• BIST 10162.71
  • Altın 2412.296
  • Dolar 32.3677
  • Euro 34.7308
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 16 °C
  • Tunceli 18 °C

Sivas Katliamında hayatını kaybedenler anıldı

Sivas Katliamında hayatını kaybedenler anıldı
Sivas Katliamının 30. yıl dönümünde Dersim'de katliamda hayatını kaybedenlerin anısına sergi açıldı ve basın açıklaması gerçekleştirildi.

Dersim Belediyesi  ve Vecihi Timuroğlu Kütüphanesi 2 Temmuz Sivas Madımak katliamında hayatını kaybedenlerin anısına Seyit Rıza Meydanı'nda katliamın yaşandığı 1993 yılına ait gazeteler, fotoğraflar ve hayatını kaybeden yazar ve şairlere ait kitap ve eşyaları sergiledi.

Sivas Katliamında hayatını kaybedenleri unutmamak ve sorumluların yargılanması için bugüne dair sergi açan Vecihi Timuroğlu Kütüphanesi kurucusu yazar Mesut Özcan açıklamada bulundu.

Özcan, "Bugün 30 yıl önce 1993 yılında Sivas Madımak Otel'de 33 insan otelde ateşe verilerek yakıldı. Aradan 30 yıl geçti ve biz istiyoruz ki onları unutmayalım, o ateşte yanan insanlarımızı unutmayalım, onları dinlendirelim, onlar hala içimizdeler. Bizde o güne dair haberleri, gazeteleri, fotoğrafları ve imzalı kitaplarını insanlarımıza gösteriyoruz. Biz istiyoruz ki onların hesabını soralım" dedi.

 

Sivas katliamının üzerinden 30 yıl geçmesine rağmen faillerin bilindiğini ancak hak ettikleri cezayı almaması nedeniyle Dersimliler, acılarının devam ettiğini belirtiyor.

Ekber Sönmez, "Sivas katliamında onca milletimizi öldürdüler, dileğim şudur onlarda bu şekilde yansınlar, kökleri yaşamasın Kerbela aşkına, onlardan sorsun toprak olsunlar, ölenlerin günahını onlardan sorsun istiyorum "diye konuştu.

Hasan Çiçek, "33 insanı Madımak Otelinde öldürdüler, neden öldürdüler bu nasıl bir hükümettir bu nasıl bir devlettir. Neden bunları yargılamıyorlar, hepsini 2 ya da 3 ay alıp bıraktılar. Bu Müslümanlık değil bu İslam değil bu kafirliktir" ifadesini kullandı.

Ferdi Çakırca, "Dersim Belediyesinin vesile olduğu bu sergiye katıldık tabiki üzücü, tabi ki unutamıyoruz ve unutulmuyor bu şeyler. Aradan 30 yıl geçmiş fakat biz bu acıyı yine yaşadık, o güne ait gazetelere baktık tekrar yaralandık ve tekrar üzüldük. Bu olaya farklı gözle bakması bizi daha da üzüyor. Biz bunun Türkiye'nin farklı illerinde duyulmasını ve anılmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.

Dersim'de Sivas anması gün boyunca çeşitli etkinliklerle devam edildi. EMEP Dersim İl Örgütü'de Sivas Madımak Otelinde hayatını kaybedenlerin anısına Seyit Rıza'da basın açıklaması gerçekleştirdi.

Basın açıklamasının okuyan EMEP Dersim İl Başkanı Ergin Tekin, "2 Temmuz 1993 günü Sivas'ta binlerce kişilik bir güruhun, Madımak Otelinde 33 aydını yakarak katletmelerinin 30'uncu yıl dönümü bugün! Pir Sultan Abdal Kültür Şenliği 2 Temmuz 1993'te kana bulanmıştı. 33 aydınla birlikte iki otel görevlisi de öldürülmüştü. 30 yıldır yüreklerimizin yangını sönmedi! O gün Cuma namazı sonrası şeriat sloganları atarak şehirde dolaşmaya başlayan ve nihayet sanatçıların kaldığı Madımak Oteli'ne yürüyerek binayı kuşatan güruh, bulundukları makamda hiçbir şey yapmayarak olayların gelişimine izin veren Vali'nin, Emniyet Müdürünün, Jandarma Komutanı'nın gözleri önünde Madımak'ı ateşe verdiler. O sırada iktidarda Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Başbakan ise kontra özel örgütlere adı karışmış, döneminde sayısız faili meçhullerin ve yargısız infazların yaşandığı Tansu Çiller'di" dedi.

Haber:Ali Haydar Gözlü

sivas-katliami-(1).pngsivas-katliami-(2).pngsivas-katliami-(3).pngsivas-katliami-(4).png

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim