CHP Milletvekili Hüseyin Aygün’ün “Dersim katliamının sorumlusu devlet ve CHP’dir. Atatürk de bu olaylardan haberdardır.” Açıklamasının ardından, CHP içinde bazı milletvekillerinin Aygün’e tepki göstermesi nedeniyle Dersim Dermekler Federasyonu(DEDEF) yazılı açıklama yaparak CHP’ye siyah çelenk bırakacağını duyurdu.
Yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi: “ CHP katliamdaki rolünü kabul etmeli ve Dersim Halkı'ndan özür dilemelidir. İlimiz Dersim Milletvekili Hüseyin Aygün’ün 10 Kasım 2011 günü bir gazeteye yaptığı “Dersim katliamının sorumlusu devlet ve CHP’dir. Atatürk de bu olaylardan haberdardır.” Açıklamaların ardından CHP meselenin tartışılmasının önüne geçmek istemektedir. Bu vesileyle CHP’nin ve devletin katliamcı yüzü bir kez daha oraya çıkmaktadır.”denildi.
CHP’nin Dersim katliamının planlayıcı ve uygulayıcısı olduğunun vurgulandığı açıklama şu şekilde devam edildi: “ Bütün Dünya biliyor ki Dersim’de yapılan katliamın planlayıcısı ve uygulayıcısı hiç kuşku yok ki CHP ve suç ortaklarıdır. CHP katliamdaki rolünü kabul etmek ve Dersim Halkı'ndan resmen özür dilemesi gerekirken birçok konuda “Her şeyi tartışabilmeliyiz” diyenlerin, söz konusu Dersim 37/38 olunca faşizan bir refleks göstermektedirler. Bizler çok iyi biliyoruz ki CHP'nin 1930'lu yıllardaki Nazi geçmişi göz önüne alınmadan, Yahudi soykırımı ile Dersim soykırımı arasındaki zamana ve uygulamaya ait paralellik aydınlatılmadan Dersim 1938'in derinliği anlaşılamaz. Kaldı ki CHP ve suç ortakları Dersim halkını nazarında zaten mahkûm olduklarından, bunların yüzleşme adı altındaki politik oyunları olsa olsa yüzsüzleşme olarak adlandırılabilir.”ifadesi kullanıldı.
CHP’YE SİYAH ÇELENK BIRAKACAKLAR
CHP’nin 1938 Dersim olayları ile ilgili tutumunu eleştiren ve kınayan çok sayıda Dersimli’yi CHP’yi protestoya davet edilen açıklamada, CHP’yi ve suç ortaklarını kınamak için, 20 Kasım Saat 12,30’da Beyoğlu Tünelde bir araya gelinerek CHP İstanbul İl binasına siyah çelenk bırakılacağı ifade edildi.