• BIST 10218.58
  • Altın 2444.019
  • Dolar 32.214
  • Euro 34.7363
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C
  • Tunceli 10 °C

Gülistan Doku'dan 3 yıldır haber yok!

Gülistan Doku'dan 3 yıldır haber yok!
Dersim’de 3 yıl önce 5 Ocak tarihinde kaybolan ve o tarihten beri haber alınamayan Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku’un ailesi ve Dersim Kadın Platformu, yürüyüş ve basın açıklaması gerçekleştirdi.

Açıklamada, Gülistan Doku’nun akıbetinin ortaya çıkarılması talebi dile getirildi.

Dersim’de 5 Ocak 2020 tarihinde kaybolan ve o tarihten bu yana haber alınamayan Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku’nun ailesi ve Dersim Kadın Platformu tarafından yürüyüş ve basın açıklaması gerçekleştirildi.

Doku’nun kayboluşunun 3. yılı nedeniyle anne Bedriye, baba Halit ve ablası Aygül Doku Tunceli Valiliği önünde kısa süreli eylem yaptı.

Eylemde kızının fotoğrafını taşıyan anne Bedriye Doku, Türkçe ve Kürtçe “Adalet İstiyorum” diye haykırdı. 

Valilik önündeki eylemlerini sonlandıran aile üyeleri daha sonra kent merkezinde Dersim Kadın Platformu tarafından düzenlenen yürüyüş ve basın açıklamasına katıldı.

Gülistan Doku’nun fotoğraflarının taşındığı açıklamaya katılanlar “3 Yıl Oldu, Gülistan Doku Nerede?” pankartı eşliğinde alkış ve sloganlarla Seyit Rıza Meydanı’na kadar yürüdü.

Burada kadın platformu adına konuşan Eylül Yantemur, “Kız kardeşimiz Gülistan Doku’dan 5 Ocak 2020 gününden beri haber alamıyoruz. Gülistan hayatta mı, öldü mü, öldürüldü mü, hayattaysa nerede öldürüldüyse kim öldürdü bilmiyoruz. Biz kadınlar tam 3 yıldır Gülistan Doku nerede diye soruyoruz.

3 yıldır devam eden soruşturma dosyasında, gelinen noktada Gülistan’ın akıbetini açığa çıkaracak hiçbir bilgi ve belge elde edilemedi. İlk günden beridir gözlemlediğimiz eksiklikleri her fırsatta dile getirdik. Bunlar özellikle Zainal Abakarov’un evinde ve babasına ait araçta arama yapılmaması ve Zainal’ın cep telefonuna el konulmaması, rızasıyla verdiği birkaç yazışma hariç hiçbir bilgi elde edilmemiş olmasıydı. Şayet bunlar yerine getirilmiş olsaydı belki Zainal ve Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı da toplum vicdanındaki şaibeli yerinden kurtulacaktı ya da gerçek açığa çıkacaktı. Kadınların ve ailenin meydanlardan haykırdığı taleplere kulak tıkanmasaydı belki bugün Gülistan’a ne olduğunu biliyor olacaktık.

Tüm bu süreçte yaşananlar bunlardan ibaret değildi. Aylar süren sualtı araması sonuçsuz kaldı. Zainal’ın ailesinin bir gece yarısı şehirden kaçarcasına ayrılmasına izin verildi. Gülistan’ın ablası Aygül Doku ailenin şehirden çıkışını engellemek istediği için cezalandırıldı. Gülistan’ın annesi ve ablası sadece evlatlarının akıbetini sordukları için, darp edilerek adeta bir utanç sahnesi yaşanarak gözaltına alındı. Zainal’ın babası sosyal medya üzerinden Gülistan’ın ablasına tehditler savurabildi.

Gülistan Doku bu ülkede kadınların hafızasına kazınan bir sembol oldu. Fakat ne Dersim’de de Türkiye’de de Gülistan gibi binlerce kadın akıbeti bilinmeyecek şekilde kayboldu, öldürüldü, tecavüze uğradı” dedi.

Açıklamada konuşan abla Aygül Doku da 3 yıl boyunca görüşmedikleri yetkili kalmamasına rağmen kardeşinin akıbeti hakkında herhangi bir sonuç elde edemediklerini söyledi.

Kardeşinin kaybolmasının ardından kente geldiklerine ve dönemin valisi Tuncay Sonel ile görüştüklerini hatırlatan Doku, “Dönemin valisi Tuncay Sonel ile görüştük. Tuncay Sonel iki gün içerisinde Gülistan’ın nasıl intihar ettiğine kanaat getirmişse, Gülistan intihar etti. İki çocuğumun üzerine yemin ederim ki size bedenini vereceğim” diye konuştu.

Kardeşinin akıbetini öğrenmek için başlattıkları mücadeleye devam edeceklerini vurgulayan Doku, “Biz dosyanın da Gülistan’ın katillerinin de yakasını bırakmayacağız. Bunu da herkesin çok iyi bilmesini istiyoruz. 3 yıldır buradaysak 300 yıl geçse de biz yine buralarda olacağız” şeklinde konuştu.

Munzur Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü 2. Sınıf öğrencisi Gülistan Doku, 5 Ocak 2020 tarihinde kaybolmuş, o tarihte Uzunçayır Baraj Gölü ile kent genelinde aylar süren çalışmalardan herhangi bir sonuç elde edilememişti.

HABER: KENAN KORKMAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim