• BIST 10081
  • Altın 2945.964
  • Dolar 34.757
  • Euro 36.7352
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 6 °C
  • Tunceli 1 °C

SEVİNÇ DÜŞÜNSEL’İN MAL VARLIĞI NE OLDU?

MESUT ÖZCAN (Araştırmacı-Yazar)

SEVİNÇ DÜŞÜNSEL’İN TUNCELİ VALİLİĞİ’NE VE TUNCELİ BELEDİYESİ’NE BIRAKTIĞI MAL VARLIĞI NE OLDU?

 

Mesut ÖZCAN

 

 

Bir süre önce, çok önemli bir kütüphaneyi Dersim’e taşıdık. Munzur dergisinin Vecihi Timuroğlu Kütüphanesi, sadece Vecihi Timuroğlu’nun dergiye bağışlanan kütüphanesinden oluşmuyor. Buraya başkaca kitaplar da bağışlandı, bağışlanıyor. Bağışlanan kitapların tümü bir araya getirildiğinde, yaklaşık 20.000 kitaplık bir kütüphane olacak. Şimdilik kütüphanenin kitap sayısı bu. Elbette daha bu sayı çok çok artacak.

Bu kütüphanede, bir de Cemal Süreya’nın, Hasan Hüseyin Korkmazgil’in, gelecek olan Asım Bezirci, Aziz Nesin, Fikret Otyam, Ahmet Say, İsmet Kemal Karadayı ve daha başkaca bir çok kişinin mektupları, el yazıları da yer alıyor, alacak da… Bunlar, sergilenecek.

Dersim’e daha önce de yapılan bağışlar var. Bu bağışlar, belli koşullar dahilinde yapılmış. O bağışlardan birini, belki de günümüze değin en büyüğünü yapanlardan biri de Sevinç Düşünsel.

Sevinç Düşünsel, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 2. döneminde, yani 25.06.1923’te 145 oy alarak Dersim Mebusu olan Feridun Fikri Düşünsel’in  kızıdır. Feridun Fikri Düşünsel ise, Osmanlı döneminde Dersim mebusu olarak görev yapan Lütfi Fikri’nin yeğenidir.  Düşünsel ailesinin kökeni, Nazımiye’nin Kıl köyüne dayanır.

Sevinç Düşünsel, bir süre avukatlık yaptıktan sonra 1965 seçimlerinde Kars’tan milletvekili seçilir. Yıllar sonra da, 1972’de, Ankara’da noter olarak çalışmaya başladı.

Sevinç Düşünsel, ölümünden yaklaşık on yıl önce, 24 Eylül 1982 Cuma günü, Ankara’da Mesnevi Sokakta bulunan dairesinde, saat 9.00’da bir vasiyetname yazar. Bu yeni vasiyetnamesinde, daha önce, yani 4.8.1978 tarihinde yazdığı ve üstelik Ankara 17. Noterliğine verdiği vasiyetnamesini iptal ettiğini de belirtir.  

Eski vasiyetnamesinde neler olduğunu doğrusu bilemiyoruz. Elimizde bazı suretleri var ancak okunamıyor, silinmiş olan yerler var.

Peki yenisinde ne var, ne vasiyet etmiş Sevinç Düşünsel?

Şöyle diyor Sevinç Düşünsel vasiyetinin ilk iki maddesinde:

“(…) Benim kanunen mahfuz hisseli mirasçım yoktur.

  1. Bugüne kadar kimseden maddi ve manevi destek ve yardım görmeden tamamen kendi gayret ve çalışmalarımla bir şeylere sahip olduğum ve alacağım her şeyimi baba yurdum olan Tunceli’nde bir çocuk bakım ve yetiştirme yurdu inşa edilmesi ve bu çatı altında fakir ve sahipsiz çocukların (özellikle anasız ve babasız veya ailesi güçsüz olanların) yetiştirilmesi, bakılması ve okutturularak topluma yararlı olabilmeleri amacı ile Tunceli iline bırakıyorum. Fazla masraf yapılmadan sade bir tesis yapılmasını ve (Sevinç Düşünsel Yetiştirme Yurdu) adını verilmesini ve babamın ve benim biyografi ve resimlerimizi ve özellikle benim tablolarımın bir köşede teşhir edilmesini istiyorum. Vasiyetnamenin tenfizi için Tunceli valisi ile belediye meclisinin seçecekleri bir ve icabına işin inkişafına göre en fazla üç kişinin görevlendirilmesini son arzum olarak istiyorum. Sayın Kamer Genç, vasiyetimin tümünün tenfizi ile meşgul olursa minnettar olurum.
  2. Yukarıda belirttiğim ana vasiyetimi aksatmamak kaydı ile vefatımdan itibaren F. Sevinç Düşünsel her yıl şimdilik azami 100.000. ödüllü (mesela birinci 30.000. TL., ikinci 15.000.TL., üçüncü 10.000.TL. olmak üzere) Türkiye ölçüsünde bir resim yarışması tertip edilmesini ve bu yarışmada Tunceli’nin yöresel güzellik ve adetlerini simgeleyen resimlere öncelik verilmesini son arzum olarak vasiyet ediyorum. Mevcut imkanlarımla (Sevinç Düşünsel) adına başlatılacak bu yarışmanın vefatım ile derhal başlatılmasını ve böylece Tunceli’nin sanatsal kalkınmasına ufak da olsa bir katkıda bulunmağı son arzum olarak vasiyet ediyorum. İlerde imkanlara göre adıma bir galeri kurulmasını da ayrıca vasiyet ediyorum.
  3.  

Peki, Sevinç Düşünsel ne bıraktı, neler bıraktı?

İddia şu: Sevinç Düşünsel, yakınlarına bıraktıklarının dışında, ölümünde 9 bin sterlin ve 12 bin dolar nakit döviz bıraktı. Ayrıca Antalya’da bir ev, Ankara Çankaya’da bir ev, Ankara Küçükesat’da bir ev, Ankara Gölbaşı’nda 2 kooperatif hissesi, Mersin Silifke’de bir adet dubleks ev, İstanbul Suadiye’de bir daire, Aydın Didim’de bir arsa ve bir yazlık ev, Bursa Gemlik’te bir yazlık daire bırakmıştır.

Yine Sevinç Düşünsel, sergilenmesi ve gelir elde edilmesi amacıyla çok değerli tablolar da bırakmıştır. Ancak sayısını belirtmemiştir. Sergilenmesini ve elde edilecek gelirle bir yarışma düzenlenmesini ve yarışmada dereceye girenlere ödül verilmesi gerektiğini söylemesi, tabloların sayısının bir hayli fazla olduğunu ve tabloların kıymetli olduğunu gösteriyor.

Ankara’da noterken, 16.08.1991’de ölen Sevinç Düşünsel’in vasiyetnamesi üzerine Tunceli Belediyesi Meclis üyeleri  tarafından üç kişi Vasiyeti Tenfiz Memuru olarak görevlendirilmiştir.

Vasiyeti Tenfiz Memurları, Düşünsel’in en çok istediği olan Tunceli il merkezinde fakir ve kimsesiz çocukların barınacağı bir yurt için Ankara 3. Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvururlar.  Karar sonucunda Tunceli Merkez Cumhuriyet Mahallesi Deşt Yolu mevkiinde kalan ve yaklaşık 2.405 metrekare olan bir arsa sahiplerinden alınır.

Şimdilik ben özetle şunu söyleyeyim: Arsa alınır. İhalesi yapılarak bir müteahhide verilir.  Fakat Düşünsel’in malvarlığından satılanların tümü, binanın inşaatının tamamlanmasına yetmez.  Şimdi ne aşamada, ne zaman bitecek, bitecek mi, bilen de yok doğru dürüst.

Kaldı ki, Düşünsel’in gayrimenkul dışında, çok değerli tabloları vs. de ortalıkta yok.

Şimdi  1991’den bugüne kadar Belediyle Başkanlığı yapanlara, Tunceli Valiliğine soruyorum:

  1. Sevinç Düşünsel’in gerçekte ne kadar mal varlığı (gayrimenkul) bulunmaktaydı?
  2. Sevinç Düşünsel’in ne kadar nakdi varlığı (TL, döviz) bulunmaktaydı?
  3. Sevinç Düşünsel’in ne kadar ziynet eşyası bulunmaktaydı? Değeri neydi? Bu ziynet eşyası ne oldu? Satıldıysa kaça satıldı, değer tesbiti nasıl yapıldı?
  4. Sevinç Düşünsel’in kaç tane tablosu vardı? Bu tabloların maddi değeri ne kadardı? Değer tesbiti yapıldı mı? Kime, nasıl yapıldı? Bu tablolar ne oldu?
  5. Yurt yapımı için harcanan para ne kadardır? Yurt yapımı ne aşamadadır?
  6. Sevinç Düşünsel’in vasiyetinde yapılmasını istediği başka neler yapıldı?

 

Sorulacak sorular çok… Sorulacak soru çok da, bakalım yanıtlayan çıkacak mı?

Vasiyetname elimizde… Diğer konularla ilgili değil ama özellikle yurt yapımı konusunda belli bir tarihe kadar düzenlenen bir rapor da elimizde… Raporda, yukarıda sorduğumuz sorulara yanıt yok. Sadece yurt ile ilgili durumdan söz ediliyor. Biz, Düşünsel’in bıraktığı tüm mirastan söz ediyoruz.

1991’den günümüze Belediye başkanlığı yapanlardan ve valilikten  yanıt bekleriz.

 

 

Bu yazı toplam 124743 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim