• BIST 10173.42
  • Altın 2448.97
  • Dolar 32.2743
  • Euro 34.9166
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 8 °C
  • Tunceli 11 °C

Dersim ve Erzincan'da karakılçık buğdayındaki son durum

Dersim ve Erzincan'da karakılçık buğdayındaki son durum
Bir süre önce nesli tükenme tehlikesi altında olan ancak son yıllarda yapılan ekimlerle yaygınlaştırılan karakılçık buğdayındaki son gelişmeler konuşuldu.

PÜLÜMÜR'DE GÜZ EKİMİ YAPILDI

Pülümür Kayırlar Köyü'nde Zeynel Arslan'a ait 6 dönümlük tarlaya karakılçık buğdayı ekildi. Bir süre önce Almanya'dan köyüne dönüş yapan Zeynel Arslan, kimyasal kullanılmamış arazilerin tamamını tarımsal üretime açtı. Tarımsal kalkınma etkinliğinde katılan isimler Dersim ve Erzincan'da karakılçık buğdayındaki son durumu değerlendirdi.

ÖNCE TOPRAK ANALİZİ İSTİYORUZ

Erzincan'da 4 teneke ile karakılçık tohumunu çoğaltmaya başlayan ve bugün tonlarca bir rezerve ulaşan Hasan Ali Düzgünkaya, Dersim, Erzincan ve Sansa Deresi'nde çok sayıda üretim alanı bulunduğunu ifade etti. Düzgünkaya, "Tohum vermeden önce toprak analizi istiyoruz. Eğer toprakta daha önce kimyasal kullanılmışsa tohum vermiyoruz. Çünkü bu durum insan sağlığı açısından risk oluşturuyor. Zeynel arkadaşımızın bugün burada yaptığı şey, bakir bir alanda, hiç kimyasalın kullanılmadığı ve çevresinde başkaca üretimin olmadığı bir alanda ekim yapmasıdır. Elden geldiği kadar bu gibi alanları tespit ederek, tohumu çoğaltmaya çalışıyoruz" dedi.

TOPRAKLA RIZALAŞMAK GEREKİYOR

Bahar aylarında 10 dönümlük arazide karakılçık buğdayı ekeceklerini belirten Erzincan Yalınca Köyü Cemevi Başkanı Selçuk Güzel, toprakla rızalaşmanın önemine dikkat çekti. Güzel, "Toprağımızı dinlendirmemiz ve nadasa bırakmamız gerekiyor. Diğer yandan işin inanç boyutuyla toprakla rızalaşmak gerekiyor. Toprağı küstürdüğümüz zaman bize geri dönüş yapmayacaktır. Onu geri kazanmamız için onunla rızalaşmamız gerekiyor." diye konuştu.

50 DÖNÜME YAKIN KARAKILÇIK EKİLDİ

Yaklaşık 3 yıldır karakılçık buğdayıyla ilgili çeşitli çalışmalar yaptıklarını ifade eden Ovacık Doğa Kooperatifi çalışanı Canan Bayoğlu, "Tohum bankası çalışmasıyla birlikte yöremize ait unutulan tohumları korumak ve çoğaltmak için bir çalışmaya devam ediyoruz. Bu sezon yaklaşık 50 dönüme yakın karakılçık buğdayının ekimini üreticilerimizle birlikte gerçekleştirdik. Önümüzdeki dönem için de planlamalarımız devam ediyor. Topraklarımızın kimyasallardan ayrıştırılması için önemli bir adım olacak. Zaten üreticilerimizle olan en büyük diyalogumuz da kimyasaldan uzak durulması ve doğal bir üretim modelinin geliştirilmesi üzerinedir" dedi.

KARAKILÇIK MANİPLE EDİLMİŞ BİR TOHUM DEĞİL

Bir süre önce Almanya'dan köyüne dönüş yapan Pülümür Kayırlar Köyü'nden Zeynel Arslan, tabiata karşı olan ilgisi ve babasının köyde verdiği emeklerin boşa düşmemesi için tarımla ve üretimle uğraştığını ifade etti. Arslan, "Karakılçık maniple edilmiş bir tohum değil. Üretimi oldukça zor, bu sene bir sonbahar ekimi yaparak denemesi yapacağız" dedi. Doğadaki her çeşit meyveden sirke yapan Esmer Ekmek isimli işletmenin sahibi Saniye İldeniz de siyez buğdayının besin değerine dikkat çekti. Konuşmaların ardından sanatçı Metin Kahraman eşliğinde Dersim Belediyesi Yetişkinler Korosu üyelerinden Diren Baysal ve Canan Bayoğlu müzik dinletisi sundu.

HABER: CANER AKTAN

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim