• BIST 9078.43
  • Altın 3969.82
  • Dolar 38.4407
  • Euro 43.5052
  • İstanbul 11 °C
  • Ankara 13 °C
  • Tunceli 20 °C

Önlü'den soru önergesi

Önlü'den soru önergesi
HDP Milletvekili Alican Önlü, tüm kademelerdeki okullarda, öğretmenler tarafından seminer döneminde incelenmesi ve tartışılması istenen kitapların içeriğini meclise taşıdı.

TBMM Başkanlığı'na Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz tarafından yazılı yanıtlanması istemiyle soru önergesi veren Alican Önlü şunları kaydetti: "Basında yer alan haberlere göre, Bakanlığınız tarafından tüm kademelerdeki okullara, öğretmenler tarafından seminer döneminde incelenmesi ve tartışılması istenen kitapların listesinin gönderildiği ve 32 kitabın önerildiği listede,  ilk sırada Nurettin Topçu imzalı “Türkiye'de Maarif Davası”, adlı kitabın, ilkokuldan ortaöğrenime kadar tüm öğretmenler tarafından incelenmesinin zorunlu kılındığı belirtilmektedir. İlk olarak 1960 yılında yayınlanan söz konusu kitap, eğitim sistemi konusunda İslam'a dayalı kurallar önermektedir. Mezhepçi ve cinsiyetçi bir eğitimin savunulduğu kitapta farklı inançlara hakaretler de yer almaktadır. 
Bu bağlamda: 
1. Bakanlığınız tarafından, ders kitabı ve yardımcı kaynak olarak dağıtılan kitapların denetimi nasıl ve kimler tarafından yapılmakta mıdır? 
2. Kitapların denetimini yapan kişiler kimler tarafından ve nasıl belirlenmektedir? 
3. Bakanlığınız tarafından dağıtılan kitaplar bir denetimden geçmekte ise; cinsiyetçi, ötekileştirici, rencide edici ve nefret söylemleri içeren bu kitabın sene sonu seminerlerine katılacak öğretmenlere zorunlu olarak dayatılmasında ki amaç nedir? 
4. Alevi inancına sahip yurttaşlarımıza hakaret eden, ötekileştirici, rencide edici, cinsiyetçi ve nefret söylemi içeren bu kitabın öğretmenlere zorunlu olarak okutulmasını dayatan yetkililer hakkında idari ve cezai bir işlem yapılacak mıdır? 
5. Bakanlığınızın özellikle son dönemlerde farklı inançlar, kimlikler hakkında ayrımcı, nefret söylemi içeren ders kitaplarını okutması yeni eğitim politikanızın bir parçası mıdır? 
6. Bakanlığınızca, ırkçı, ayrımcı, ötekileştirici, rencide edici, cinsiyetçi, nefret söylemi içeren ve eğitim materyali olarak dağıtılan kitapların toplatılması konusunda bir çalışmasınız var mıdır?"

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim