• BIST 10319.96
  • Altın 2465.437
  • Dolar 32.2606
  • Euro 35.0379
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C
  • Tunceli 9 °C

İnsan Kimdir?

Klinik Psikolog Dr.Kahraman Güler

 

Benim vardığım ama şimdilik vardığım birkaç şey var, bunları öyle sıralamak istedim bunlara katılmak zorunda olmadığınızı anlatmama gerek yok. Bu arada yazdıklarımın işemekle bir ilgisi de yok.

İnsan elinden tutulması gereken bir canlı olduğu için başkalarının varlığına duyduğu ihtiyaçtan kaynaklanan varoluşsal utancını yenmelidir. Bunun yegane yolu koşulsuz kabuldür kontrolü dışında olanları. Aslında insanın doğası özetle budur; bu utanç öfke yaratır, bu utanç korku yaratır, bu utanç başkasıyla tamamlanma hayali yaratır. Bu böyle uzayıp gidebilir.  İnsanın doğası zayıftır çünkü insanın içinde olduğu doğa çok güçlüdür. Doğadaki bu büyük güce insanın duyduğu büyük özlem de aynı zamanda insanın kendi sonudur. Gerçi eninde sonunda o doğaya karışıp o gücün bir zerresi olduğunu da unutandır ama bilinci kaybettikten sonra. Açıkçası insan bazı özellikleri diğer hayvanlardan belki üstün ancak bazı özellikleriyle de alçaktır, pardon aşağıdadır.

İnsan kendini keşfetmenin yükümlülüğünü sırtından indiremez, sanat ve edebiyat bunun için fena bir yol sayılmaz. Ben bir tek şeyden eminim kendini keşif kendi kıyında olur, sahile vurulan her ne varsa onlar işte anlaşılması gereken. 

Bilgi yer kaplamaz ama kendini bilmek dünyaya sığmayacak kadar yer kaplar. İnsan bilgi edinme ve dile sahip olma özelliğiyle farklıdır. Bu fark daha fazla kelimeler arası bağlantılar kurmakla ilgilidir. İnsan iki kelime yan yana getirmeden ölmemelidir. İnsan ölümle alay etmeyi öğrenmeli ama sonunda ölümün kazandığını unutmamalıdır. İnsan zamanın sahibi değildir. Zamanı ancak tadabilir. Zamanı mülk edinmemelidir, anda kalmayı öğrenmelidir.

Alışkanlıklarının, vazgeçemediklerinin kölesidir. İnsan, ancak vazgeçmeyi becerdiğinde belirsiz bir miktarda özgür olur. Buna özgür olmaya çalışmaktan vazgeçmekte dahil. Vazgeçmek kendine yetmeyi artırır. Kendine yetmenin en iyi yolu o yolu kendinin buluyor olmasıdır. Kendine yetebilen kendinden vazgeçebilendir.

Hayatın bir amacı olmak zorunda değildir. Anlamanın da fazlası zararlıdır. Anlam boğulmak ve anlamın dışında kalmanın dengesini kurmak zorundadır. İnsan dengeyi bozması ile meşhurdur. Bozduğu dengenin altında kaldığını son nefesinde anlamayı beklememelidir.

Bu yazı toplam 1642 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim