İptalin, ‘susamurları ve dağkeçilerine atıf yapan’ tek mahkeme kararı olduğu belirtildi.
Çemişgezek ilçesinde bulunan Tagar Çayı üzerine Tagar Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali için 5 Şubat 2014’te, ‘ÇED olumlu raporu’ verildi. HES projesinin yöreyi ve yöre halkını ekolojik, sosyal, ekonomik yönünden olumsuz etkileyeceğini savunan avukat Barış Yıldırım iptal istemiyle dava açtı. Yerel mahkemenin 2015’te ret kararı vermesi üzerine dosya Danıştay’a gitti. Danıştay 14’üncü dairesi yerel mahkemenin verdiği kararı bozarak dosyayı mahkemeye geri gönderdi.
HAYATİ ÖNEMDE
Bunun üzerine 9 Nisan 2018’de bölgede bilirkişi keşfi yapıldı. Bilirkişi raporunda bölgenin yabankeçileri ve diğer yaban hayvanlar için hayati bir öneme sahip olduğu belirtildi. Raporda proje etki alanı içerisindeki vadi, yamaç ekosistemi, kayalıklar, meşelikler ve galeri ormanlarının yaban hayatı için öneminin bir bütün olarak ele alınmamasının ÇED raporunun bir eksikliği olduğu vurgulandı.
TEMİZLİK GÖSTERGESİ
Bilirkişi raporuna yapılan itirazlar üzerine mahkeme ikinci bir ek bilirkişi raporu istedi. Hazırlanan ek bilirkişi raporunda bölgede yaşayan susamurlarının su sistemlerinin sağlıklı ve temiz olduklarına dair birer indikatör (gösterge) görevi gördüğü belirtildi. Yine bu susamurlarının Türkiye’nin de taraf olduğu Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşamı Ortamlarını Koruma Sözleşmesi gereği ‘kesin koruma altına alınan fauna türleri’ listesinde olduğu ifade edildi. Raporları dikkate alan Erzincan İdare Mahkemesi, HES için verilen ÇED olumlu kararını iptal etti. Nehirler üzerine kurulan barajlardan dolayı su samurlarının daha küçük alanlara ‘adeta hapsedildiği’ belirtilen kararda, HES inşaatı sırasında açılacak yollar, patlatılacak dinamitler ve iş makinelerinin gürültüsüyle susamurlarının yaşam alanlarından uzaklaşarak tükenme tehlikesi geçireceği belirtildi.
Avukat Barış Yıldırım kararın bölge için önemini anlatırken “Çemişgezek kültürel ve doğal miras açısından Türkiye’nin en özel yerlerinden biri. Bölgede saptanmış 1900 bitki türü bulunuyor. Erzincan İdare Mahkemesi’nin verdiği karar bugüne kadar susamurlarına ve dağkeçilerine vurgu yapan tek mahkeme kararı. Bu yönüyle emsal nitelikte” dedi. .jpg)
Mahkeme kararına girdi

Erzincan İdare Mahkemesi, koruma altındaki susamurları ile yabankeçilerine ev sahipliği yapan Tagar Çayı üzerine HES projesi için verilen ‘ÇED olumlu’ kararını iptal etti.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
SON EKLENEN GALERİLER
Diğer Haberler
Tunceli’ye Dev Hibe Desteği: IPARD’da 80 Milyon, Kırsal Kalkınmada 273 Milyon TL’lik YatırımTunceli Valisi Şefik Aygöl, kentte yürütülen kırsal kalkınma ve IPARD projelerine ilişkin açıklamalarda bulundu.
Sarı Saltuk İlkokulu Çevresinde Hafriyat Tehlikesi: Öğrenciler ve Sürücüler Risk AltındaSarı Saltukİlkokulu’nun bulunduğu bölgeye yakın bir noktada, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne ait binanın yıkımının ardından ortaya çıkan hafriyatın uzun süredir kaldırılmaması, bölgede ciddi bir güvenlik sorununa yol açıyor.
Dersim Belediyesi Seçilmişlerinden Kayyım Yönetimine Sert Tepki: “Bu Bir Doğal Afet Değil, Yönetim Krizidir”Dersim Belediyesi seçilmişleri, kentte etkili olan kar yağışının ardından yaşanan elektrik, su ve doğal gaz kesintileri ile yolların açılmamasına ilişkin yazılı bir açıklama yaparak kayyım yönetimini sert sözlerle eleştirdi. Açıklamada, yaşananların “doğa
Dersim’de Cemevi Genel Kurulu Tartışması: Kurumlardan “Meşru Değil” AçıklamasıDersim’de Hacı Bektaş Veli Kültürünü Yayma ve Yardımlaşma Derneği Tunceli Cemevi’nin seçimli genel kurulunda yaşanan tartışmalar, kentteki meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarının ortak basın açıklamasına konu oldu.
Dersim 1937-38 Tanıkları İçin Yardım Çağrısı: “Son Tanıklar Göçmeden Uzat Elini”Dersim 1937-38 Katliamı’na tanıklık eden son kuşak için yürütülen kapsamlı sözlü tarih çalışması yeni bir aşamaya girerken, proje yürütücüleri kamuoyuna önemli bir yardım çağrısında bulundu. Yapılan çağrının maddi bir destek talebi içermediği, tanıklara d
Dersim 1937-38 Tanıkları İçin Yardım Çağrısı: “Son Tanıklar Göçmeden Uzat Elini”Dersim 1937-38 Katliamı’na tanıklık eden son kuşak için yürütülen kapsamlı sözlü tarih çalışması yeni bir aşamaya girerken, proje yürütücüleri kamuoyuna önemli bir yardım çağrısında bulundu. Yapılan çağrının maddi bir destek talebi içermediği, tanıklara dTüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim




























