• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 13 °C
  • Tunceli 13 °C

Dersim'de bal üreticileri zor günler geçiriyor

Dersim'de bal üreticileri zor günler geçiriyor
Dersim'de iklim şartlarında yaşanan olumsuzluk nedeniyle bal üreticileri bu yıl zor günler geçiriyor.

Türkiye ve bölgenin birçok ilinde olduğu gibi Dersim'de de bu yıl aşırı yağışlardan kaynaklı tarım ve hayvancılık alanları büyük zarar gördü.

Geçtiğimiz yıl mevsimin iyi geçmesi nedeniyle yüksek rekoltede bal elde ederek yüzü gülen bal üreticilerinin, bu yıl ürettikleri bal miktarı daha önceki yılın altında kaldı.

90 bin kovan ile bin arıcının bulunduğu Dersim'de bal elde eden üreticileri değişen iklim şartları nedeniyle bu yıl bal rekoltesinin düşük olmasından endişe duyuyor.

Yağışın mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, arılar için çok önemli olan polenin doğada kaybolmasına neden oldu. Polen bulamayan arılar yeterince beslenemedi ve ürettikleri bal miktarı daha önceki senenin altında kaldı. Düşük rekolte,  artan maliyetler ve sahte bal üreticilerinin piyasaya girmesi bal üreticilerini kaygılandırıyor.

Geçtiğimiz yıl 2 bin ton balın üretildiği Dersim'de bu yıl bal üretiminin 700 ile 800 ton olacağı tahmin ediliyor.

Dersim Arıcılar Birliği Başkanı Kazım Doğan, " 2023 yılı Türkiye genelinde de ilimizde de  arıcılık açısından verimli bir yıl olmadı. Küresel iklim değişikliğinin bir sonucu olarak bizimde arılarımızda  genetik ve morfolojik zararlar nedeniyle verimsiz bir yıl oldu. Yağmurların aşırı yağması sıcakların bastırması ve nemin olmaması bizim açımızdan önemli bir sorun.Türkiye genelinde arıcılık kötü bir seyir izliyor. Geçen yıl Türkiye ortalaması açısından baktığımızda mükemmel bir yıldı kovan başına 30-35 kilo doğal bal aldık. Bu yıl ise tam aksi bir durum  birçok arı açlık ile karşı karşıya, kovan başına alacağımız bal çok az, olan arıdan alacağımız balı olmayan arıya vermek zorundayız. Rekolte geçen yıla oranla dörtte bir"dedi.

Dersim'de geçimlerini arıcılık ile sağlayan bal üreticileri zorlu bir yıl geçirdiklerini ve devletin kendilerine destek vermesi gerektiğini belirtiyor.

Kazım Tosun, Geçen yıl ile bu yılı karşılaştırdığımızda kendi harmanım açısından rahatlıkla şunu söyleyebilirim, doğada gelişen her türlü olumsuz etki direk arıya yansıyor. Bizim coğrafyamızda orman yangınlarından tutunda, yapılan barajlar ve maden çalışmalarının hepsi arıcılığı olumsuz etkiliyor"diye konuştu.

Yeter Karataş," Geçen yıl çok iyiydi, biz arıcılar çok memnunduk ancak ilkbaharın ardından mevsim çok kötü geçmeye başladı. Arılar çalışmıyor, bal alma zamanı ama bal yok. Arıcılar bu yıl zor durumda devletten destek bekliyoruz"ifadesine yer verdi.

Haber: Ali Haydar Gözlü

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim