• BIST 10153.11
  • Altın 2391.91
  • Dolar 32.3216
  • Euro 34.6843
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 18 °C
  • Tunceli 17 °C

Kadın üreticinin çağrısıyla imece usulü hasat yapıldı

Kadın üreticinin çağrısıyla imece usulü hasat yapıldı
Dersim'de organik tarımın gelişmesi için üretim yapan kadın üreticiye, vatandaşlar türkülerle ve hasat yaparak destek verdi.

Sevim Kahraman 3 yıldır organik tarım yapıyor. Kahraman, bu yıl da Kocakoç köyüne bağlı Sogayık mezrasında 25 dönümlük araziye nohut ekti.

Her yıl hasat zamanı yalnız kaldığı için ürünü toplamakta zorlanan Kahraman'ın yaptığı yardım çağrısına vatandaşlar ve sanatçılar yoğun ilgi gösterdi.

Farklı şehirler ve yurt dışından gelenlerin katıldığı etkinlikte, yardımlaşma kültürünü canlandırmak istediklerini belirten vatandaşlar, bu tür çabaların artarak devam etmesini istediklerini söyledi.

Uzun yıllar sonra Dersim dönerek tarım yapmaya başlayan Sevim Kahraman, "3 yıldır tarım ile uğraşıyorum. On yıl boyunca aktif olarak televizyonlar ve gazetelerde çalıştım. 10 yılın sonunda Dersime döndüm ve toprakla uğraşmaya başladım ve ilk olarak bostan ektim. Son üç yıldır da nohut ekiyorum, bu yıl da 25 dönümlük araziye nohut ektim, dayanışmaya gelen arkadaşlarla birlikte bu tarlayı bitirmeyi umuyorum. Sıcağın altında iki üç arkadaş birlikte yoğun bir çabayla biçmeye çalıştık ama dayanışma olmadan bu işin olmayacağını fark ettik, Dersim halkı elbirliği yaparak bizimle dayanışmaya geldiler çok mutluyum çok teşekkür ediyorum" dedi.

Dersim'de yapılan etkinliklerden çok etkilendiğini ifade eden Trakyalı Ruziye Kandil, "Hepinizden çok etkileniyorum, yaptığınız her hareketten çok etkileniyorum. Trakyalıyım ama Trakya'da böyle bir şey hiç yaşamadım. Buradaki dayanışma çok güzel, mesela bu tarlasına yardıma geldiğim arkadaşı tanımıyorum, burada tanıdım, bana nohut hasadı var gidelim dediler, ben de geldim iyi ki gelmişim, güzel insanları tanıdım, çok seviyorum sizi. İyi ki varsınız" ifadelerini kullandı.

Semra Yumlu, "Bugün Sevim ve Özkan arkadaşlarımızın çağrısı üzerine buraya yardıma geldik, çok mutlu oldum" dedi.

Saniye İldeniz, "Bugün arkadaşlarımız için buraya geldik, tarla büyük olduğu için hasat yardımına geldik, hayırlı olsun. Kendilerine bereket getirsin. Zamanında bu yardımlaşma vardı, fakir olan vatandaşın tarlasına yardım edilir, herkes bugün burada, bu dayanışma kültürü devam etsin istiyorum" diye konuştu.

Sanatçı Metin Kahraman ve Zeynep Kılıç'ın yanı sıra Dersim Belediye Başkanı Mehmet Fatih Maçoğlu ve çok sayıda gönüllünün katılımıyla türküler eşliğinde hasat yapıldı.

Hasat etkinliğine katılarak nohut biçen Dersim Belediye Başkanı Mehmet Fatih Maçoğlu  yaptığı açıklamada, "9 yıldan beri bu tarım işine başladık, toplumumuz başlarda bize gülerek baktı. Ama aradan 9 yıl geçti ve bu işe insanlar ilgi göstermeye başlayınca bu işin önemi ortaya çıkmaya başladı. Bu iş artık Ovacık ve Dersim'den çıkarak Konya, Eskişehir, Niğde ve Aksaray illerinde de yayılmaya başladı. Bu topraklarda ne kadar zorluk varsa biz bunun için bir araya gelip buna karşı çıkacağız, şimdi de bunu yapıyoruz" dedi.

Haber: Ali Haydar Gözlü

sevim-kahraman-hasad-(1).jpgsevim-kahraman-hasad-(1).pngsevim-kahraman-hasad-(3).jpgsevim-kahraman-hasad-(11).png

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim