• BIST 9977
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C
  • Tunceli 23 °C

Kaynağı belli olmayan balı satın almayın

Kaynağı belli olmayan balı satın almayın
Tunceli Arıcılar Birliği Başkanı Kazım Doğan, kaynağı belli olmayan balın insan sağlığını tehdit ettiğini belirterek, "Biz arıcılar birliği olarak ürünün kaynağı hakkında bir güvence verebiliriz" dedi.

Tunceli Arıcılar Birliği Başkanı Kazım Doğan, Tunceli Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği Hıdır Belice ve Tunceli Sanayi ve Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Sönmez Aydın basın mensuplarıyla bir araya geldi. Geçtiğimiz hafta basına yansıyan ve kaynağı belli olmayan balın il merkezinde piyasaya sürülmesi tepkilere neden olmuştu. Konuya ilişkin yapılan açıklamalarda hem esnafa hem de tüketicilere çağrı yapıldı.

ETİKET VE BARKOD ÇALIŞMASI

Kaynağı belli olmayan ürünlerin tüm gıda sektörünü tehdit ettiği gibi arı ürünlerini de tehdit ettiğini belirten Tunceli Arıcılar Birliği Başkanı Kazım Doğan, "Vahşi bir pazar var. İnsanlar ürünün kaynağını belli etmeden "Bu Dersim ürünüdür" diyerek satış gerçekleştiriyor. Satılan ürünlerde etiket ve barkod sistemi yok. Biz de bu nedenle etiketleme ve barkodlama çalışması yürüttük.

İÇERİK ANALİZLERİ YAPILIYOR

Dersim'de yaklaşık bin kişinin arıcılık faaliyeti gerçekleştirdiğini belirten Doğan, "Esnafımıza ve insanlarımıza şöyle bir çağrımız var. Biz arıcılar birliği olarak ürünün kaynağı hakkında bir güvence verebiliriz. Bizim ürünlerimiz içerik analizleri yapılmış bir şekilde satışa hazırlanıyor. Bu şehirde esnaf olmak da zor. Hem insanlarımızın sağlığı açısından hem de üreticimiz açısından kimsenin mağdur olmamasını istiyoruz" diye konuştu.

DERSİM ESNAFI DUYARLILIK GÖSTERMELİ

Dersim doğasının ekolojik boyutuyla korunması gerektiğini ifade eden Tunceli Sanayi ve Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Sönmez Aydın, "Biz sanayi odası olarak bu bölgeye ağır sanayinin girmemesi gerektiğini savunan bir bakış açısına sahibiz. Dolayısıyla doğanın ve ekolojinin korunduğu bir üretim biçimine ihtiyacımız var. Bu şekilde üretim yapan arıcı arkadaşlarımızın desteklenmesi gerekiyor. Dersim esnafının dışarıdan gelen sahte ürünleri satmamaları gibi bir duyarlılık göstermelerini bekliyoruz" dedi.

TOPLUMSAL BİR SUÇTUR

Geçtiğimiz hafta il dışından gelen ve kaynağı belli olmayan bir kamyon balın bazı esnaflar tarafından alındığını hatırlatan Tunceli Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği Hıdır Belice, "Basınımıza bu konuda teşekkür ediyoruz. Ciddi anlamda bir kamuoyu oluştu. Dışarıdan gelen kaynağı belli olmayan balı burada halka satmak toplumsal bir suçtur. Arıcılarımız bin bir zorlukla ürettiği bu tatlı emeğe sahip çıkmamız lazım" diye konuştu.

Haber: Caner Aktan 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim