ciddi bir güvenlik sorununa yol açıyor.
Dersim Belediyesi Seçilmişlerinden Kayyım Yönetimine Sert Tepki: “Bu Bir Doğal Afet Değil, Yönetim Krizidir”Dersim Belediyesi seçilmişleri, kentte etkili olan kar yağışının ardından yaşanan elektrik, su ve doğal gaz kesintileri ile yolların açılmamasına ilişkin yazılı bir açıklama yaparak kayyım yönetimini sert sözlerle eleştirdi. Açıklamada, yaşananların “doğa
Dersim’de Cemevi Genel Kurulu Tartışması: Kurumlardan “Meşru Değil” AçıklamasıDersim’de Hacı Bektaş Veli Kültürünü Yayma ve Yardımlaşma Derneği Tunceli Cemevi’nin seçimli genel kurulunda yaşanan tartışmalar, kentteki meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarının ortak basın açıklamasına konu oldu.
Dersim 1937-38 Tanıkları İçin Yardım Çağrısı: “Son Tanıklar Göçmeden Uzat Elini”Dersim 1937-38 Katliamı’na tanıklık eden son kuşak için yürütülen kapsamlı sözlü tarih çalışması yeni bir aşamaya girerken, proje yürütücüleri kamuoyuna önemli bir yardım çağrısında bulundu. Yapılan çağrının maddi bir destek talebi içermediği, tanıklara d
Dersim 1937-38 Tanıkları İçin Yardım Çağrısı: “Son Tanıklar Göçmeden Uzat Elini”Dersim 1937-38 Katliamı’na tanıklık eden son kuşak için yürütülen kapsamlı sözlü tarih çalışması yeni bir aşamaya girerken, proje yürütücüleri kamuoyuna önemli bir yardım çağrısında bulundu. Yapılan çağrının maddi bir destek talebi içermediği, tanıklara dTüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim




























