Zaza Coğrafyasında Türk ve Kürt Partilerinin Mücadelesi Dersim Merkez´de ve bazı yerleşim yerlerinde Belediye´yi Kürt kimliĝini öne çıkaran BDP aldı. Türk olmayan herkese dayatılan Türk milli kimliğine karşı Kürt aydın ve siyasetçlieri Kürt milli mücadelesini başlattı ve günden güne ileriye taşıdılar.
Dersimdeki seçimler bize gösterdi ki Dersim´de sürdürülen sadece Alevilik /Kızılbaşlık temelindeki bir siyaset özellikle gençlik içinde karşılıĝını bulmuyor. Gençliĝın milli kimlik arayışını ve bu alandaki boşluĝu Kürt hareketi gördü ve bunu kendi çıkarları doĝrultusunda doldurdu. Elbet de burda aba altından sopa gösteren pratiĝin de küçümsenmiyecek etkisi var.
Türk Solu ile yapılan ittifakın da göz ardı edilmemesi gerekiyor. İlginç olan, özellikle Kürt tarafının Türk soluna hakarete varan eleştirilerini „unutması“, Türk solunun da bunu kendine dert etmemesidir. Bu da ayrıca not edilmelidir.
Bunun karşısında ne vardı? Dersimli Kemal Kılıçdaroğlu’nun, Dersim Zaza (Kırmanc) halkına vaat ettiği hiç bir şey yoktu. Dersimliyim ve Dersimle gurur duyuyorum sözü haricinde.
Bunu da Dersim´e geldiĝinde hatırlamıştı. Ankara´ya gidince de kurt işareti yapmıştı. Ankara´da Kurt, Dersim´de Alevi tutmadı.
Bu seçimlerde Zaza halkını temsil eden bir parti yoktu. Mevcut partiler bölgeye göre politika izlediler.
BDP 38 kırımını öne çıkardı, CHP Alevi Zazaların korkularını öne çıkararak laiklğe oynadı, AKP hizmet ediyoruz, Hükümet bizdedir, ancak biz hizmet edebiliriz propagandasını öne çıkardı.
Burda bir nokta daha belirtmek isterim, Tunceli Üniversitesi‘nde 5000 öğrenci olduğunu ve aldığım bilgiler bunların 4000 bini Kürt öğrencisi olduğudur.
Kürt Siyasi hareketi şimdiki seçimden başlayarak ve gelecekdeki seçimlerde Dersimde Kürt nufusunu çoğaltarak ve bunulada artık Dersimde arzu ettiği oyları elde imkanına kavuşmuş olacak. Tabii bu ciddiyse pek yakında Dersim artık bir Kürt ili olma haline gelecektir.
İlginc olan BDP ve AKP, eski CHP´nin yaptıklarına vurgu yaparak, hem kendilerinin ve hem de bugünkü sistemin eskiyle olan sürekliliĝinin ve baĝının üstünü örttüler. Ve bu politikalar Zazaların sosyolojik-toplumsal konumlarına göre karşılıĝını buldu.
Bir cümlede şunu diyebilirim. Mevcut partiler için Zazalar yoktu. Zazalara yönelik inkar ve kendine benzetme dışında başka bir politikaları yoktu. Dersim´de sadece Alevi sorunu temelinde sürdürülen siyaset yaşlılar arasında belli bir desteĝi buldu, ama gençler arasında artık rağbet görmüyor.
Gençlik, Aleviliĝini, milli kimliĝinden ayırt etmek istemiyor. Türk ve Kürt olmayan ama boşlukta kalan Dersim Zaza (Kırmanc) gençliĝine, kendi kimliği yerine Kürt kimliği mecbur edildi. Bunun karşısında pratik alternatif olmadıĝı için, alternatif adresinin yanlış bir partide gösterilmesi de cabası, gençlik adeta Kürt siyasetinin mecburi oy deposu oldu. Avrupada başlayan Zaza milli bilinci Zaza coğrafyasında tanınıyor ve belli bir destek de görüyor. Ama bu desteĝi örgütleyecek politik bir hareket yok. Zaza kimliĝini savunan çevreler ya suskun ya da öteki partiler içinde kendine yer açmaya çalışıyor. Zaza halkı da bu koşullarda Kürt ve Türk partilerini destekliyor. Kendine göre, kötünün içinde iyiyi arıyor. Bazen dinini, bazen kişiyi, bazen aşireti öne çıkarıp destekliyor. Dolaysıyla bu sonuca şaşmamak gerekiyor. Bugün daha çok dil temelinde Avrupa´da ve ülke topraklarında yürütülen mücadele demokratik bir proĝramla örgütlenip siyasi arenaya çıkmazsa fazla başarılı olamaz. İnanc temelindeki farklılıklarımız ve sorunlarımızı öne çıkarmaktansa, inac özgürlüĝünü, milli kimligimizle birlikte ele almalıyız. Kürt hareketini sadece eleştirmemeli, aynı zamanda ondan öĝrenmeliyiz de. Ayrıca tüm dıştalama ve inkar çabalarına raĝmen, Kürt hareketini demokratik ittifaka zorlamalı, komşuluĝu kelimenin gerçêk anlamında kardeşliĝe çevirmeliyiz. Bu vesile ile kazanan adaylara başarılar diliyorum. Zaza (Kırmanc) kimliğine, Zazacaya sahip çıkan ve bu topraklar için bir taş koyan, bir aĝaç dikeni destekleriz.
Haydar Şahin