• BIST 10171.91
  • Altın 2431.231
  • Dolar 32.2121
  • Euro 34.7405
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 16 °C
  • Tunceli 14 °C

Dersim’de inek kuduz çıkınca bir ilçe altı ay karantinaya alındı

Dersim’de inek kuduz çıkınca bir ilçe altı ay karantinaya alındı
Dersim’in Hozat ilçesinde bir ineğin kuduz nedeniyle telef olmasının ardından ilçe 6 karantinaya alındı.

Hozat ilçesinde yaşayan H.A isimli vatandaş İlçe merkezinde ahırında beslediği iki inekten birinin uzun süre halsiz olması üzerine Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü’ne haber verdi. Ekiplerin kontrolün ardından gözetim altında kalan inek geçtiğimiz hafta ölünce, ekipler inekten alınan numunenin sonucunda ölen hayvanda kuduz olduğunu tespit etti.

Geçimini ineklerden elde ettiği sütü satarak sürdüren H.A ineklerin üç aydan beri sütten kesilmesinden ötürü süt satışı gerçekleştirmiyor.

İlçede ölen hayvanda kuduz olduğunun tespit edilmesinin arından Hozat Belediyesi ve Hozat Kaymakamlığı alığı karar ile ilçeye hayvan giriş-çıkışlarının yasakladı ve ilçede 6 ay karantinaya alınmasına karar verdi.

Bu çerçevede, Belediye,  Kaymakamlık koordinesinde Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü ekipleri ilçede kedi ve köpekleri aşılamak için çalışma başlattı.

Hayvanın nasıl kuduz olduğunu bilmediğini ifade eden H.A, “Veteriner 4 gün boyunca geldi ve dedi ki bağırsaklarında sorun var. İlaç verdiler iğne yaptılar çare bulamadık. En son Elazığ’a gönderdik. Ve bana hayvanın kuduz olduğunu söylediler. Köpek ısırmamış, yara yok kan yok. Yaban hayattaydı, üç aydır içerdeydi bu kuduz nerden bulaştı ”dedi.

Hozat ilçesinin karantinaya alınması sonrası tedbirlerin üst seviyeye çıkarılmasına rağmen vatandaşların tedirginliği devam ediyor.

Cemal Uzun, “ Tereddüt ediyorum, bu kuduz meselesi zor bir durum. İnsanlar süt içiyor et yiyor. Bu durum memlekete zarar verir”diye konuştu.

Hozat Belediyesi tarafından yapılan anonslar ile ilçede karantina olduğu ve herkesin kurallara uyması gerektiği konusunda uyarılar sürüyor.

Hozat Belediye Başkanı Seyfi Geyik yaptığı açıklamada gerekli önlemleri aldıklarını, vatandaşları tedirgin edecek sebeplerin olmadığını söyledi:

Geyik, “Geçen hafta Pazartesi, hayvanın hastalandığı ve kuduz olduğu  şüphesinin belirtilmesi üzerine İlçe Tarım Müdürlüğü ile birlikte ilçedeki sokak hayvanlarını kedi, ve köpeklerin  yüzde yüz aşılamaya başladık. Hayvan, Cuma günü öldükten sonra ilçe tarafından kellesi tahlile gönderildi. Tahlil sonuçları pozitif çıkınca Kaymakamlık ile toplantı aldık ve 6 ay boyunca ilçeye hayvan giriş çıkışların yasaklanması, başı boş köpeklerin sahiplenmesi, hayvan sahiplerin hayvanları ile ilgili şüpheli bir durumda gerekli mercilere başvurması için bilgilendirmeler yapıldı ”şeklinde konuştu.

HABER: KENAN KORKMAZ

 

 

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim