• BIST 10082.77
  • Altın 2430.881
  • Dolar 32.3957
  • Euro 34.7576
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 15 °C
  • Tunceli 13 °C

Dersim’de tırtıl istilası

Dersim’de tırtıl istilası
Dersim merkez ve ilçelerinde meşe ve meyve ağaçlarından yayılan tırtıl ve çekirge doğayı tehdit ediyor.

Havaların ısınmasıyla birlikte ormanlık alanda meşe ağaçlarına yumurta bırakıp çabuk üreyen tırtıl, Dersim’in bir çok ormanlık alanına yayılarak meşe ağaçlarına zarar veriyor. Ağaçların yapraklarının açıp ve geliştiği bahar aylarında olan meşe ormanları, tırtıllar nedeniyle sonbahar görünümünde. Tırtıl istilasının yanında bazı köylerde ise çekirge istilası sonucu vatandaşların sebze tarlaları ve meyve ağaçları zarar gördü. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün tırtıl ve çekirge istilasına karşı inceleme yapmasını isteyen vatandaşlar, mağdur olduklarını belirtiyor.

Dersim merkeze bağlı Kavun köyünden Mustafa Yeşilgöz, tırtıl ve çekirge istilasının ormanlık alan ve bahçelerine zarar verdiğini söyledi. Yeşilgöz, “3-4 yıldır ben buradayım. Her yıl tırtıl var. Ancak bu yıl geçen yıla göre daha fazla var. Tırtıl bütün meyve ağaçlarına ve ormanın yapraklarına zarar veriyor. Bütün yaprakları yemiş”dedi.

tirtil-1.jpgTırtıl nedeniyle meyve ağaçlarının zarar gördüğünü dile getiren Hatice Yeşilgöz ise, “ Meyvelerimiz tırtıl nedeniyle çok zarar gördü. Ağaçlarımız kurudu. Bir ziraatçı gelsin bunu araştırsın ve buna bir çare bulsun. Buna bir çare bulurlarsa iyi olur ”diye konuştu.

Çekirge istilası nedeniyle bostan ve meyve ağaçları zarar gören Murerik köyünde yaşayan Hüseyin Arslan, “Kendiniz burada resimlerini çektiniz ormanın halini görüyorsunuz. Şimdi bilmiyorum yani devlet kademelerinde il tarım sorumluluğu altında olan tirtil-2.jpgalanlardır. Burası köylü yatağıdır. Bizim burada bostanımız var bahçemiz var, şimdi akşam biz burayı kapatıyoruz evimize gidiyoruz. Sabah kalkıp geldiğimizde her tarafı çekirge basmış. Buna bir çözüm kulunsun istiyoruz.”dedi.

 Son 3 yıldır tırtılların bölgede görüldüğünü dile getiren köylüler, ormanlara büyük zarar veren tırtıllarla mücadele için destek bekliyor. Köylüler, yetkililerin bölgede inceleme yaparak önlem alınmasını istiyor.

Haber: Anıl YÜKSEL

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim