• BIST 10158.63
  • Altın 2459.504
  • Dolar 32.277
  • Euro 34.9682
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C
  • Tunceli 20 °C

Dersim Cemevi’ne ziyaretler sürüyor

Dersim Cemevi’ne ziyaretler sürüyor
Dersim’de bulunan cemevi ve kutsal yerlere yönelik ziyaretler artarak devam ediyor.

Türkiye’nin çeşitli şehirlerinden Dersim’e gelen ve Alevi inancını merak eden vatandaşlar başta cemevi olmak üzere Dersim’in önemli kutsal yerlerinden olan Düzgün Baba ve Munzur Baba mekanlarını ziyaret ederek Alevi inancı hakkında bilgi ediniyor.

Alevilik inancı ve cemevleri ile ilgili bilgi edinmek isteyen Sünni inancına mensup vatandaşlar, görevliler tarafından cemevi gezdirildikten sonra Alevi inancı anlatılıyor.

Çevre illerden ve yoğunlukla Sünni inancına mensup vatandaşların ziyaret ettiği Dersim Cemevi’ni ziyaret eden kalabalık, bütün inançların birbirini tanımasıyla yanlış bilgilerin ve önyargıların ortadan kalkacağına inanıyor.

İlk kez cemevini ziyaret eden Aynur Yıldırım, “Gelip görmek istedim, cemevinde bu kısa sohbeti dinlemek de bizim için bir şans oldu. Bu inanç hakkında hiçbir fikrim yoktu, etraftan duyduklarım kadar biliyordum ama burada genel hatlarıyla bir bilgi sahibi oldum. Bizim inancımızda kadın-erkek karışık içeri girme, ya da içeride resim bulunmaz, Munzur’da mum yakma olayına şahit oldum. Bunların hepsi benim açımdan farklı geldi, yeni şeyler gördüm yeni şeyler tanıdım. Buraları görmek gezmek benim için çok güzeldi bu insanları yakından tanımak beni mutlu etti” dedi.

“Bölgenin en büyük cemevini görmüş oluyorlar”

Behriya Yusuf ise, “Burada olmaktan çok mutluyum, Alevi mekanını ziyaret ettim, çok keyif aldım. Kızım ile birlikte buraya geldik çok güzeldi memnun olduk” diye konuştu.

İmran Dursun, “Bu inancı merak ediyordum, bu yüzden geldim tanımak istedim. Dersim bölgesi çok güzel, akrabalarımızdır. Çok seviyorum havası ve doğası güzel büyük keyif aldım” ifadelerini kullandı.

Tur şirketi rehberi Önder Serindağ ise yaptığı açıklamada, "Alevi insanların kutsal alanlarına geldik, oralarda çıra yaktık, dilek diledik. Munzur Vadisi, Ovacık, Pertek, Dersim, Seyit Rıza heykeli ve Belediyesi ve ardından da cemevini ziyaret ediyoruz çünkü insanların da ilgisini çekiyor. İlk defa gelen misafirlerimiz de var. Bölgenin en büyük cemevini görmüş oluyorlar bundan dolayı insanların ilgisinden kaynaklı biz de buraları sosyal medyada yayınlıyoruz, insanların ilgisi varsa buralara turlar düzenliyoruz” şeklinde konuştu.

“Aleviliği yanlış tanımışız diyorlar”

Dersim Cemevi’ne gelen misafirlere Alevilik ile ilgili bilgi veren Ali Naki, “Cemevlerine bu iki yıl içinde ciddi anlamda ziyaretlerde artış görülmektedir. Bunun nedeni şudur: Dersim’e geldiklerinde bu kültürden uzak olan bu insanların ilk istedikleri şey bir dedeyle görüşüp onlara Aleviliği anlatmaları oluyor. Aleviliği birinci ağızdan öğrenmek istiyorlar. Buraya gelen kalabalıkların yüzde doksanı cemevine gelmeden Düzgün Baba ya da Munzur Baba’ya gitmezler. Öncelikle dededen Alevilikle ilgili bir şeyler dinlerler. Kafalarındaki soruları sorarlar ve doğru kişiden cevapları alırlar. Buradan çıkarken içimizden Alevi olmak geldi diyorlar, biz şimdiye kadar Aleviliği yanlış tanımışız bu yüzden buraya gelerek bu yanlışları en azından silmiş olduk ve bunu çevremize aktaracağız diyorlar ”dedi.

Haber: Ali Haydar Gözlü

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim