• BIST 10319.96
  • Altın 2465.437
  • Dolar 32.2606
  • Euro 35.0379
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 8 °C
  • Tunceli 5 °C

Sevmeyi Biliyor muyuz?

Klinik Psikolog Dr.Kahraman Güler

 

Sizin Sevgi Diliniz Ne?

Chapman’a göre sevgi, dilimizdeki en önemli sözcüklerden biridir ve hayatımızda edindiği yer konusunda dünyevi ve dini tüm düşünürler aynı paydada buluşmuştur. İnsan doğası sebebiyle sevgiye daima ihtiyaç halindedir, yalnızlık, toplumdan izole edilmek insan ruhunu adeta kemirir. Aşk ile sevgi arasındaki fark, yüzyıllardır süregelmiş bir tartışma konusudur. 

Dr. Peck’e göre aşık olmayı sevgiden ayıran 3 kavram vardır. Bunlardan ilki, aşkın irade dışı bir eylem olması. İkincisi, herhangi bir çaba gerektirmemesi ve üçüncüsüyse kişinin kendi ya da karşındakinin gelişimine önem vermemesidir. Kişi buna önem vermez çünkü zaten mutluluğun zirvesindedir ve karşısındakinin de mükemmel insan olduğu fikrini benimsemiştir. Dr. Peck, tüm bu sebeplere dayanarak aşkı içsel ve dışsal cinsel uyarıcıların bir bileşimi olarak tanımlamıştır. 

Aşkı en iyi haliyle yaşamayı ister ancak yer yer zorluklar yaşarız. Bir şeyler ilişkimizi doyumla yaşamamızı engeller. Ancak bunun ne olduğunu bilmez, tanımlayamayız. Tam da burada aklıma Gary Chapman’ın '5 Sevgi Dili' tanımlamaları geliyor. 5 sevgi dili kuramının kurucusu Chapman, duygusal sevgiyi göstermenin sayısız yolu olsa da temelde incelediğinde yalnızca beş tane olduğunu saptamıştır. Örneğin evlilikte aşkı canlı tutmak konusunda medyada ya da literatürde çokça fikir belirtildiğini görürüz. Chapman’a göre aslolan sevgimizi etkili ve uygun biçimde aktarabilmektir ve bunun yolu da eşlerin birbirlerinin birincil sevgi dillerini öğrenmesinden geçer. Nasıl her kültür ya da milletin ayrı bir dili, lehçesi varsa insanların da aynı şekilde çeşitli sevgi dilleri vardır. Bu bağlamda eğer iki partner farklı dilleri konuşuyorsa birbirlerine ulaşmaları da o kadar zor olacaktır.

 

Sevgi dilini öğrenmek tam da bu iletişimin sağlığı için hayati bir rol oynamaktadır.

Chapman kişilerin birincil sevgi dillerini keşfedebilmeleri adına 3 yol göstermiştir:

1. Sizi en çok yaralayan durumun zıddını hayal edin, muhtemelen sevgi diliniz o olacaktır.

2. Eşinizden en çok hangi taleplerde bulunursunuz? Bir şeyi ne kadar talep ediyorsanız o kadar seviyorsunuz demektir.

3. Eşinize sevginizi ifade ederken hangi yöntemi kullanıyorsunuz? Bu da sevgi dilinizi bulmakta yol gösterici olacaktır.

Bu yazı toplam 1439 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim