• BIST 9994.19
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 23 °C
  • Tunceli 30 °C

İHD'den Seyit Rıza Meydanı'nda açıklama

İHD'den Seyit Rıza Meydanı'nda açıklama
İHD Dersim Şubesi, Cumartesi Annelerine destek eylemi gerçekleştirdi.

Açıklamada, “Her Cumartesi, işkence ve kötü muamele yasağını ihlal eden koşullarda gözaltına alınmaktayız. Oysa gözaltına alma kararı, kişinin suç işlediğini gösteren güçlü deliller olduğunda verilebilir” denildi.

İnsan Hakları Derneği(İHD) Dersim Şubesi, 963 hafta boyunca kayıpların akıbetini sorma adına bir araya gelen Cumartesi Anneleri/İnsanlarına destek vermek için basın açıklaması gerçekleştirdi. Seyit Rıza Meydanında yapılan açıklamayı İHD Dersim Şube Yönetim Kurulu Üyesi Nilüfer Aktağ okudu.

Akdağ yaptığı açıklamada, demokratik bir devletin varlığının vurgulanması için toplantı ve gösteri yapma olanağının olmasının temel bir gereklilik olduğunu vurgulayarak, “Anayasa mahkemesi içtihatlarında bu hayati ilkenin altını çizerek “toplantı özgürlüğü demokrasiyle sıkı bir bağ içerisindedir” tespitinde bulunmaktadır demokratik sistemler içerisinde vatandaşlar devlet tarafından saygı gören ve korunan temel haklara sahiptirler. Bu haklardan biri de toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme hakkıdır. Bu hakkını kullanımı halkın aydınlatılması için etkili bir yoldur. Anayasa ve yasal haklarımızı kullanarak kaybedilen sevdiklerimizi arıyoruz. Ancak ne yazık ki Türkiye’de demokratik ilkelerin ihlali endişe verici bir şekilde devam etmektedir. Anayasa ve yasal haklarımızı kullanarak sevdiklerimizin gözaltında kaybedilen olaylarını açığa çıkarmak ve kamusal bilincin arttırılmasına katkı sağlamak istediğimizde, sistemli bir şekilde gözaltına alınmaktayız” dedi.

ANAYASA MAHKEMESİ KARARLARI UYGULANSIN

Her cumartesi işkence ve kötü muameleyle gözaltına alındıklarını belirten Akdağ, “Oysa gözaltına alma kararı kişinin suç işlediğini gösteren güçlü deliller olduğunda verilebilir. Anayasa Mahkemesi dahil yargı organları Cumartesi Annelerini engellenmesinin hak ihlali olduğunu ve buluşmalarında suç unsurunun oluşmadığını belirtmektedir. Savcıların bağlı olduğu Adalet bakanlığı ve kolluğun bağlı olduğu içişleri Bakanlığı’na soruyor ve açıklama bekliyoruz. Suç unsurları oluşmadığı halde neden gözaltına alınıyoruz. Hukuki açıdan gözdağı vermek, caydırmak ve onur kırmak amacıyla gözaltı kararı verilemeyeceğine göre tüm eylem ve işlemlerinizi hukukun üstünlüğüne uygun şekilde yapma yükümlülüğünü askıya aldınız. Anayasa hukuk tanımayan devletin yapısını darmadağan eden bu keyfi uygulamaları toplumu gelmeyi amaçlayan bu saldırılara boyun eğmeyeceğiz. Devleti yönetenlere tüm eylem ve işlemlerine hukuka bağlı kalma yükümlülüklerini hatırlatmaya devam edeceğiz devletin güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınarak kaybedilen sevdiklerimizi aramaktan vazgeçmeyeceğiz kayıplarımıza ve adalete ulaşmak için hukukun bütün imkanlarını kullanmakta ısrar edeceğiz 12 Eylül 1994 tarihinde Ankara’da gözaltına alınarak kaybedilen AİHM’in oy birliği ile Türkiye’yi mahkum etmesine rağmen Türkiye’de iç hukuk aşamasına gelmeden dosyası kapatılan Kenan Bilgin’i ve tüm kayıplarımızı unutmayacağız . Açıklama sonrası 5 dakika oturma eylemi gerçekleştirildi” ifadelerini kullandı. ‘AYM kararı uygulansın, Galatasaray ablukası kaldırılsın’ pankartının açıldığı açıklama, beş dakikalık oturma eyleminin ardından sona erdi.

HABER: CANER AKTAN

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim