• BIST 10268.05
  • Altın 2400.636
  • Dolar 32.257
  • Euro 34.6756
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 24 °C
  • Tunceli 22 °C

“İçeride-Dışarıda” adlı sergi 28 Ağustos’ta Dersim’de

“İçeride-Dışarıda” adlı sergi 28 Ağustos’ta Dersim’de
Görülmüştür Ekibi ve Red Fotoğraf Grubu’nun hazırladığı “İçeride-Dışarıda” adlı sergi 28 Agustos’ta Dersim”de Dersim İHD’nin girişimiyle ziyarete açılacak.

20 Fotoğrafçı, 30 tutsak şair, yazar, ressam ve karikatüristin eserlerinden oluşan sergi 30 Ağustos’a kadar ziyarete açık kalacak.

Cezaevinde yaşanan baskılara karşı dışarıdan da “bir direniş örgütlemek gerekiyor” diyerek yola çıkan Görülmüştür kolektifi ve Red Fotoğraf Grubu “İçeride-Dışarıda” adlı resim sergisiyle cezaevinde yaşanan şiddet sarmalını anlatmaya çalışıyor. Sergide kadına, çocuğa, emekçiye, mülteciye, LBGTİ+lar’a, tabiata, hayvana uygulanan şiddetin ve bu şiddete karşı direnişin betimlemeleri bulunuyor. Özellikle tecrit içinde tecridi yaşayan, zor koşullarda üreten cezaevlerindeki tutsak yazar, şair ve çizerlerin eserleri sergide yer bulurken, 20 ile 30 yıldır cezaevinde olan bazı tutsakların mektup ve şiirleri de yer alıyor.

Sergi hakkında

“İçeride / Dışarıda Şiddet” adını verdiğimiz bu sergi için başvurduğumuz sanatçılardan kadına, çocuğa, emekçiye, mülteciye, LBGTİ+lar’a, tabiata, hayvana uygulanan şiddetin (ve/veya bu şiddete karşı direnişin) betimlenmesini istedik. Özellikle tecrit içinde tecridi yaşayan, zor koşullarda üreten hapishanedeki yazar, şair ve çizerlerden yanıt gelmesi uzun sürdü.  Ama sonuçta başardık. Mahpus yazarların, şairlerin, çizerlerin eserleri sansüre, “kötülük mühürlerine”  inat demir parmaklıkların arasından süzülüp bize ulaştı. Bunların yanı sıra alanlarında önemli projelere imza atan 22  Fotoğraf sanatçısından da “şiddet” temalı birer fotoğraf alarak sergimizi tamamladık.

İşte bu sergide içeride / dışarıda yaşanan şiddetin -acıları yarıştırmadan- açık, kapalı metaforlarla betimlendiğini göreceksiniz.

Bu sergide tabiatın çığlığını duyacaksınız. Katledilen doğanın, kesilen ya da yakılan yüz milyonlarca ağacın, nesli tükenen hayvanların, suları kirlenen ya da kuruyan nehirlerin, göllerin çığlığını hissedeceksiniz.

Bu sergide sermayenin ekolojik talanına karşı mücadele eden insanların uğradıkları baskıya rağmen başkaldırışlarını göreceksiniz.

Bu sergide kimlik hakkı için mücadele eden, bu uğurda şiddete uğrayan, zindanlara düşen insanların seslerini duyacaksınız.

Bu sergide sınıf / emek diyen, iş cinayetlerine, kapitalist yağmaya karşı mücadele eden insanların umutlarına tanıklık edeceksiniz.

Bu sergide siyasi zor, savaş, açlık, deprem ya da kuraklık gibi afetler nedeniyle “umuda yolculuğa” çıkan, Akdeniz’de boğulup ölen, dağlarda soğuktan donan ya da sığındıkları ülkelerde ırkçılar tarafından katledilen, fuhuşa zorlanan, yarı köle gibi çalıştırılan milyonlarca “göçmenin- mültecinin – sığınmacının” trajedisi ile bir kez daha yüzleşeceksiniz.

Bu sergiyi izleyince devletten ya da tekellerden nemalanmak için ruhlarını şeytana satan “sanatçılar”ın çok okunduğu/ izlendiği / dinlendiği bir ülkede, az okunmak/ izlenmek/ dinlenmek evlâdır diyeceksiniz…

Ama çoğalmak dileğimizdir.

 

Görülmüştür kolektifi                    Redfotoğraf grubu               

 

SERGİDE ESERLERİ YER ALAN SANATÇILAR

İÇERİDEKİLER

AHMET BİLGE , AYHAN BOZKAYA , AYNUR EPLİ  , BARIŞ İNAN , BERİTAN ANAHTAR. CEMAL BOZKURT, CENAN GENÇ, CENGİZ SİNAN ÇELİK, CİHAN KİRSİZ, EROL ZAVAR,  HAYDAR BAYAR, HASAN ŞAHİNGÖZ, HÜSEYİN YILDIRIM, GÜLAZER AKIN, KEMAL AYHAN,  FERHAN MORDENİZ,  NECİP BAYSAL, MEHMET KARAMAN, MENAF OSMAN,  M. ENES TUNÇ,  MAHMUT ULUSAN, MEHMET BOĞATEKİN, MELİH GÜRLER, RESUL KOCATÜRK,  ÖMER ÖZDURAK, TAYYAR EROĞLU, SAMİ ÖZBİL, SERDAR SÜRÜCÜ, SONA MENGÜTAY,  İBRAHİM ŞAHİN, İLHAN SAMİ ÇOMAK,  ZEYNEP AVCI, ZUHAL SÜRÜCÜ

DIŞARIDAKİLER

ADİL OKAY, ARİF KILIÇ, ATİLLA ATALA, AYLİN ÖZTÜRK, DERYA NARLI, EDİP YEŞİL , FARUK BİLAL, GÜLSEREN AKDOĞAN, HABİP KOÇAK, HAKAN OTTAŞ, HALİL DOĞAN, KÖKSAL ŞAHİN, MEHMET ÖZER, METİN EKİNCİ, ÖZCAN YAMAN, TAMER ARDA ERŞİN, TAYFUN KESİK, TÜLİN ŞAHİN OKAY, ÜMİT KIVANÇ, YAĞIZ ESEN, YÜKSEL UYGUN

Haber Merkezi

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim