• BIST 10055.98
  • Altın 2415.92
  • Dolar 32.207
  • Euro 34.779
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 8 °C
  • Tunceli 10 °C

Dersimli sanatçılar ve siyasilerden Kırmancki seçmeli ders çağrısı

Dersimli sanatçılar ve siyasilerden Kırmancki seçmeli ders çağrısı
Dersimli sanatçılar ve siyasi partiler, Kırmancki’nin (Zazaca) yaşaması için çocukların okullarda ana dilini seçmesi için ailelere çağrıda bulundu.

Türkiye'de ortaokullarda seçmeli dersler kapsamında Kürtçe derslerin tercih edilmesine yönelik seferberlik sürerken, Kırmancki (Zazaca) en çok konuşulduğu Dersim'de bir çağrıda Kırmancki (Zazaca) müziğine önemli katkıları olan Dersimli sanatçılardan geldi.

Kırmancki müziğine uzun yıllar emek vermiş Kemal Kahraman, Yılmaz Çelik, Doğan Çelik ve Erdoğan Emir, Dersimlilerin Kırmancki’ye sahip çıkmasını istedi.

Kırmancki (Zazaca) konuşarak sosyal medyada çağrıda bulunan Dersimli sanatçılar,  “kaybolma tehlikesi” altında olduğu bilimsel raporlara konu olan Kırmancki’nin (Zazaca) yaşaması için 21 Ocak'ta sona erecek olan seçmeli dersler için ailelere okullarda çocuklarının ana dilini seçmesi için çağrı yaptı.

Kırmancki’nin dilinin yaşaması için ailelere bir çağrıda HDP ve Emep’ten geldi.

HDP Dersim İl Eş Başkanı Ferhat Yıldız, “Anne ve babalar çocukları için kendi dillerine öncelik vermelidir. Bu ay içinde de seçmeli ders var, Zazaca dersi için karar versinler ve çocuklar okulda öğrensinler. Bu zaman içinde eğer bir kişi ya da iki kişi seçerse ve sahiplenmezse, egemenler diyecek ki biz okul hakkını verdik ama kimse bu dersi görmek istemiyor diyecekler. Bunun için anne babalar, Dersim halkı herkesten önce, komşularıyla, akrabalarıyla, küçüğü ile büyüğü ile okullara gidip bu dersi seçmelidir” diye konuştu.

Emek Partisi Dersim İl Yöneticisi Yaşar Çiçek, “Sosyalist bir parti olarak dil üzerine, hak üzerine, haksızlığa uğramışlar için mücadele veriyor, dil üzerine de bu mücadelesini sürdürüyor. Siz de biliyorsunuz ki  10 yıldan fazladır okullarda  dilimiz üzerine seçmeli dersler var. Ama biz çocuklarımızı ne kadar gönderiyoruz ne kadar Zazaca  dersleri seçiyoruz bu tartışmalı bir durum. Bu dersin alınması için yeterli öğrencilerin olması gerekiyor. Ama bakıyoruz ki Dersim’de kimse çocukların okulda bu dersi seçmesi için tercihte bulunmuyor. Üniversitede bizim dilimiz okutuluyor, her yıl yüz mezun oluyor ve öğretmen oluyor. Biz okullarda bu dersi çocuklara seçtirmezsek bu öğretmenler boş kalacak, o zaman bu dili nasıl öğreteceğiz. Ne kadar Kırmanc varsa ne kadar Zaza varsa burada, dünyada , Dersim’de olan herkes gayret versin, bu dil kolay bir şekilde ortaya gelmedi, bin yıl önce vardı, neden bu dil bir seferde kaybolsun, kaybolmasın isteğim budur”dedi.

HABER: KENAN KORKMAZ

 

dersimli-sanatcilar-ve-siyasilerden-kirmancki-secmeli-ders-cagrisi-(2).pngdersimli-sanatcilar-ve-siyasilerden-kirmancki-secmeli-ders-cagrisi-(3).pngdersimli-sanatcilar-ve-siyasilerden-kirmancki-secmeli-ders-cagrisi-(4).pngdersimli-sanatcilar-ve-siyasilerden-kirmancki-secmeli-ders-cagrisi-(5).png

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim